preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Projekti

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 7. 6. 2017.

Trening Životnih Vještina

Učenici četvrtih razreda naše škole ove školske godine uključeni su u projekt „Trening životnih vještina“. Riječ je o univerzalnom preventivnom programu koji je pokrenuo Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije i Školskim preventivnim programima, a provodio se u četvrtim razredima svih osnovnih škola Međimurske županije.

Cilj programa je smanjenje učestalosti i intenziteta konzumiranja sredstava ovisnosti, kao i odgoda prvog konzumiranja. Temelji se na razvoju osobina i uvježbavanju vještina koje su se u dosadašnjim istraživanjima pokazale važnim u sprječavanju razvoja ovisničkog ponašanja (jačanje samopouzdanja, osobne vještine samoregulacije, samozastupanja, donošenja odluka, komunikacijske i socijalne vještine te vještine odupiranja vršnjačkom pritisku).

Program se sastoji od 8 radionica koje su provedene na satovima razrednika. Teme koje su obrađene na radionicama: SAMOPOŠTOVANJE, ODLUČIVANJE, PUŠENJE REKLAMIRANJE, SUOČAVANJE SA STRESOM, KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE, SOCIJALNE VJEŠTINE, ZAUZIMANJE ZA SEBE.

Učenici su se aktivno uključivali u aktivnosti programa i s veseljem iščekivali nove teme. Kao završnu aktivnost programa, učenici su sa svojim učiteljicama izradili brojne radove o temama obrađenim na Treningu Životnih Vještina.

30. svibnja 2017., uoči Svjetskog dana nepušenja, obilježen je završetak provođenja ciklusa radionica susretom u Scheireovoj zgradi u Čakovcu. Tim povodom organizirana je izložba dječjih uradaka na temu „Pušenje“. Izložbi su prisustvovali učenici predstavnici razreda uključenih u projekt i njihove učiteljice te stručni suradnici u projektu. Učenici naše škole također su se predstavili svojim radovima. Učenici 4.a izradili su strip na temu „Kako reći ne pušenju“ i snimili pjesmu pod nazivom „Znaš li?“ za koju je medijska grupa naše škole izradila videospot. Učenici 4.b razreda izradili su plakate na kojima su predstavili likovne uratke, stripove i stihove na temu Pušenje. Učenici Područne škole Držimurec-Strelec izradili su privjeske, straničnike i memory igru na kojima su istaknute ključne poruke koje su doprle do njih tijekom radionica.

Andreja Zadravec Baranašić, koordinatorica školskih preventivnih programa Međimurske županije učiteljima i stručnim suradnicima prezentirala je rezultate provedenog programa, a dr. Renata Kutnjak Kiš održala je predavanje o pušenju kao javnozdravstvenom problemu i njegovim posljedicama. Za učenike su za to vrijeme organizirane sportske igre koje su vodili volonteri srednjoškolci i Udruga „Sport za sve“ iz Male Subotice. Učenice Područne škole, Severina (4.e) i Petra (4.d), osvojile su i nagrade. Svim sudionicima podijeljene su prigodne narančaste majice s porukom Svjetskog dana nepušenja te pozivom na obilježavanje Tjedna kretanja.

U našoj školi Svjetski dan nepušenja obilježen je 31. svibnja prikazivanjem snimljenog videospota „Znaš li?“ te izložbom uradaka koje su učenici izradili u sklopu projekta Trening životnih vještina.
OBAVIJESTI
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 12. 2014.

Ukupno: 76771
Ovaj mjesec: 911
Danas: 8
PROJEKTI
 

CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju