preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Izvannastavne aktivnosti

Autor: Sanja Posavec, 15. 11. 2022.

Izvanučionička nastava u OPG Lovrenčić

Jedan od važnih ciljeva održivog razvoja je dugoročna održivost proizvodnje hrane, a može se postići strategijom „od polja do stola“. Tu temu istražujemo na izvannastavnoj aktivnosti Održivi razvoj. Htjeli smo što više saznati o takvom načinu proizvodnje hrane pa smo 25. listopada 2022. posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lovrenčić u Palovcu.

Dočekali su nas ljubazni domaćini, obitelj Lovrenčić. OPG vodi gospodin Danijel Lovrenčić koji nam je pojasnio kako proizvode hranu te odgovorio na naša pripremljena pitanja. Saznali smo da je OPG Lovrenčić osnovano 2003. godine te da su u rad uključeni svi članovi obitelji, njih četvero. Njihova je proizvodnja „od polja do stola“ pa na gospodarstvu rade svaki dan, ovisno o količini posla, a u prosjeku je to osam do jedanaest sati dnevno.

Njihov prvi proizvod je bilo meso s tiblice, a do danas su proširili proizvodnju mnogim proizvodima, kao što su: kobasice za kuhanje, roštiljke, kobasice sa sirom, debrecinke, jeger, hrenovke, krvavice, slanine, namaz, svinjska mast, sušene nogice, špek, sušeni buncek, bečka i tirolska salama, suhe kobasice, buđola, sušena lopatica, međimursko meso i sušena uskrsna šunka bez kosti, a neke od proizvoda rade i po želji kupaca. Proizvode prodaju na kućnom pragu i kupci ih sami pronalaze jer su postali poznati po kvalitetnim proizvodima.

Saznali smo da sami proizvode hranu za životinje koje uzgajaju (svinje i kokoši) pa su stoga opremljeni i svim potrebnim poljoprivrednim strojevima. Uzgajaju kukuruz, soju, triticale i pšenicu, a urod pospremaju u silose.

Zanimalo nas je kako proizvode svoje najvažnije proizvode. But, kare, vratina i ostali iskoristivi dijelovi životinje prvo idu u salamuru, mješavinu soli i začina, gdje stoje četiri tjedna. Nakon toga se meso ispire, suši i dimi, a zatim prebacuje na pečenje te se stavlja u kosanu mast gdje stoji najmanje tri mjeseca. Važno je naglasiti da u potpunosti iskoriste sve dijelove svinje. Pokazali su nam kako skladište proizvode do prodaje. Prednost takve proizvodnje pred industrijskom je da u njihovim domaćim proizvodima nema nikakvih kemikalija jer koriste recept njihove bake.

Na pitanje jesu li zadovoljni radom na OPG-u domaćin je odgovorio da jesu iako je posao zahtjevan i traži puno truda cijele obitelji.

Posjet OPG-u Lovrenčić nam je bio jako zanimljiv, a na kraju su nas domaćini iznenadili degustacijom svojih proizvoda. Bilo nam je jako fino i preporučamo proizvode OPG-a Lovrenčić. Ljubaznim domaćinima smo zahvalili na gostoprimstvu te im poklonili ekološki prihvatljiv osvježivač prostora koji smo sami pripremili.

 (Rena Rušanec i Mia Škvorc)




Vijesti

Izvannastavne aktivnosti

Autor: Sanja Posavec, 15. 11. 2022.

Izvanučionička nastava u OPG Lovrenčić

Jedan od važnih ciljeva održivog razvoja je dugoročna održivost proizvodnje hrane, a može se postići strategijom „od polja do stola“. Tu temu istražujemo na izvannastavnoj aktivnosti Održivi razvoj. Htjeli smo što više saznati o takvom načinu proizvodnje hrane pa smo 25. listopada 2022. posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Lovrenčić u Palovcu.

Dočekali su nas ljubazni domaćini, obitelj Lovrenčić. OPG vodi gospodin Danijel Lovrenčić koji nam je pojasnio kako proizvode hranu te odgovorio na naša pripremljena pitanja. Saznali smo da je OPG Lovrenčić osnovano 2003. godine te da su u rad uključeni svi članovi obitelji, njih četvero. Njihova je proizvodnja „od polja do stola“ pa na gospodarstvu rade svaki dan, ovisno o količini posla, a u prosjeku je to osam do jedanaest sati dnevno.

Njihov prvi proizvod je bilo meso s tiblice, a do danas su proširili proizvodnju mnogim proizvodima, kao što su: kobasice za kuhanje, roštiljke, kobasice sa sirom, debrecinke, jeger, hrenovke, krvavice, slanine, namaz, svinjska mast, sušene nogice, špek, sušeni buncek, bečka i tirolska salama, suhe kobasice, buđola, sušena lopatica, međimursko meso i sušena uskrsna šunka bez kosti, a neke od proizvoda rade i po želji kupaca. Proizvode prodaju na kućnom pragu i kupci ih sami pronalaze jer su postali poznati po kvalitetnim proizvodima.

Saznali smo da sami proizvode hranu za životinje koje uzgajaju (svinje i kokoši) pa su stoga opremljeni i svim potrebnim poljoprivrednim strojevima. Uzgajaju kukuruz, soju, triticale i pšenicu, a urod pospremaju u silose.

Zanimalo nas je kako proizvode svoje najvažnije proizvode. But, kare, vratina i ostali iskoristivi dijelovi životinje prvo idu u salamuru, mješavinu soli i začina, gdje stoje četiri tjedna. Nakon toga se meso ispire, suši i dimi, a zatim prebacuje na pečenje te se stavlja u kosanu mast gdje stoji najmanje tri mjeseca. Važno je naglasiti da u potpunosti iskoriste sve dijelove svinje. Pokazali su nam kako skladište proizvode do prodaje. Prednost takve proizvodnje pred industrijskom je da u njihovim domaćim proizvodima nema nikakvih kemikalija jer koriste recept njihove bake.

Na pitanje jesu li zadovoljni radom na OPG-u domaćin je odgovorio da jesu iako je posao zahtjevan i traži puno truda cijele obitelji.

Posjet OPG-u Lovrenčić nam je bio jako zanimljiv, a na kraju su nas domaćini iznenadili degustacijom svojih proizvoda. Bilo nam je jako fino i preporučamo proizvode OPG-a Lovrenčić. Ljubaznim domaćinima smo zahvalili na gostoprimstvu te im poklonili ekološki prihvatljiv osvježivač prostora koji smo sami pripremili.

 (Rena Rušanec i Mia Škvorc)




OBAVIJESTI
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 12. 2014.

Ukupno: 259822
Ovaj mjesec: 936
Danas: 38
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju