preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 

BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA

Naša se škola uključila u projekt Biosigurnost i biozaštita s ciljem promicanja vrijednosti očuvanja ljudskoga zdravlja i prevencije zaraznih bolesti.

Nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb i Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu u partnerstvu s OŠ Vijenac,  Osijek. Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu,  a nacionalni koordinator je mr. sc. Maja Kassa iz Osnovne škole Vijenac Osijek. Stručni suradnici u projektu su: Dr. sc. Ljiljana Žmak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu i  Andreja Dorić, prof. iz Osnovne škole Darda.

Projekt se provodi kao izvannastavna aktivnost kroz 35 školskih sati za učenike petog razreda. Voditeljica izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita je Olivera Šercer-Žokalj, učiteljica Prirode, Biologije i Kemije. Kurikulum je odobren na nacionalnoj razini i autorsko je djelo te se kao takav  predaje u školi. 

Glavni ciljevi projekta su upoznavanje učenika s važnošću stručnoga, znanstvenoga, globalnoga i osobnoga pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti; upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja;  usvajanje  odgovornoga ponašanja prema vlastitome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskome domu, društvu i okolišu; analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije; osposobljavanje učenika za prosuđivanje i vrednovanje informacija u javnom medijskom prostoru; popularizacija znanosti i istraživanja u STEM području kroz učenički istraživački rad; razvijanje interesa za znanost i istraživanje; razvijanje suradničkoga odnosa među učenicima te učenicima i mentorima; razvijanje i usavršavanje digitalnih kompetencija kroz izradu digitalnih video i  audiomaterijala;  poticanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina; stručno usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika (preuzeto iz Javnog poziva za sudjelovanje u projektu).

Što je biosigurnost?

Biosigurnost predstavlja skup mjera koje provodimo kako bi nas zaštitile od uzročnika opasnih bolesti.

Što je biozaštita?

Biozaštita je usmjerena na smanjenje mogućnosti da se neki uzročnik bolesti namjerno koristi kako bi se nekome naudilo.

AKTIVNOSTI UČENIKA

Naučili smo prepoznati simbol za biološku opasnost, biohazard. Crtali smo ga.

   

 

 


CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju