preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Tjedan školskog doručka

Autor: Sanja Posavec, 20. 10. 2022.

U razdoblju od 10. do 14. listopada na nastavi Domaćinstva učenici su raznim aktivnostima obilježili Svjetski dan hrane te Tjedan školskog doručka u sklopu projekta Živjeti zdravo. Glavni cilj svih aktivnosti koje smo provodili je bio da se među učenicima podigne svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka.

Najprije smo otkrili da je doručak najvažniji obrok u danu. Istraživanja su pokazala da su djeca koja doručkuju:

  • uspješnija u čitanju i matematici,
  • imaju bolje rezultate na testovima znanja,
  • imaju bolju koncentraciju i pamćenje te
  • održavaju zdravu tjelesnu masu.

Zatim smo naučili da hrana u koju spada voće i povrće, orašasti plodovi i sjemenke, riba, jaja, meso, mahunarke, cjelovite žitarice, kakao i voda može značajno utjecati na funkcije našeg mozga.

Naš mozak je najgladniji organ u tijelu. Ako preskačemo doručak (što čini svaki treći učenik) velika je vjerojatnost da ćemo se osjećati umorno i imati poteškoća s koncentracijom. Dobar doručak podiže šećer u krvi na zdravu razinu i osigurava hranu za mozak i za tijelo. Nedostatak vode ili dehidracija može izazvati umor, glavobolju, nedostatak koncentracije i smanjenu mentalnu sposobnost.

Također smo naučili da preskakanje doručka ili konzumiranje doručka bogatog šećerom, solju i masnoćama, može imati štetan utjecaj na mozak. Takva hrana su pekarski proizvodi s puno masti i šećera, slane grickalice, slatkiši, gazirana i negazirana slatka pića te fast food (brza hrana).

Pripremili smo i kušali nutritivno bogat i zdrav doručak. Koristili smo jogurt, mlijeko, zobene pahuljice, mljevene sjemenke lana, suncokreta, sezama, orašaste plodove, sušeno i svježe voće, med, cimet i crnu čokoladu te dobili dvije različite vrste kaša.

Upoznali smo jedan tradicionalni doručak naših baka i djedova. Naša teta kuharica, pokazala nam je kako se priprema „šulenka na mlijeku“ koju smo zatim pojeli.

Svakog dana od ponedjeljka do petka provodili smo aktivnost vaganja nepojedene užine. Vaga je nažalost pokazala da se najviše baca nutritivno zdrava užina u obliku variva. Našim primjerom želimo potaknuti i ostale učenike da s vremenom pobude svijest o važnosti zdrave prehrane. (Jasminka Drabić)




Vijesti

Tjedan školskog doručka

Autor: Sanja Posavec, 20. 10. 2022.

U razdoblju od 10. do 14. listopada na nastavi Domaćinstva učenici su raznim aktivnostima obilježili Svjetski dan hrane te Tjedan školskog doručka u sklopu projekta Živjeti zdravo. Glavni cilj svih aktivnosti koje smo provodili je bio da se među učenicima podigne svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka.

Najprije smo otkrili da je doručak najvažniji obrok u danu. Istraživanja su pokazala da su djeca koja doručkuju:

  • uspješnija u čitanju i matematici,
  • imaju bolje rezultate na testovima znanja,
  • imaju bolju koncentraciju i pamćenje te
  • održavaju zdravu tjelesnu masu.

Zatim smo naučili da hrana u koju spada voće i povrće, orašasti plodovi i sjemenke, riba, jaja, meso, mahunarke, cjelovite žitarice, kakao i voda može značajno utjecati na funkcije našeg mozga.

Naš mozak je najgladniji organ u tijelu. Ako preskačemo doručak (što čini svaki treći učenik) velika je vjerojatnost da ćemo se osjećati umorno i imati poteškoća s koncentracijom. Dobar doručak podiže šećer u krvi na zdravu razinu i osigurava hranu za mozak i za tijelo. Nedostatak vode ili dehidracija može izazvati umor, glavobolju, nedostatak koncentracije i smanjenu mentalnu sposobnost.

Također smo naučili da preskakanje doručka ili konzumiranje doručka bogatog šećerom, solju i masnoćama, može imati štetan utjecaj na mozak. Takva hrana su pekarski proizvodi s puno masti i šećera, slane grickalice, slatkiši, gazirana i negazirana slatka pića te fast food (brza hrana).

Pripremili smo i kušali nutritivno bogat i zdrav doručak. Koristili smo jogurt, mlijeko, zobene pahuljice, mljevene sjemenke lana, suncokreta, sezama, orašaste plodove, sušeno i svježe voće, med, cimet i crnu čokoladu te dobili dvije različite vrste kaša.

Upoznali smo jedan tradicionalni doručak naših baka i djedova. Naša teta kuharica, pokazala nam je kako se priprema „šulenka na mlijeku“ koju smo zatim pojeli.

Svakog dana od ponedjeljka do petka provodili smo aktivnost vaganja nepojedene užine. Vaga je nažalost pokazala da se najviše baca nutritivno zdrava užina u obliku variva. Našim primjerom želimo potaknuti i ostale učenike da s vremenom pobude svijest o važnosti zdrave prehrane. (Jasminka Drabić)




OBAVIJESTI
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 12. 2014.

Ukupno: 259822
Ovaj mjesec: 936
Danas: 38
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju