preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
vijesti

Erasmus + dani

Autor: Patricija Husajina, 22. 10. 2021. 11:10

OBILJEŽAVANJE ERASMUS+ DANA U OŠ TOMAŠA GORIČANCA

MALA SUBOTICA

U obilježavanju ovogodišnjih Erasmus+ dana  (14., 15. i 16. listopada 2021.) sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda sa svojim učiteljicama Marijom Jelenić i Blaženkom Palatinuš. Učiteljice su učenike upoznale sa svim zemljama partnerima, sudionicima aktivnih Erasmus + projekata naše škole i uslijedila je  radionica  oslikavanja  i izrada zastava svih tih zemalja te zastave EU, različitim likovnim tehnikama. Učenici su svojim uratcima ukrasili Erasmus kutak u našoj školi.

Druga zanimljiva aktivnost bila je uključivanje učenika četvrtih razreda u virtualni sastanak na poziv učiteljice Verice Ozmec i psihologinje Doris Horvat iz OŠ Vidovec, iz Varaždinske županije. Tom virtualnom sastanku priključile su se i učiteljice Manuela Stričak i Dora Puklek. Učiteljice i učenici iz OŠ Vidovec upoznali su sudionike virtualnog sastanka sa svojim aktivnostima, zadatcima i ciljevima vezanim uz njihov Erasmus + projekt. Najzanimljivije je bilo predstavljanje obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana u njihovoj školi koja nas je podsjetila na Olimpijske igre u prošlim vremenima. Učenici OŠ Tomaša Goričanca  prijateljima iz susjedne županije predstavili su digitalne knjižice oblikovane u aplikaciji Book creator, koje su nastale kao rezultat posljednje virtualne mobilnosti u okviru Erasmus + projekta Inclusion Through Arts, čiji je nositelj bila Finska.

Sve aktivnosti tijekom Erasmus+ dana bile su nam zanimljive, zabavne i poučne te je dogovorena i daljna međužupanijska suradnja koja ne mora uvijek biti samo virtualna. (Marija Jelenić)

Preostale fotografije možete pogledati klikom na sliku. 

                        

 [više]

„Poučna staza od škole do Vrbe“

Autor: Patricija Husajina, 21. 10. 2021. 12:59

Naše učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta osvojile su 7.500 kn za realizaciju svog projekta „Poučna staza od škole do Vrbe“. Projekt je razrađen na trodnevnoj radionici koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), u sklopu aktivnosti pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete, financiranog sredstvima Europske unije.
 
 
 [više]

Kros

Autor: Patricija Husajina, 21. 10. 2021. 11:33

                 Školsko izborno natjecanje u krosu

 

U srijedu 20. 10. 2021. u našoj školi na sportskim terenima održalo se školsko izborno natjecanje u krosu. Zbog epidemioloških mjera natjecanje se nije moglo održati sa svim učenicima, već je natjecanju prisustvovalo 20 najboljih učenika i učenica od 5. do 8. razreda, i to prema rezultatima testiranja funkcionalnih sposobnosti na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture. Najbolji učenici plasirali su se na Županijsko školsko sportsko natjecanje u krosu za osnovne škole koje će se održati u utorak 26. 10. 2021. u Podturnu.  Učenici su se trudili i borili kako bi postigli što bolji rezultat, a rezultati su:

 

7. /8. razred dječaci:
1. Zvonimir Oršuš 7. a
2. Romeo Horvat 8. c
3. Zoran Bogdan 7. c
4. Nino Gregurina 7. a
(5.) Tino Švenda 8. b
7./8. razred djevojčice:
1. Ines Balog 7. c
2. Ela Grašić 8. b
3. Lea Dodlek 8. b
4. Valentina Maček 7. b
(5.) Matija Puklek 7. b
5./6. razred dječaci:
1. Abel Baranašić 6. b
2. Leonardo Balog 6. e
3. David Oršoš 6. e
4. Dražen Oršuš 6. d
(5.) Maksim Juras 6. c
5./6. razred djevojčice:
1. Leonarda Vilić 6. b
2. Nina Horvat 6. b
3. Veronika Benkus 6. b
4. Ivana Oršuš 6. e
(5.) Dajana Oršoš 6. e
 
Ostale fotografije možete pogledati klikom na fotografiju. 
 [više]

Medijska grupa

Autor: Patricija Husajina, 21. 10. 2021. 08:38

 

Šah – Mat na DUFF-u

U Dubrovniku se od 14. do 17. listopada 2021.godine održao jubilarni deseti po redu Dubrovnik film festivaa za djecu i mlade zemalja Mediterana. Glavni ocjenjivački sud bio je u sastavu  gumica Jelena Perčin, redatelj i ilustrator Milan Trenc i redatelj i producent Ahmet Boyacıoğlu. U službenom natjecateljskom programu ovogodišnjeg DUFF-a našla su se 52 filma svih filmskih rodova po izboru selekcijskog žirija u sastavu Ana Dokler, Zuzanna Kazmierczak i Tvrtko Rašpolić, a među njima bio je i film naše medijske grupe TV-reportaža Šah-Mat. Film prikazuje simpatičnu i talentiranu učenicu drugog razreda  Sabinu Ignac koja je  zavoljela  šah igrajući ga sa svojom obitelji, a najviše s tatom i bratom. Šah uči i vježba u školi sa svojom ekipom koju je odvela na državno natjecanje. Snimili su ga  sada već srednjoškolci naši bivši učenici Alex Horvat, Patrik Horvat, Ena Jančec, Julia Matić, Karlo Pavlic i Matija Taradi. Velike povale njima jer su se našli među ozbiljnom konkurencijom filmova iz gotovo cijelog svijeta (Španjolska, Francuska, Grčka, Izrael, Italija pa čak i daleke Kine i Australije).Medijsku grupu ponosno je predstavljala u Dubrovniku filmašica Vida Ciglar zajedno sa svojim učiteljicama Ivom Mialic Krčmar i Nikolinom Hampamer. Uz gledanje odličnih filmova mladih filmaša uživale su i u istraživanju prekrasne stare jezgre grada Dubrovnika puneći se energijom za stvaranje novih filmova.

                              

Preostale fotografije možete pogledati klikom na sliku. 

 [više]

Druga konferencija Erasmus+

Autor: Patricija Husajina, 20. 10. 2021. 13:29

Druga konferencija Erasmus+: Mogućnosti i izazovi

U okviru Erasmus+ dana OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica bila je organizator državnog skupa na kojemu je sudjelovao  21 predavač iz 12 škola iz cijele Hrvatske. Na drugoj konferenciji Erasmus+: Mogućnosti i izazovi ravnatelji, stručni suradnici i učitelji dijelili su iskustva u provođenju Erasmus+ projekata. Najveći dio izlaganja odnosio se na provedbu i organizaciju virtualnih mobilnosti koje su zbog pandemije zamijenile fizičke mobilnosti.

Zanimljiva izlaganja bila su o radionicama o umjetnoj inteligenciji kao dio projektnih aktivnosti. Raspravljalo se i o preprekama na koje nailaze provoditelji projekata te novim idejama za buduće projekte. Učiteljice Dora Puklek i Marija Jelenić izlagale su o iskustvu virtualne mobilnosti i novim digitalnim alatima, a učiteljica Manuela Stričak o školskom sportu u Erasmus+ projektima.

 U evaluacijskom upitniku sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom i realizacijom skupa sa željom sudjelovanja na trećoj konferenciji sljedeće godine.

                              

Klikom na sliku otvara se Galerija fotografija.

 [više]

Tjedan filantropije

Autor: Patricija Husajina, 20. 10. 2021. 12:53

 

Sudjelovanje je u programu 'DoGood People'

 

U razdoblju od 1. do 10. listopada 2021. godine u povodu Tjedna filantropije OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica sudjelovala je u pilot programu 'DoGood People' čiji je koordinator Hrvatski forum zaklade ZaDobro.BIT!, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva te uz podršku Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj.

U projekt se uključio 3. c razred Područne škole Držimurec Strelec pod vodstvom učiteljice Dajane Škvorc i pedagoginje Erminije Bektešević.

Učenici su izvršavali određene zadatke radi  povećanja svjesnosti djece i mladih o
UN-ovim globalnim ciljevima. Putem aplikacija promovirali su konkretne svakodnevne rutine za doprinos održivom razvoju.

Naša škola osvojila je najviše bodova na projektu


Preostale fotografije možete pogledati klikom na sliku. 

 [više]

Mentorica u našoj školi

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 14. 10. 2021. 08:45

Dana 7. listopada 2021. učiteljica Olivera Šercer-Žokalj održala je dva nastavna sata preko aplikacije Zoom. Satovima je prisustvovala ravnateljica škole Željka Štampar Zamuda i viša savjetnica Lydia Lugar. Učiteljica je uspješno održala svoje satove, potvrdila svoju kvalitetu rada i zadržala status učitelj mentor. Od srca joj čestitamo.

 [više]

Pomozimo u dobivanju statusa PRIJATELJ DJECE

Autor: Patricija Husajina, 12. 10. 2021. 12:52

               

 [više]

Dječji tjedan u 3.a

Autor: Patricija Husajina, 12. 10. 2021. 09:30

                    Obilježavanje Dječjeg tjedna 2021. godine u 3.a razredu

 

Već od davne 1953. godine obilježava se Dječji tjedan, tradicionalna godišnja akcija i aktivnost koja je posvećena djeci. Dječji tjedan obilježava se prvog punog tjedna u mjesecu listopadu, a ove godine je trajao od 4. listopada do 10. listopada.

Obilježavanjem Dječjeg tjedna nastoji se usmjeriti pozornost javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i pažljivo odabrane igre, priredbe te radionice za djecu, pokrenuti nove akcije za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski, društveni i stručni rad odraslih s djecom te aktivno sudjelovanje djece u aktivnostima lokalne zajednice pa i šire.

Kako je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2021. godinu Međunarodnom godinom voća i povrća, 3.a razred Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica je zajedno sa svojom učiteljicom Slavicom Švec obilježio Dječji tjedan upravo isticanjem važnosti voća i povrća u našoj svakodnevnici. Povećanje svijesti o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti voća i povrća važno je isticati kako bi djeca, a i odrasli shvatili kakav je njihov doprinos uravnoteženoj i zdravoj prehrani i njihovom životnom stilu.

Učenici 3.a razreda su svako jutro igrali  igru „Voćna salata“. Tom su se igrom učenici rastrčali i razgibali. Najveselije je bilo kada je jedan od učenika povikao „Voćna salata!“, a svi su se međusobno pomiješali, baš kao što to činimo s pravom voćnom salatom. Nakon igre imali su priliku popiti 100% prirodni sok od jabuke kao dio aktivnosti „Na soku s učiteljicom“.

Dječja prava i dužnosti ponovili su pomoću tableta kroz digitalnu igru „Čovječe, ispravi se!“, a nakon što su učenici uspješno riješili kviz, imali su priliku steći titulu „pravobrankice“ i „pravobranka“.

Jedno je jutro učenike dočekao upravo pripremljen čaj od sušenog voća kojim su se malo zagrijali i na sveopće veselje realizirali aktivnosti „Vrijeme je za čaj“, a na satu Likovne kulture su komplementarnim kontrastom slikali voćnjak.

Kako bi učenici upoznali i shvatili svoja prava, na satu Hrvatskoga jezika izrađivali su plakat „Ja imam pravo na …“ te su kroz rad u skupini pisali poruke odraslima.

Oni su također imali priliku u sklopu aktivnosti „Pokaži što znaš!“ pokazati svoju umješnost u plesu, imitiranju, pa čak i beatboxu!

No ipak, najviše od svega uživali su u pravljenju i degustaciji voćne salate. Voće su donijeli od kuće te su sami, uz malu asistenciju i veliki nadzor učiteljice, rezali raznovrsno voće i kasnije sve u slast pojeli.

Provođenje ovakvih vrsta aktivnosti nužno je za rast, razvoj i dobrobit djece, a upravo nam moto Dječjeg tjedna – Ljubav djeci prije svega – daje do znanja kako bismo svi trebali posvetiti dovoljno pažnje i brige onim najmlađima, kako u školskim klupama, tako i izvan njih.

Preostale fotografije možete vidjeti klikom na sliku. 

                            

Slavica Švec

 

 [više]

Dječji tjedan

Autor: Patricija Husajina, 12. 10. 2021. 08:29

                                         Dječji tjedan u školi

Povodom Dječjeg tjedna učenici 2.a razreda provodil su različite aktivnosti. Učenicima se najviše dopala igra "Čovječe, ispravi se" koju smo zajedno igrali te smo stekli diplomu Pravobranko.

                              

                               

 [više]

Najbolji mentori

Autor: Patricija Husajina, 12. 10. 2021. 08:14

Dodjeljene nagrade najboljim mentorima na školskim natjecanjima

 

U ponedjeljak 11. listopada Međimurska je županija nagradila najbolje mentore koji su postigli zavidne rezultate na školskim natjecanjima, susretima i smotrama u školskim godinama 2019./2020. i 2020./2021.

Iz naše škole nagrađene su učiteljice Ljiljana Rinkovec, Nikolina Hampamer, Iva Mihalic Krčmar, Božica Kovač i učitelj Rajko Trojko. Čestitamo im i želimo daljnje uspjehe u radu s našim talentiranim učenicima!

 

                                 

 [više]

MAT liga

Autor: Patricija Husajina, 11. 10. 2021. 13:29

MAT liga, jesensko kolo 2021./2022.

Mat liga je ekipno matematičko natjecanje koje u velikoj mjeri utječe na povećanje kompetencija učenika u rješavanju problema i osjećaj zadovoljstva u školi te na motivaciju njihovih učitelja. Natjecanje se provodi u četiri kola tijekom školske godine (jesensko, zimsko, proljetno i ljetno kolo) u parovima. Par se sastoji od dva učenika iste generacije. Postignuti bodovi (po kolima) zbrajaju se za svaku ekipu i na kraju četvrtog kola objavljuju se konačni rezultati cijele MAT lige. Trajanje natjecanja je 60 minuta, a zadatci su na zaokruživanje.

Naši učenici sudjelovali su u četvrtak 7. listopada u 1. kolu MAT lige i postigli su odlične rezultate. Na natjecanju je sudjelovalo šest ekipa. Po kategorijama to su učenici:

5. razred: Grga Brnadić i David Grabar, Vana Gal i Alana Magdić, Lea Palfi i Franka Kocijan

6. razred: Abel Baranašić i David Horvat, Maksim Juras i Lovro Horvat

8. razred: David Konjević i Tin Horvat

Za natjecanje su ih pripremale njihove učiteljice Matematike: Maja Vurušić, Zvjezdana Šafarić i Suzana Božić

 

Nestrpljivo iščekujemo održavanje drugoga kola!


                              

 [više]

Sakupljanje igračaka

Autor: Patricija Husajina, 11. 10. 2021. 13:22

                                         

SAKUPLJANJE IGRAČAKA OD 11. DO 27.LISTOPADA

Dragi učenici, učitelji i roditelji!

Sakupljat ćemo sve vrste igračaka za djecu od 0 do 15 godina kako bismo što bolje i kvalitetnije opremili Centar igre.

Donirane igračke možete ostaviti kod ulaznih vrata naše škole (kocke, društvene igre, slagalice, drvene i plastične igre, lutkice, plišane igračke…).

Za sva dodatna pitanja obratite se našim volonterkama Kiari i Franki iz 7.b. razreda.

Hvala svima unaprijedJ

 

 [više]

Izložba likovnih radova

Autor: Patricija Husajina, 7. 10. 2021. 11:11

Izložba likovnih radova – David Konjević

Da je važno prepoznati, njegovati i usavršavati vlastite sposobnosti, učenik David vrlo dobro zna. Samosvjesno razvija likovne vještine te uglavnom preferira crtačke tehnike. Olovka je crtači materijal s najvećim rasponom tonskih izražajnih mogućnosti i Davidu osigurava iznimno preciznu obradu detalja i sjena. Inspiracija iza ovih kreativnih ilustracija krije se u mangama i japanskim crtanim animacijama (anime). Sadržaji Davidovih likovnih radova uglavnom su originalni prikazi likova japanskog podrijetla s karakterističnim velikim očima i šiljastom bradom. Likovna skupina uz vodstvo učiteljice Mirne uvažila je Davidovu kreativnost i crtački potencijal te timski pomogla postaviti mini izložbu u školi. 

Radove učenika možete pogledati klikom na sliku ispod. 

                                

 [više]

NAJBOLJA PJESMA GRETE ZAMUDA

Autor: Patricija Husajina, 6. 10. 2021. 09:13

NAJBOLJA PJESMA GRETE ZAMUDA

2.listopada 2021. u Zlataru je održan 52. Zbor malih pjesnika. Na natječaj su pristigla 324 pjesnička rada na kajkavskom narječju od učenika iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Radove je pregledala Prosudbena komisija u sastavu: prof. Željka Horvat-Vukelja, dr.sc. Ivo Kalinski i prof.Ivančica Tomorad. Komisija je odabrala 53 pjesme koje su predstavljene u zbirci i izvedene na ovogodišnjem Zboru.

 Iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica za ovaj Zbor bila je izabrana pjesma Moljci koju je napisala učenica Greta Zamuda. Kad je Greta napisala pjesmu, bila je učenica 1. razreda. Pjesmu je odlično krasnoslovila i dobila je veliki pljesak publike. Predstavnica Prosudbene komisije Željka Horvat-Vukelja proglasila je pjesmu Moljci najboljom pjesmom u kategoriji učenika razredne nastave. Gretina mentorica je učiteljica Ljiljana Rinkovec.

                                  

Snimku nagrađene snimke možete pogledati klikom na LINK.

 [više]

LIKOVNA IZLOŽBA “ ČOVJEK ČOVJEKU”

Autor: Patricija Husajina, 6. 10. 2021. 08:21

LIKOVNA IZLOŽBA “ ČOVJEK ČOVJEKU”


U subotu, 2. listopada 2021. U Zlataru je otvorena likovna izložba “Čovjek čovjeku”, najstarija priredba u okviru Dana kajkavske riječi. Izložbu organizira Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, a postavljena je u OŠ Ante Kovačića u Zlataru.

Od  589 učeničkih radova  iz 36 škola kajkavskog govornog područja, za izložbu je odabrano 99 radova. Prosudbenu komisiju činili su: Ana-Marija Smoljanec, Tanja Rod I Gordana Valjak. Izloženi su i radovi  učenika OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. To su sljedeći učenici:

Vida Brodarić ,1.a (učiteljica Ljiljana Rinkovec), Lota Kovačić i Tesa Balog, 2.a (učiteljica Slavica Švec),  Sebastian Kapelari, 2.b (učiteljica Jasminka Drabić) , Mia Matić i Roko  Habula,3.b (učiteljica Blaženka Palatinuš), Alana Magdić, 4.a (učiteljica Štefanija Hajdarović), Alex Pintarić,4.b ( učiteljica Nadica Črep). Nagrađen  je likovni  rad učenice Alane Magdić. Svi učenici dobili su priznanja i simbolične  poklone Školske knjige.

                                 

 [više]

Tjedan cjeloživotnog učenja

Autor: Patricija Husajina, 5. 10. 2021. 13:07

Radionice u matičnoj i područnoj školi

Tjedan cjeloživotnog učenja 

UNESCO-va je inicijativa pokrenuta 1999. godine radi osvješćivanja javnosti o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja, promicanja kulture učenja te poticanja osobne motivacije pojedinaca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja.

Ovogodišnji 15. Tjedan cjeloživotnog učenja održavao se od 27. rujna do 3. listopada 2021. pod sloganom PROVJEŽBAJ MOZAK, a obilježili smo ga radionicama u matičnoj i područnoj školi.

Učenička zadruga Drenek jako pazi na ekologiju i recikliranje. S obzirom na to da su dobili  mnogo starih knjiga, pretvorili su ih u anđele ili prekrasne krletke. Učenice su marljivo savijale stranice i ukrašavale krletke ili izrađivale anđele po svom izboru. Krletke su bile namijenjene za aukciju Azila za pse Prijatelji u Čakovcu. Na radionici su se izrađivale i tikvice - prigodna jesenska dekoracija. Učenice su krojile, šivale i punile tikvice te ih ukrašavale. Tkanina koju su upotrebljavali za tikvice bile su stare majice i ostala odjeća koja nije više za uporabu. 

Učenici  6. a razreda su na temelju značenja poznatih poslovica trebali osmisliti dramski tekst/scensku igru u kojoj će se ostvariti poruka odabrane poslovice. Tako su dobili zanimljive dramske tekstove koji im mogu poslužiti za izvođenje scenske igre.

U Područnoj školi Držimurec – Strelec program predškole obilježio je Tjedan cjeloživotnog učenja uz priču „Djed i repa“. S učiteljicama Renatom i Ružicom djeca su se uživjela u ulogu likova pokušavajući iščupati „repu“. Likovni dio aktivnosti provodili su bojajući pastelama bojanku na kojoj su prikazani likovi iz priče. Razvoj svojih grafomotoričkih vještina i kreativnosti nastavili su izrezujući likove te njihovo lijepljenje na zadanu podlogu, prema redoslijedu kako su likovi pomagali „iščupati repu“.

Pogledajte video Djed i repa na sljedećem linku:

https://drive.google.com/file/d/11818_3sRE9mK1rZMbcK_1iytu_P3C-CZ/view?fbclid=IwAR3hBEYTFi10jj4_bwF5y8otQi5TfRttKtfrvo_YIVf1dOQ2EOK04DXML50

Preostale fotografije pogledajte klikom na fotografiju. 

 [više]

NAGRAĐIVANJE NAJBOLJIH UČITELJA

Autor: Patricija Husajina, 5. 10. 2021. 10:46

Svjetski dan učitelja

 

Manuela Stričak među najboljim učiteljimayes

Prema procjeni Povjerenstva za nagrađivanje MZO-a, učiteljica Manuela Stričak i ove godine izabrana je među 511 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika u školskoj godini 2020./2021. U Kriterijima vrednovanja bodovan je doprinos kroz predavanja, radionice i edukacije, dijeljenje primjera dobre prakse, rad u stručnim vijećima i udrugama, objavljivanje stručnih članaka i nastavnih materijala, rad u projektima i unaprjeđenju rada škole. Dodjela nagrada u povodu Svjetskog dana učitelja održala se online.

„Zahvaljujem svim kolegama učiteljima te učenicima i roditeljima na suradnji jer zajednički rad i podrška učinili su ovu nagradu mogućom. Želim svim učiteljima puno lijepih trenutaka u našem odgovornom i zahtjevnom radu“ – poručila je učiteljica Manuela Stričak.

                                                          

                                 

 [više]

59. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Autor: Patricija Husajina, 5. 10. 2021. 09:07

Medijska grupa osvojila drugu nagradu

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece najveća je i najstarija dječja filmska manifestacija. Ove godine ona se održavala online i u Varaždinu od 30. rujna do 3. listopada 2021.

Na ovogodišnjem izdanju, 59. po redu, prošla su dva filma medijske grupe: „Životni put“, autorica Aide Trstenjak i Marije Šergić i „Život u bojama“ autorice Corine Kovačić. Potonji je osvojio drugu nagradu u kategoriji dokumentarni film. Čestitamo Corini i njezinim mentoricama Nikolini Hampamer i Ivi Mihalic Krčmar!

Nagrađeni film možete pogledati na poveznici: 

https://www.youtube.com/watch?v=6OfZtuGitiE

 [više]

Dan otvorenih vrata- sklonište za životinje

Autor: Patricija Husajina, 30. 9. 2021. 12:35

Sklonište za životinje Prijatelji Čakovec poziva vas u subotu, 02.10. na Dan otvorenih vrata povodom 20. obljetnice rada skloništa.

Dan otvorenih vrata održat će se od 9 do 13 sati u skloništu, na adresi Tome Bratkovića 3.

Osim što ćete se moći družiti sa četveronošcima kojih je trenutno u skloništu oko 300, moći ćete izabrati i nešto na našem prodajnom štandu i tako pomoći da našim ljubimcima bude ljepše.

 

 [više]

SOVA

Autor: Patricija Husajina, 28. 9. 2021. 10:39

VOLONTERSTVO

TKO JE VOLONTER?

Volonter je osoba koja ulaže svoj rad i vrijeme bez novčane naknade kako bi pomogao drugome, unaprijedio život u zajednici i sl.

Volonterski rad se ne plaća. No ne zato što ne vrijedi, nego zato što je neprocjenjiv!

TKO SE SVE MOŽE UKLJUČITI U RAD „SOVE“?

Svi ste dobro došli – učenici, njihove obitelji, učitelji…

ŠTO RADE VOLONTERI?

 • humanitarne akcije (za Azil životinja, skupljanje čepovi, pomoć Udruzi „Katruža“, skupljanje zimske odjeće, razni tekstil za Humanu Novu…);
 • edukativne aktivnosti;
 • akcije  s ciljem unapređenja kvalitete života u lokalnoj zajednici;
 • istraživačke aktivnosti;
 • organizaciju i provedbu ili sudjelovanje u provedbi sportskih i kulturnih događanja;
 • aktivnosti radi promocije odgovornog ponašanja prema okolišu.

Rade i sve ostalo što neka grupa volontera misli da bi bilo korisno i zanimljivo.

KAKO SE UKLJUČITI?

 • UČENICI:

Javite se pedagoginji Erminiji i dobit ćete prijavnicu koju će potpisati vaši roditelji.

 • RODITELJI I OSTALI ČLANOVI OBITELJI:

Javite se pedagoginji na telefonski broj 040/631-620; e-mailom: erminija63@gmail.com; osobno ili zatražite prijavnicu preko vašeg djeteta.

KADA SE JAVLJA POTREBA ZA VOLONTERIMA?

 • Tjedan filantropije

Traže se učenici 7. i 8. razreda koji bi radili mali istraživački rad o odnosu učenika naše škole prema hrani (3 do 10 učenika).

 • Škole za Afriku

Traže se volonteri  koji bi inicirali i provodili akcije prikupljanja novca za djecu Madagaskara.

Više na poveznici https://www.unicef.org/croatia/skole-za-afriku

 • Izrada edukativnog materijala

Traže se volonteri koji bi tijekom godine izrađivali edukativne materijale za predškolsku djecu.

 • Prikupljanje čepova

Traže se volonteri koji bi organizirali i provodili akciju sakupljanja čepova tijekom godine (6 do 10 učenika).

 • Pričalice

Traže se volonteri koji bi pričali priče učenicima od 1. do 4. razreda u Maloj Subotici i Područnoj školi Držimurec – Strelec.

 

 [više]

Okrugli stol Osobe s teškoćama čitanja u kontekstu multikulturalnosti

Autor: Patricija Husajina, 28. 9. 2021. 08:57

 

Okrugli stol Osobe s teškoćama čitanja u kontekstu multikulturalnosti

 

Na 17. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama kao predavačice sudjelovale su učiteljica Informatike Iva Mihalic krčmar i ravnateljica škole Željka Štampa Zamuda. 

 

Naziv okruglog stola bio je Osobe s teškoćama čitanja u kontekstu multikulturalnosti. U svom izlaganju iznijele su primjer dobre prakse i način rada u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Tema skupa važna je, između ostalog, i za sve osobe koje hrvatski jezik savladavaju kao strani jezik. S takvom se problematikom susrećemo i u našoj školi. Škola i školska knjižnica, kao socijalno osjetljiva ustanova u odgoju, obrazovanju te kulturi ima zadatak prednjačiti u procesu prihvaćanja i uključivanja takvih učenika u proces integracije u hrvatsko društvo.

 

Skup se održao u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak 24. 9. 2021. u organizaciji Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i suorganizaciji Komisije za narodne knjižnice, Komisije za čitanje, Radne grupa za manjinske knjižnice i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Okrugli stol bio je hibridnog tipa - predavači su bili u knjižnici u Zagrebu, a sudionici su predavanja slušali putem Zoom aplikacije.  

 

                               

 

                               

 [više]

POMOGNIMO ŽIVOTINJAMA U AZILU

Autor: Patricija Husajina, 24. 9. 2021. 10:04

                                  POMOGNIMO ŽIVOTINJAMA U AZILU

U UTORAK,28. RUJNA, PRIKUPLJAMO:

STARE DEKE

STARE RUČNIKE

STARE PLAHTE

STARE JASTUKE

POSUDE ZA HRANU

HRANU ZA PSE I MAČKE

IGRAČKE ZA ŽIVOTINJE

                                    

                                

 [više]

Virtualna mobilnost u Erasmus+ projektu Inclusion Through Arts

Autor: Patricija Husajina, 24. 9. 2021. 08:17

Virtualna mobilnost u kojoj je zemlja domaćin bila Finska škola Nummelan koulu održana je od 21-23.9.2021. u Erasmus+ projektu Inclusion Through Arts. Sudjelovale su učiteljice Marija Jelenić, Dora Puklek i Manuela Stričak. Program je bio veoma zanimljiv i poučan. U projektu je sudjelovalo  ukupno 20 učitelja iz Finske, Španjolske, Grčke, Češke i Hrvatske. Svi dosadašnji projektni zadaci realizirani su usprkos pandemiji uz puno uloženog truda učitelja i učenika.

      Virtualno smo upoznali  školu domaćina i njihov sustav obrazovanja. Digitalna pismenost bila je tema ovog susreta. Zajedno smo izradili blog projekta i  blog razreda kojega ćemo dopunjavati projektnim aktivnostima. Upoznali smo rad u Book Creatoru i kreirali knjižnicu projekta. Svi sudionici izmjenili su iskustva u dosadašnjem radu na projektu te dogovorili realizaciju aktivnosti u sljedećem razdoblju.

         Krajem studenoga održati će se mobilnost učitelja  u školu Mlada Boleslav u Češku.

                                 

 [više]

Volontiraj i ti! Dobro ćeš učiniti!

Autor: Patricija Husajina, 23. 9. 2021. 09:52

 [više]

Azil Prijatelji učenicima darovao bojanku

Autor: Sanja Posavec, 21. 9. 2021. 18:55

Nastavljamo s dobrom dugogodišnjom suradnjom s čakovečkim Azilom za pse Prijatelji. Na početku nove nastavne godine Azil je učenicima razredne nastave poklonio bojanke koje nose naslov Volim životinje.
Taj lijep čin predstavlja dobar uvod u početak listopada, kada četvrtog dana u mjesecu obilježavamo Međunarodni dan životinja. Kao i prethodnih godina, i ove će se godine održati akcija prikupljanja potrepština za naše četveronožne male prijatelje. Zahvaljujemo Azilu na edukativnim bojankama koje potiču razvijanje empatije među djecom.
 
 [više]

Posjet policije

Autor: Sanja Posavec, 15. 9. 2021. 14:15

Policajka Horvat prvašiće upoznala sa sigurnim prometom

 
 
 
Početkom tjedna učenike prvih razreda posjetila je policajka Melita Horvat. Ona je upoznala učenike s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Za vrijeme predavanja učenici su se aktivno uključili u raspravu. Od svega što su čuli posebno su ih razveselili pokloni, slikovnice za razred. 
Učenici su nakon sata provedenog s policajkom išli kući puni dojmova: „Bilo je fora. Policajka je imala i pravi pištolj i uniformu. Bila je prava. Puno nas je naučila o prometu.“; „Pričali smo o tome kako ići u školu. To su mi i mama i tata doma govorili.“, samo su neki od dojmova naših prvašića.
 
 [više]

Hrvatski olimpijski dan

Autor: Patricija Husajina, 13. 9. 2021. 12:08

Hrvatski olimpijski dan

petak 10. rujna učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica tjelesnim aktivnostima i sportskim igrama obilježili su Hrvatski olimpijski dan na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture. Učenici su sudjelovali u olimpijskom kvizu, saznali više o Olimpijskim igrama putem prezentacije i uredili školski pano.

Našom školom prevladala je bijela boja kao simbol mira, sporta, prijateljstva i poštene igre. Zbog epidemioloških mjera svi učenici nisu bili u mogućnosti danas obilježiti Olimpijski dan pa će ga obilježiti na narednim satovima.

Učenica Aida Trstenjak, uspješna karatistica naše škole, održala je prezentaciju karatea za učenike sedmoga razreda. Učenicima je pokazala prvu školsku katu Shotokan, a potom su je učenici pokušali usvojiti.

Karate je kao olimpijski sport premijeru imao u Tokiju. Karate treninzi najbolji su izbor za razvoj samopouzdanja, jačanje motorike i koordinacije pokreta koji su od iznimne važnosti za pravilan psihofizički razvoj. Karate jača tijelo i duh i razvija samopouzdanje. Redovito vježbajući karate možemo promijeniti svoj život i značajno produljiti njegovu kvalitetu.

Bavite se sportom!“ – poručile su učiteljice tjelesne i zdravstvene kulture.

Preostale fotografije možete pogledati klikom na sliku

(Dora Puklek)

 [više]

Počelo je, počelo...

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 7. 9. 2021. 15:03

PRVI DAN NASTAVE
Prvi dan nastave je iza nas. Znatiželjni i pomalo uplašeni prvašići po prvi puta su sjeli u školske klupe. Svi sretni što smo u razredima.
Općina Mala Subotica osigurala je slikovnice za sve učenike prvih razreda i bilježnice za sve učenike naše škole. Time se samo nastavila dosadašnja tradicija i potvrdilo da Općina brine i prepoznaje važnost ulaganja u odgoju i obrazovanju učenika. Nadamo se da ćemo čim dulje ostati u razredima, jer su djeca željna zajedničkog druženja i učenja u učionicama.
U nedjelju, 12. rujna 2021. s početkom u 10.30 sati u župnoj crkvi održat će se Sveta misa i zaziv Duha Svetoga povodom početka školske i vjeronaučne godine.
 [više]

OBAVIJEST

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 6. 9. 2021. 20:06

Ispod se nalazi raspored zvonjenja te raspored vožnje školskog autobusa. Ovim putem molimo učenike i roditelje za razumijevanje zbog mogućih kašnjenja, dok se ne ustali stalni vozni red.

Hvala na razumijevanju!

 

 [više]

Obavijest

Autor: Magdalena Lipić, 2. 9. 2021. 20:00

OBAVIJEST O POČETKU NASTAVNE GODINE 2021./2022.

Dragi učenici, roditelji, skrbnici i udomitelji…

Nastavna godina 2021./2022. započinje u ponedjeljak, 6. rujna 2021. Svi smo puni vjere da će biti ispunjena zdravljem, znanjem, kreativnošću i obostranim zadovoljstvom.

Nastavljamo s organizacijom kao i prošle godine i opet apeliramo na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa koje su izdane vezano uz epidemiološku situaciju.

Kako bismo se svi pridržavali propisanih mjera zaštite, molimo Vas da obavezno pratite obavijesti koje će učenici dobiti od razrednika, roditelji na roditeljskim sastancima, a bit će objavljene i na web stranici škole.

Roditeljski sastanci održat će se prema dogovoru s razrednicima.

Nastava počinje u ponedjeljak, 6. 9. 2020. godine u 8:00 sati (osim prvih razreda).

Učenici u školu dolaze u 7:50 h. Na ulazu će ih dočekati njihovi razrednici i odvesti ih u učionice. Molimo da djeca ne dolaze prerano u školu, kako ne bi stvarali nepotrebne gužve.
Molimo učenike petih razreda da ostanu vani i pričekaju razrednike da ih odvedu u razred.

Prije polaska djeteta u školu, izmjerite njegovu tjelesnu temperaturu. Učenici viših razreda mogu sami izmjeriti temperaturu. Kod pojave znakova bolesti, koji upućuju na moguću zarazu COVID-19 (povišena tjelesna temperatura – na beskontaktnom termometru 37,2 oC, simptomi respiratornih bolesti – kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja, poremećaj osjeta njuha i okusa i gastrointestinalne smetnje – proljev, povraćanje i bol u trbuhu), dijete/učenik ostaje kod kuće i javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine/pedijatru, koji odlučuje o testiranju. O tome roditelj telefonom mora obavijestiti školu.

Ujedno vas molimo da se ne zadržavate u blizini škole, kako bi se izbjeglo grupiranje velikog broja ljudi. Prilikom boravka u blizini škole, održavajte fizički razmak od 1,5 m.

Za sve eventualne upite stojimo Vam na raspolaganju!

UPUTE ZA 1.DAN NASTAVE:

1. RAZREDI:

Učenici 1. razreda dolaze u školu s jednim od roditelja u 9:00 sati  (roditelj mora imati masku na licu). Molimo pričekajte pred ulazom, gdje će vas dočekati i pozdraviti vaše učiteljice i povesti u razred.

OSTALI RAZREDI:

Učenicima ostalih razreda nastava počinje u 8:00 sati te imaju organizirana 3 školska sata, koja provode sa svojim razrednikom. Svaki razred ima organiziranu nastavu u zasebnoj učionici, u kojoj ste bili smješteni prošle godine. Prvi dan razrednici će učenicima podijeliti udžbenike. U školu je potrebno doći s papučama, ključićem od ormarića, priborom za pisanje, bilježnicom i torbom u koju će učenici staviti dobivene udžbenike. Maske za lice obavezne su u školskom autobusu i na hodnicima. Učenici predmetne nastave obavezno dolaze u školu u zaštitnim maskama, koje skidaju tek nakon ulaska u učionicu. Sve ostale informacije, učenici će dobiti prvi dan od svojih razrednika.

Svaki razred ima određen ulaz na koji će učenici ulaziti u školu. Po dolasku, učenici ulaze u školu, bez zadržavanja na školskom dvorištu. Papuče učenici obuvaju kod svojih ormarića.

Svi učenici 5. razreda pričekat će svoje razrednike ispred glavnog ulaza, držeći distancu i pridržavajući se epidemioloških mjera.

Učenicima je prvi dan škole osigurana prehrana u školi.

RASPORED ZVONJENJA ZA PRVI DAN:

 

ULAZI U ŠKOLU I RASPOREDI PO UČIONICAMA:

Učenici 1. i 2. razreda (1.a, 1.b, 2.a, 2.b) koriste ulaz u školu sa strane sportskih terena, iza dvorane.

Učenici 3. i 4. razreda (3.a, 3.b, 4.a, 4.b) koriste bočni ulaz u školu.

Učenici predmetne nastave ulaze na glavni ulaz, a 7.b razred na ulaz kod sportske dvorane.

 

RASPORED VOŽNJE ZA PRVI DAN:

Za učenike putnike i dalje je organiziran prijevoz školskim autobusom.

Učenici putnici školskih autobusa obvezni su tijekom vožnje u autobusu imati maske za lice. Kada dođu, ulaze u školu bez zadržavanja na školskom dvorištu.

Prvih dana moguća su kašnjenja autobusa te molimo roditelje za razumijevanje.

I ne zaboravite, pred vama se, dragi učenici, možda kriju najdivnija prijateljstva, najbolji projekti, fantastične nove stvari, pregršt znanja, novi izazovi… Ne zaboravite ih uhvatiti!

Sretan i uspješan početak školske i nastavne godine!

 

                                                                                    Ravnateljica škole

                                                                                  Željka Štampar Zamuda

 

 

 [više]

Popis udžbenika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Magdalena Lipić, 9. 7. 2021. 11:57

Dragi učenici, roditelji, staratelji…

Kompletan popis udžbenika koji će se koristiti u školskoj godini 2021./2022. Udžbenike će učenici dobiti u školi na jesen, početkom nove školske godine. Roditelji ih ne kupuju već se financiraju sredstvima iz Državnog proračuna.

Također se u privitku nalazi i popis dodatnih materijala koji će se koristiti 2021./2022. školske godine. Roditelji sami financiraju dodatne materijale (listiće, radne bilježnice, mape...), osim ispita znanja koji se naručuju preko škole. Za kupovinu navedenih dodatnih materijala roditelji će potpisati suglasnost na početku nove školske godine.

Sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu ("Narodne novine", broj 116/18), OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica donosi odluku o korištenju dopunskih obrazovnih materijala za sljedeću školsku godinu 2021./2022.

Katalog odobrenih udžbenika za učenike s teškoćama u razvoju i darovite učenike za osnovnu školu za šk. god. 2021./2022. objavljen je u zasebnom dokumentu.


Molimo roditelje da se u slučaju nedoumice konzultiraju s razrednikom ili neka nazovu školu.

Ravnateljica: Željka Štampar Zamuda

Za popis udžbenika kliknite na fotografiju ispod.

          

 

     

 [više]

Hvala

Autor: Željka Štampar Zamuda, 7. 7. 2021. 12:52

Dragi učenici, roditelji, staratelji, udomitelji…

Uz izazove i puno prilagođavanja na novonastale situacije svi zajedno uspješno smo priveli kraju još jednu nastavnu godinu. Cijenimo svaki savjet, konstruktivnu kritiku i pohvalu koju ste nam uputili s ciljem da unaprijedimo obrazovanje svih učenika. Izuzetno smo zahvalni na suradnji i razumijevanju.

Želimo vam zdrave i bezbrižne praznike te da u novu školsku godinu zakoračimo napunjenih baterija na "staro normalno". 

U ime cijelog kolektiva OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica od srca hvala.

 [više]

Završna svečanost osmaša

Autor: Magdalena Lipić, 5. 7. 2021. 20:57

Završetkom školske godine došao je i kraj osnovnoškolskog obrazovanja još jedne generacije osmaša. Svaki je razred prema svojoj želji u danim okolnostima organizirao oproštaj od osnovne škole. Kratkim prigodnim programom i emotivnim riječima oprostili su se od svoje škole, ravnateljice, učitelja i svih djelatnika škole. Generacija je to koja se morala prilagoditi na jedan od najvećih izazova, a to je korona, samoizolacija i nastava na daljinu. Unatoč svemu tome uspješno su završili svoju osnovnu školu. Najuspješniji među njima primili su i prigodne nagrade. Svaki rastanak početak je nečeg novog,  stoga im želimo svu sreću, da i dalje ostanu veseli i željni novih znanja.

     

 [više]

Nagrade Općine

Autor: Željka Štampar Zamuda, 2. 7. 2021. 11:47

U petak, 2.7.2021. održana je svečana dodjela nagrada Općine Mala Subotica najuspješnijim učenicima i grupama iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Dobitnicima osnovnoškolcima su zbog epidemioloških razloga nagrade uručene nakon održane svečane sjednice. Primljene nagrade samo su dokaz da Općina prepoznaje kvalitetno obrazovanje, daje poticaj za nastavak daljnjeg napredovanja koje se cijeni i njeguje u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica.

Čestitke nagrađenima i njihovim mentorima.

 

 [više]

Naši učenici snimili film koji je temeljen na njihovim snovima i željama.

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 30. 6. 2021. 10:34

Svijet je predamnom/Lume cara aja nienčim

Svijet je pred našim učenicama i učenicima osmog razreda koji su proteklog tjedna sudjelovali u zanimljivoj edukativnoj filmskoj radionici koja je organizirana u suradnji naše škole s Otvorenim likovnim pogonom i Romskom organizacijom mladih Hrvatske.

Kroz motivacijske razgovore na hrvatskom i bajaškom jeziku s edukatorom Sinišom Senadom-Musićem iz Romske organizacije mladih Hrvatske učenici su se pripremali za svoj novi put, a to je srednja škola. Osmišljavanjem i realizacijom kratkog filma temeljenog na njihovim željama i snovima o budućnosti želi ih se potaknuti na nastavak školovanja. Kroz razne igre upoznali su i svijet medija i filmske umjetnosti za što je bio zaslužan snimatelj Matija Kralj. Zajedničkim radom i trudom svih voditelja i učenika nastao je film Lume cara âj âm njenčim. Premijera filma za sve sudionike i članove njihovih obitelji  održana je  25. lipnja 2021.godine, a ponosni smo jer se u prostoriji  tražilo mjesto više. Veliko nam je zadovoljstvo što su naše učenike podržali  načelnik Valentino Škvorc, ravnateljica Željka Štampar-Zamuda i predstavnici Međimurske županije.

Marljivi i vrijedni učenici koji  su osmislili i snimili film su: Romeo Bedić, Božica Bogdan, Lorena Grgić, Tihana Ignac, Mateo Ignac, David Oršoš, Kristijan Oršoš i Mateo Oršoš. Kako bismo sve to imali zabilježeno zaslužan je naš član medijske grupe Leon Janković i naše učiteljice Nikolina Hampamer i Iva Mihalic Krčmar, koje su i sudjelovale na projektu. Voditeljica projekta je Hana Katanić, a umjetnička savjetnica Kristina Leko. Projekt financira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Međimurska županija.

 [više]

Udžbenici- odabir učitelja za šk. godinu 2021./ 2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 25. 6. 2021. 14:05

Odluka o odabiru udžbenika za šk.godinu 2021./2022. prema odabiru učitelja razredne i predmetne nastave nalazi se u privitku. Klikom na VIŠE nalazi se excel tablica u kojoj je vidljiv naziv, autor i izdavač odabranih udžbenika. 

 

     

 [više]

PODJELA SVJEDODŽBI

Autor: Željka Štampar Zamuda, 25. 6. 2021. 13:38

Dragi učenici i roditelji! Stigli smo do kraja. Bravo, bravo, bravo...

Čestitamo svima na postignutom uspjehu. Vodite se i dalje uzrečicom da ne učimo za školu nego za život!

Raspored podjele svjedodžbi.

ČETVRTAK, 1.7. 2021.: 16:00 - 8.a, 17:00h - 8.b

PETAK, 2.7.2021.: 9:00h RAZREDNA NASTAVA

PONEDJELJAK, 5.7.2021.: 9:00h PREDMETNA NASTAVA

Molimo učenike koji nisu, da u školu vrate udžbenike, lektiru i kutije za robotiku.

VRAĆANJE TABLETA: Tablete vraćaju učenici 8. razreda. Oni koji to nisu učinili do sada, tablete vraćaju prilikom podjele svjedodžbi. Potrebno je donijeti Revers koji ste dobili kod preuzimanja tableta.

Hvala na razumijevanju!
 

 [više]

"Pedagoške kompetencije u kineziologiji"

Autor: Patricija Husajina, 25. 6. 2021. 10:35

U Zadru se ovih dana održava Ljetna škola kineziologa. Naša učiteljica Manuela Stričak održala je inspirativno predavanje, primjer dobre prakse. Sve prisutne upoznala je s benifitima i projektima koji se provode u našoj školi. Tema predavanja bila je "Erasmus+ projekti i sportske aktivnosti u osnovnoj školi". Ovogodišnja tema na 29. Ljetnoj školi kineziologa jest "Pedagoške kompetencije u kineziologiji". Bravo!
 
                              
 
                              
 
 [više]

Sportski uspjeh Aide Trstenjak

Autor: Sanja Posavec, 16. 6. 2021. 13:31

Moj karate put

 

Moja ljubav prema karateu počela je daleke 2014. godine kad sam bila 5,5 godišnja djevojčica. Na početku sam trenirala s trenerom Tomislavom Magdalenićem u Karate klubu Mala Subotica koji se kasnije spojio s Karate klubom Globus iz Čakovca, čiji sam sadašnji član. Prve tri godine treniranja uz borbe sam trenirala i kate kod trenera Berislava Maksimovića, no kasnije sam nastavila samo s borbama jer su mi zanimljivije i napetije.

Prvi nastup imala sam na turniru Sv. Nikole u Varaždinu u prosincu 2014. godine i tada sam osvojila svoju prvu medalju, točnije srebrnu. Tako je počeo moj natjecateljski put. Na početku sam sudjelovala na turnirima diljem Hrvatske, a kasnije i izvan granica – u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Austriji.

Prvi veliki uspjeh postigla sam na Prvenstvu Hrvatske 2018. godine kada sam postala prvakinja Hrvatske. Tijekom godina natjecanja osvojila sam mnoštvo odličja i vlasnica sam više od 200 medalja i pehara. Najveći uspjeh postigla sam 2019. godine kad sam postala prvakinja Svjetskog kupa u Umagu. Nažalost, 2020. godine pandemija me spriječila da nastavim s natjecanjima, ali uporno sam trenirala putem videopoziva, a kasnije i u dvorani.

Ove godine počela su se održavati svjetska natjecanja te sam sudjelovala na Svjetskoj ligi za mlađe uzraste na dalekom Cipru i osvojila srebrnu medalju. Cipar me oduševio iako je put bio dug i naporan. Voljela bih se jednog dana tamo vratiti i bolje upoznati tu zemlju.

Sport i školovanje uspješno usklađujem. Treninzi su naporni i ponekad treniram i dva puta dnevno, ali nije mi teško zato što volim karate. Karate nije samo sport, već i vještina, a putem karatea stekla sam mnogo prijatelja. Najveća želja mi je jednoga dana sudjelovati na Olimpijskim igrama. Do ostvarenja tog cilja čeka me još puno rada i odricanja, ali trudit ću se to ostvariti.

Na svojem uspjehu najviše sam zahvalna svojim roditeljima i cijeloj obitelji te trenerima Dejanu Slukiću, Mladenu Vizingeru i Tomislavu Magdaleniću koji su mi velika podrška tijekom borbi. (Aida Trstenjak)

 

 [više]

Intervju s Lanom Pintarić

Autor: Sanja Posavec, 16. 6. 2021. 13:05

UPORNOŠĆU DO TALENTA BEZ GRANICA

Lana Pintarić živi u Maloj Subotici. Polazi školu Tomaša Goričanca Mala Subotica. Ima dvanaest godina i zapanjujuće je kakve rezultate postiže. Ona je vrlo zaposlena djevojčica, a u školi je odlikašica što je začuđujuće s obzirom na to koliko malo vremena ima za učenje. Preplivati nekoliko metara brzo kao munja njoj je normalno, a ni mi nismo očekivali takve rezultate.

U nastavku pročitajte intervju.

          
 

                                                          

 

 

 [više]

CVJETIĆI SVETOG ANTUNA

Autor: Patricija Husajina, 16. 6. 2021. 08:56

                                   CVJETIĆI SVETOG ANTUNA

 

 Župa sv. Antuna Padovanskoga raspisala je likovno-literarni natječaj III Susret duhovnog dječjeg stvaralaštva „Cvjetići sv. Antuna“ s temom „BLAGDAN SVETOGA ANTUNA U MOJOJ OBITELJI“. Ove godine na natječaj se javilo preko 400 djece svih uzrasta. Sudjelovali su dječji vrtići i škole iz mnogih županija diljem naše domovine. Time je ovaj natječaj dobio državni karakter.

Svečana dodjela nagrada i priznanja održala se u nedjelju, 13. lipnja 2021. u crkvi svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu. Povjerenstvo za odabir likovnih radova činile su: Marija Šilec, Petra Sokač Debelec i Mira Žerjav. Gledala se tema, kompozicija, tehnika, izražajnost i dječja kreativnost.

U skupini učenika od 1. do 4. razreda prvu nagradu osvojila je Greta Zamuda, učenica 1. a razreda OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Njezina učiteljica je Ljiljana Rinkovec.

                            

                            

 [više]

SREBRO ZA „FTIČICE“

Autor: Patricija Husajina, 15. 6. 2021. 09:33

SREBRO ZA „FTIČICE“ IZ 4.A NA DRŽAVNOM ŠKOLSKOM PLESNOM  SHOWU

Hrvatski školski sportski savez je 10. i 11. lipnja 2021. god. održao Završnicu u Zelenoj laguni u Poreču u dvorani Intersport.

Finale se održalo u tri kategorije – umjetnički, dvoranski i  urbani plesovi. Na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa osnovnih škola odnosno 76 učenika i učenica te 12 voditelja iz cijele Hrvatske.

„Ftičice „ iz 4.a sa svojom učiteljicom Štefanijom Hajdarović u kategoriji DVORANSKI PLESOVI osvojile su 2. mjesto

                                 

                                 

 

                                                                 

 [više]

Ruke su život

Autor: Patricija Husajina, 14. 6. 2021. 12:40

Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča

Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča“ naziv je teme Međunarodnog likovno – literarnog natječaja Iserlohn – Essen – Zagreb – München – Vukovar koji je bio raspisan za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole. Natječaj organiziraju Ankica i Ante Karačić.

Ruke su tema mnogih književnika i slikara, ali i filozofa.  One govore jezikom i opipom, oblikuju svoje misli, sviraju, umiruju i uspavljuju, tješe i grle…ruke su ŽIVOT.  Što ruke mogu izumiti, pokazati, promijeniti i proizvesti? Zašto je bitan rad rukama? Sve su to pitanja koja smo postavili našim učenicima kako bi kroz svoja likovna i literarna ostvarenja osvijestili značaj upotrebe ruku u životu. 

 Na ovogodišnji 21. po redu natječaj na temu “Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča” pristiglo je preko tisuću radova iz 150 škola iz 10 zemalja. U Gradskoj galeriji Iserlohn sve je radove pomno pregledao žiri u sastavu:  dr.Reinhard Veit, direktor umjetničke škole, Reiner Danne, direktor gradske galerije i Cirnelija Merkl, redaktor u IKZ, te su potom odlučili o najboljim likovnim radovima.

Među nagrađenim radovima je i rad učenice naše škole, Mare Strnad, 1.a razred. Rad je nagrađen 3. nagradom.Mara je ruke i ono što one za nju predstavljaju nacrtala flomasterima u boji. U stvaralaštvu ju je vodila Ljiljana Rinkovec, njezina učiteljica.

                                  

 [više]

10. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”

Autor: Patricija Husajina, 14. 6. 2021. 12:35

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“

U organizaciji križevačke Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” od 15. listopada do 15. prosinca 2020. otvoren je natječaj za jubilarni 10. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Riječ je o natječaju za duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škol

 Tema ovogodišnjih radova bila je ljepota. Proglašenje rezultata i predstavljanje zbornika održano je preko aplikacije Zoom, u travnju 2021.

Od tri nagrade za likovne radove čak su dvije nagrade osvojili učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Tako je druga nagrada pripala učenici Greti Zamuda, 1. a, dok je treću nagradu osvojila Tea Dodlek, 1. a razred. U zborniku je svoje mjesto našao i treći naš rad učenice Vide Brodarić, 1.a razred. Naročito smo ponosni što je na naslovnici zbornika Gretin rad.

U žanru poezije Greta Zamuda osvojila je dodatnu nagradu za pjesmu na kajkavskom narječju Lepo je.

Mentorica učenicima bila je njihova učiteljica Ljiljana Rinkovec.

     

 [više]

Proljetna škola Hrvatskoga pedagoško-književnoga zbora

Autor: Patricija Husajina, 9. 6. 2021. 17:26

Proljetna škola Hrvatskoga pedagoško-književnoga zbora u Opatiji

U Opatiji se ovih dana održava Proljetna škola Hrvatskoga pedagoško-književnoga zbora. Učiteljica Ljiljana Rinkovec održala je predavanje, primjer dobre prakse. Sve prisutne na skupu upoznala je s nastankom „naših“ slikovnica. Slikovnice su rad učenica: Neve Novak i Nike Halić. Skup se organizira u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Učiteljskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

    

 [više]

Školski plesni virtualni show

Autor: Patricija Husajina, 1. 6. 2021. 09:27

Učenice 4.a razreda naše škole zajedno sa svojom razrednicom učiteljicom Štefanijom Hajdarović uključile su se u projekt ''Školski plesni virtualni show'' koji već 8. sezonu provodi Hrvatski školski sportski savez u cilju poticanja učenika za bavljenje tjelesnom aktivnošću.
Nakon snimljenog videouratka te stručnog suda žirija pozvane su na Završnicu projekta koji će se održati u Poreču u periodu 10.-11.6.2021.
''Ftičice'' 4.a su: Vana Gal, Zara Jevtić, Lea Palfi, Alana Magdić, Rea Kovačić, Franka Kocijan i Karla Sklepić.
Rezultate možete pogledati OVDJE 
 
 
                         
 [više]

TŽV

Autor: Magdalena Lipić, 31. 5. 2021. 16:48

SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Svake se godine 31. svibnja obilježava kao Svjetski dan nepušenja s ciljem povećanja svijesti ljudi o štetnom utjecaju duhana na zdravlje pojedinca i cijele zajednice. Učenici 4., 5. i 6. razreda naše škole već šestu godinu zaredom sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana nepušenja u sklopu programa prevencije "Trening životnih vještina". Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja obilježen je online izložbom fotografija s pozitivnim porukama pod motom „I zutra z vupežom – zdrovlje v roke, a pušenje fkrej!“ koju je organizirao Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u suradnji s Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije, Školskim preventivnim programima i Ligom protiv raka Čakovec.

Svoje poruke putem fotografija poslali su sudionici Treninga životnih vještina iz svih osnovnih škola u našoj županiji – učenici i njihovi učitelji, a pridružili su im se i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, djelatnici Međimurske županije i članovi Kluba laringektomiranih Lige protiv raka Čakovec. Radove naših učenika možete pogledati u nastavku, a cijelu online izložbu na poveznici OVDJE.

                        

 [više]

Zdrav način života

Autor: Patricija Husajina, 28. 5. 2021. 09:23

Svjetski dan sporta

 

Radi poticanja djece na bavljenje sportom i rekreacijom, u srijedu 26. svibnja učenici naše škole obilježili su Svjetski dan sporta te pokazali entuzijazam i pozitivan stav prema aktivnom i zdravom načinu života. 

 

Dan sporta obilježen je dodatnim tjelesnim aktivnostima, na satovima tjelesne i zdravstvene kulture, igrama, šetnjom ili drugim sportskim aktivnostima. Sport utječe na pravilan rast i razvoj djece, uči ih toleranciji i osnaživanju odnosa s drugima. Bavljenjem sportom učimo biti odgovorni i poštivati jedni druge.Obilježavanjem sportskog dana diljem svijeta želi se potaknuti na pozitivni stav prema tjelesnom vježbanju te aktivnom i zdravom načinu života.

 

Preostale fotografije možete vidjeti klikom na LINK.

 

 

                                  

 

 

                             

 [više]

Akcija sakupljanja

Autor: Patricija Husajina, 27. 5. 2021. 10:25

 [više]

Humanitarna akcija skupljanja plastičnih čepova

Autor: Sanja Posavec, 18. 5. 2021. 10:19

Ponovno kreće akcija skupljanja plastičnih čepova.

UKLJUČI SE I TI, NEMOJ SAMO ČEKATI! 

Skupljanje je humanitarnog karaktera, a odvijat će se u srijedu 19. 5. 2021. godine.

 [više]

HEALTHY HABITS for COVID-FREE SCHOOLS

Autor: Patricija Husajina, 13. 5. 2021. 08:29

Proslavili Dan Europe uz virtualni sastanak

U sklopu eTwinning projekta HEALTHY HABITS for COVID-FREE SCHOOLS, naši učenici Ena Jančec, Julia Matić, Sven Hrastić, Lena MarčecVanessa Golubić i Josipa Horvat sudjelovali su na virtualnom sastanku s učenicima iz Španjolske i Italije. Razgovarali su o stanju s pandemijom u regiji gdje žive i školskim epidemiološkim mjerama. Učenici su zaključili da je svima zajednička želja nastava u školi te se nadaju boljim vremenima i smanjenju ograničenja koja trenutačno postoje o okupljanju na kulturnim i sportskim manifestacijama.

U projektu osim naših učenika sudjeluju škole iz Italije, Španjolske, Portugala, Srbije i Poljske. Učenici će dijeliti informacije o mjerama koje poduzimaju u školi za suzbijanje COVID-a i realizirati aktivnosti kojpomažu umanjiti negativni utjecaj pandemije na mentalno i tjelesno zdravlje.

Odlična izmjena iskustva među učenicima pridonijela je motivaciji za daljnje virtualne susrete. Učenici na takav način poboljšavaju svoje jezične i komunikacijske vještine te upoznaju vršnjake iz cijele Europe.

 

Koordinatorica projekta je učiteljica Manuela Stričak.

 

 

 

 

 

 

Preostale fotografije možete pogledati na LINKU.

 [više]

"Jeste li znali?"

Autor: Patricija Husajina, 10. 5. 2021. 08:56

Učenici sedmih razreda su povodom Dana Europe s učiteljicom geografije Anom Jambrović izrađivali postere na temu
"Jeste li znali?" o zanimljivostima država članica i kandidata za ulazak u Europsku uniju. Pogledajte galeriju postera klikom na LINK
 
   
 
 [više]

PODRŽIMO NAŠE UČENICE!

Autor: Patricija Husajina, 10. 5. 2021. 08:45

Podržite naše učenice u natjecanju Virtualni plesni show.😀💪💃
Da bi mogli pregledati i ocijeniti radove ovogodišnjeg natječaja molim vas da kliknete na ovu poveznicu:
 
                           LINK
 
Radove možete lajkati do 21.svibnja 2021. do 10 sati.
Stručni žiri objaviti će odluku o tome koje će ekipe nastaviti natjecanje do 28.svibnja 2021.🥇
 [više]

Dan Europe

Autor: Patricija Husajina, 7. 5. 2021. 12:24

Povodom Dana Europe učenici 6.b razreda s učiteljicom njemačkog jezika Kristinom Obadić izradili su plakat sa svim članicama Europske unije.Učenici su pokazali da ih ni nastava na daljinu ne može spriječiti u izradi plakata pa su tako koristili i alat Google Jamboard da bi  ispunili svoj zadatak. 


Ovim plakatom učenici žele svima čestitati Dan Europe.


Sretan vam svima DAN EUROPE!

 [više]

Obavijest - nastava

Autor: Patricija Husajina, 6. 5. 2021. 12:27

Poštovani učenici, roditelji i staratelji,

prema preporuci Stožera civilne zaštite Međimurske županije od ponedjeljka, 10. svibnja 2021., u svim osnovnim i srednjim školama u Međimurskoj županiji nastava će se održavati uživo.

U skladu s preporukom, za sve učenike i sve razrede OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica nastava će se od ponedjeljka odvijati prema A modelu,  u školskim učionicama.

Od svih učenika, zaposlenika škole i roditelja učenika očekuje se da i dalje primjenjuju sve prepisane epidemiološke mjere. U želji da se spriječi širenje zaraze, a da se učenici zadrže u školama do kraja nastavne godine.

Svima želim ugodan povratak u školske klupe!

 Ravnateljica

Željka Štampar Zamuda

 [više]

Nastava u tjednu od 3.5.2021. do 7.5.2021.

Autor: Patricija Husajina, 30. 4. 2021. 11:08

Poštovani učenici, roditelji, staratelji i udomitelji,
 
prema preporuci Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije i Stožera civilne zaštite Međimurske županije u narednom tjednu od 3.5.2021. do 7.5.2021. nastava će se odvijati za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola prema A modelu, odnosno u školskim učionicama. Učenici viših razreda nastavu će pratiti prema C modelu, odnosno iz svojih domova (online).
Autobus će voziti prema redovnom voznom redu.
Molim učenike predmetne nastave, da se odgovorno odnose prema radu i izvršavanju svojih obaveza u online okruženju.
 
Pazite na zdravlje!
 
Srdačan pozdrav!
 
Ravnateljica
Željka Štampar Zamuda
 [više]

Dan Međimurske županije

Autor: Patricija Husajina, 30. 4. 2021. 11:04

Obilježili smo Dan Međimurske županije. 

  

 

 

 [više]

Više PLESA manje STRESA

Autor: Patricija Husajina, 30. 4. 2021. 08:21

Ples uz glazbu ima snažan terapijski učinak. „Više PLESA manje STRESA“ bilo je geslo ovogodišnje proslave Svjetskog dana plesa 29. travnja u našoj školi. Učiteljice Manuela Stričak i Dora Puklek organizirale su točno u podne zajednički ples za učenike naše škole. Učenici polaznici Univerzalne sportske škole plesali su u školskoj sportskoj dvorani, a ostali učenici uključivanjem online na MS Teamsu. Učiteljica Marija Jelenić i učenici 3. a razreda uključili su se i likovnim radovima na temu plesa.

Preostale fotografije pogledajte klikom na LINK. 

   

 [više]

Suradnja između škola i nakladničke kuće Evenio

Autor: Patricija Husajina, 29. 4. 2021. 08:30

Moja prva bajka


Mašta može svašta. Uvjerili smo se u to na bajkovitom satu Hrvatskog jezika slušajući bajke učenika 6.a razreda OŠ Belica i učenika 6.a razreda naše škole. Naime, povodom Dana dječje knjige naša knjižničarka Patricija Husajina, učiteljica likovne kulture Mirna Žerjav i učiteljica hrvatskog jezika Nikolina Hampamer pokrenule su projekt Moja prva bajka zajedno s Osnovnom školom Belica i njihovom knjižničarkom Bojanom Grgić. Susretu se pridružila i naša gošća ilustratorica Jelena Brezovec iz nakladničke kuće Evenio i održala zanimljivo i poučno predavanje na temu ‘’Kako nastaje slikovnica’’.

Svi učenici su se uistinu potrudili, ali zbog nedostatka vremena nakon predavanja svoje prekrasne i poučne bajke pročitali su samo neki učenici, Lara Berend, Corina Kovačuć, Aida Trstenjak i Zita Zamuda.
Svemu tome prethodile su i pripreme tijekom mjeseca ožujka kako bi bajke učenika bile što bolje.

Knjižničarka Patricija Husajina osvrnula se na Dan dječje knjige koji obilježavamo svake godine i istaknula važnost bajki koje potiču i razvijaju ljubav prema čitanju.

Na satu hrvatskog jezika učenici su s učiteljicom Nikolinom pričali su kako napisati bajku, što sve bajka mora imati, da su to stvarni i nestvarni likovi, čudesni predmeti, likovi, određeni brojevi, čarobne izreke i sretan završetak bajke.

Učiteljica Mirna Žerjav na satu likovne kulture učenicima je kroz primjere naslovnica slikovnica pokazala odnos teksta i slike, pojasnila im je značaj formata slikovnice, likovne tehnike i osnovni sadržaj na naslovnici slikovnice.

Čitanje i druženje proteklo je u ugodnoj i opuštajućoj atmosferi. Veselimo se takvom obliku rada, razmjeni iskustva između škola što je ujedno bio i cilj susreta na mreži.

U nastavku pogledajte djelić atmosfere i prekrasne naslovnice bajki na sljedećem linku.

 

  

 [više]

Nastava na daljinu

Autor: Patricija Husajina, 28. 4. 2021. 08:25

Nastava na daljinu u predmetu Tjelesno zdravstvena kultura otvara mnogo novih mogućnosti za učenike i učitelje. Mnogi učenici aktivniji su i više vremena od klasične nastave TZK. Korištenje modernih tehnologija za praćenje aktivnosti puno puta su i motivacija za novu aktivnost. Na kolaž fotografiji prikazani je dio aktivnosti učenika korištenjem besplatnih aplikacija na mobitelu u kojima se mogu pratiti različiti parametri.
 
Manuela Stričak, prof.
 
 
 [više]

Obavijest nastava od 26.4.2021. do 30.4.2021.

Autor: Patricija Husajina, 23. 4. 2021. 12:39

Poštovani učenici, roditelji, staratelji i udomitelji,

prema preporuci Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije i Stožera civilne zaštite Međimurske županije, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u narednom tjednu od 26.4.2021. do 30.4.2021. nastava će se odvijati za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola prema A modelu, odnosno u školskim učionicama. Učenici viših razreda nastavu će pratiti prema C modelu, odnosno iz svojih domova (online).

Autobus će voziti prema redovnom voznom redu.

Molim učenike predmetne nastave, da se odgovorno odnose prema radu i izvršavanju svojih obaveza u online okruženju.

Pazite na zdravlje!

Srdačan pozdrav!

 

Ravnateljica

Željka Štampar Zamuda

 [više]

Dan planete Zemlje

Autor: Patricija Husajina, 22. 4. 2021. 12:23

Dan planeta Zemlje

Dan 22. travnja u svijetu se obilježava kao Dan planeta Zemlje. Svake godine na taj dan osvješćujemo važnost brige za naš planet i sveukupnu dobrobit svih Zemljinih stanovnika. Ovaj je tjedan knjižničarka Patricija Husajina zajedno s učiteljicom Jasminkom Drabić provodila niz aktivnosti s učenicima 2.b razreda.

Utorak

- Govorilo se o školskom projektu Mi, mali čuvari prirode u suradnji knjižnice i 2. b razreda.

- S učenicima se razgovaralo o obilježavanju Dana planete Zemlje te kako možemo doprinijeti očuvanju prirodnih bogatstva i koja su to bogatstva Lijepe Naše.

- Raspravljalo se o pojmovima otpad, smeće, recikliranje, kompostiranje i smetlište.

- Učenici su vođenom aktivnošću osmišljavali na koji se način može zaštiti jedan cvijet, zrak ili riba u nacionalnom parku. Tako su izradili svoje ekološke slikovnice i potom pročitali edukativnu slikovnicu Zrak autora Marice Milčec i Darija Kukića u kojoj smo saznali kako je dječak Dado odlučio ekološki zbrinuti svoju tratinčicu, ne ostavivši je u stanu nego je zajedno s tatom posadivši u parku izvan grada.

Srijeda

- Knjižničarka je predstavila učenicima na koji se način izrađuje razglednica i od kojih se dijelova sastoji. Učenici su potom izrađivali ekorazglednicu koju će poslati ostalim učenicima naše škole kako bi se ekološki i odgovorno ponašali unutar i izvan prostorija škole. Naslov razglednice je Tomašev ekozdrav, uz slogan ''Eko manire učenici 2. b zelenom školom šire“. Dizajn razglednice osmislila je učiteljica Likovne kulture Mirna Žerjav.

- Prije izrade razglednice učenici su interpretativno čitali slikovnicu Pismo iz Zelengrada. Nakon čitanja izdvojili su nekoliko ekoloških poruka koje će iskoristiti za razglednicu. Izrađena razglednica izložena je u holu škole.

Četvrtak

- Učenici 2. b zajedno s knjižničarkom slušali su predavanje tvrtke Zeo Nobilis i GPK Čakom – Kam se koje smeće meće

Preostale fotografije pogledajte na sljedećem LINK-u. 

  

 [više]

U svijetu bajki

Autor: Patricija Husajina, 20. 4. 2021. 11:01

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda objavila je  poziv za sudjelovanje na likovnoj izložbi učeničkih  radova osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom " Kad si sretan, i sunce za tobom žuri".

Likovna izložba održat će se u sklopu tradicionalnih dječjih svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“.

Ovogodišnje dječje svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“ održavaju se od 18. do 23. travnja. Otvorenje izložbe predviđeno je u ponedjeljak, 19. travnja u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu. Izložba će biti otvorena do 10. svibnja.

Povjerenstvo za odabir radova činili su:
Danijela Ljubičić Mitrović, viša kustosica, Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod;
Branimir Pešut, viši kustos, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda
i Romana Tekić, viša kustosica, Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda.

Radovi učenika OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica također su izloženi u Galeriji Ružić. Likovne radove naslikali su sljedeći učenici: Vida Brodarić, Eva Mlinarić, Mara Strnad, Klara Škvorc, Dorian Tizaj i Greta Zamuda. Oni su učenici 1.a razreda. U likovnim ostvarajima pratila ih je učiteljica Ljiljana Rinkovec.

(Ljiljana Rinkovec)

Preostale fotografije možete pogledati klikom na link

     

 [više]

Obavijest - nastava

Autor: Patricija Husajina, 15. 4. 2021. 13:37

Poštovani učenici, roditelji, staratelji i udomitelji,

prema preporuci Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije i Stožera civilne zaštite Međimurske županije, nastava će se naredni tjedan za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, održavati prema A modelu, odnosno u školskim učionicama. Učenici viših razreda nastavu će pratiti prema C modelu, odnosno iz svojih domova (online).

U tjednu od 19. do 23. travnja. učenici Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica od 1. do 4. razreda nastavu imaju u učionicama.

Autobus će voziti prema redovnom voznom redu.

Učenici od 5. do 8. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica u tjednu od 19. do 23. travnja će nastavu imati prema C modelu (online), prema rasporedu.

Još jednom apeliram i molim učenike predmetne nastave, da se odgovorno odnose prema radu i izvršavanju svojih obaveza u on line okruženju.

 

Pazite na zdravlje!

Srdačan pozdrav!

 

Ravnateljica

Željka Štampar Zamuda

 
 
 
 
 [više]

Budući školarci

Autor: Patricija Husajina, 12. 4. 2021. 12:52

Posjet budućih prvašića

Ovih dana školu su posjetili naši budući prvašići, predškolska skupina „Sovice“ iz DV Potočnica, zajedno sa svojim odgojiteljem i ravnateljicom. Istraživali su prostore škole, probali sjediti u školskim klupama te pročitali slikovnicu. Iznenadili su nas prekrasnim crtežima.

Veselimo se skorom ponovnom druženju u školskim klupama.smiley

Preostale slike pogledajte klikom na LINK

 

 [više]

OBAVIJEST - C model nastave

Autor: Patricija Husajina, 9. 4. 2021. 10:45

Sukladno preporukama i po dogovoru Stožera civilne zaštite, epidemiologa i osnivača, nastava će se u tjednu od 12. do 16. travnja 2021. godine u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica održati on line, odnosno prema C modelu nastave.

Nastava se za učenike predmetne nastave održava na platformi Teams, a za učenike razredne nastavu u dogovoru s učiteljicama / učiteljima.

 

Ravnateljica:

Željka Štampar Zamuda

 
 
 
 [više]

DAN ROMA

Autor: Patricija Husajina, 8. 4. 2021. 12:04

SVJETSKI DAN ROMA

Današnji je dan vrlo poseban jer se  8. travnja 2021. godine obilježava 50 godina od održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. Upravo je na tom kongresu odlučeno da će se svake godine 8. travnja obilježavati Svjetski dan Roma, a usvojene su i odluke o izgledu romske zastave, službenoj himni, a proglašen je i službeni romski jezik (romani chib). Također je službeno prihvaćen i naziv ROM, što znači ČOVJEK.

Ovom su prilikom učenici i učitelji naše Područne škole Držimurec – Strelec (uz veliku pomoć učiteljice Ive Mihalic Krčmar) za vas pripremili kratku priredbu kako bi vas bolje upoznali s romskom kulturom. Tako gledanjem možete saznati romske nazive za pojedine riječi, upoznati se sa starom romskom legendom o Romu i vjetru, prepoznati neke slavne Rome, odslušati divne pjesme, ali i saznati nešto o starim romskim igrama. Priredbu možete pogledati na sljedećoj poveznici:

 LINK POVEZNICE

Odluke donesene na Kongresu održanom 8. travnja 1971. godine:

 • Romska zastava sastoji se od zelene boje koja simbolizira zemlju, plave boje koja simbolizira nebo i crvenog kotača u sredini  zastave, a koji predstavlja putovanja i migracije Roma

           

 • Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝Idem, idem˝) koja priča priču Roma koji je na putovanju izgubio cijelu obitelj, ali i o pronalasku plemena kojim dalje putuje u obećanu zemlju.  

                

 

 

 

 

 

 

 

 • Iako je službeno prihvaćen romski jezik romani chib, Romi u Hrvatskoj u današnje se vrijeme češće služe bajaškorumunjskim ili albanskim jezikom.
 • U današnje vrijeme sam naziv ROM obuhvaća različite romske skupine širom svijeta pri čemu svaka od njih ima svoje dodatno ime. U svijetu postoji više od stotinu različitih imena romskih skupina i najčešće se njihovi nazivi vežu uz porijeklo zemlje iz koje potječu ili uz poslove koje su obavljali.

Više od o romskoj kulturi i običajima možete saznati i na stranici naših stručnih suradnica na sljedećoj poveznici:

          LINK

(Mateja Kerovec)

 

 [više]

Njemački jezik - natjecanje

Autor: Patricija Husajina, 8. 4. 2021. 10:08

Županijsko natjecanje iz Njemačkoga jezika 2021.


Ove je godine Županijsko natjecanje iz Njemačkog jezika održano u matičnim školama, 17. ožujka 2021. godine. Osnovnu školu Tomaša Goričanca Mala Subotica predstavljala je učenica 8. b razreda Eni Sečan, a pripremala ju je učiteljica Alenka Berend. Učenica je zauzela odlično 8. mjesto.

Čestitke! 😊

 

 [više]

Matematika-natjecanje

Autor: Patricija Husajina, 7. 4. 2021. 15:28

Županijsko natjecanje iz Matematike 2021.


Ove je godine Županijsko natjecanje iz Matematike održano u matičnim školama, 29. ožujka 2021. godine. Osnovnu školu Tomaša Goričanca predstavljalo je troje učenika. Zahvaljujući marljivom radu naši su mladi matematičari pokazali znanje i ostvarili zapažene rezultate. Sudjelovali su: Grga Brnadić (4. b, mentorica Nada Črep), Abel Baranašić (5. b, mentorica Željka Štampar Zamuda) i David Konjević (7. b, mentorica Suzana Božić) koji je osvojio izvrsno peto mjesto.

Čestitke svima!smiley

 [više]

Sretan Uskrs

Autor: Željka Štampar Zamuda, 2. 4. 2021. 10:19

 [više]

Humanitarna akcija

Autor: Željka Štampar Zamuda, 1. 4. 2021. 21:46

U OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica pokrenuta je humanitarna akcija pod nazivom ''Uljepšajmo im Uskrs'', a bila je namijenjena za učenike i djelatnike OŠ Glina. Mnogobrojni učenici škole odazvali su se humanitarnoj akciji te su za svoje nepoznate prijatelje pripremili kutije s poklonima te porukama podrške i potpore. U akciju su se uključili i zaposlenici te su novčanim prilozima pripomogli sudjelovanju u humanitarnoj akciji.
Prikupljena sredstva, pokloni za učenike i pokloni za potrebe škole, dostavljeni su u OŠ Glina. Poklone su u Glinu dostavili vatrogasci DVD Mala Subotica u pratnji načelnika Valentina Škvorca, učiteljice Ive Mihalic Krčmar i ravnateljice škole Željke Štampar Zamuda. 

   

 [više]

Obavijest

Autor: Željka Štampar Zamuda, 30. 3. 2021. 21:46

Poštovani učenici, roditelji i zaposlenici škole,
prema preporuci Stožera civilne zaštite Međimurske županije u četvrtak 1. travnja 2021., nastava za učenike predmetne nastave se održava online, na Teamsu, a za učenike razredne nastave online prema dogovoru s učiteljicama.
Od petka, 2. travnja 2021. počinju proljetni praznici koji traju do 11. travnja 2021. Nastava započinje 12. travnja 2021.
O svim promjenama bit ćete pravovremeno obaviješteni.
Ravnateljica
Željka Štampar Zamuda
 [više]

Tjedan novca

Autor: Patricija Husajina, 29. 3. 2021. 18:17

  Tjedan novca u našoj školi                               

Prošli tjedan od 22. do 26. ožujka obilježavao se Tjedan novca čiji je cilj unaprijediti razinu financijske pismenosti kako bismo u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke.

Knjižničarka Patricija Husajina održala je radionicu u 3. a i 3. b razredu. Razgovarali su i raspravljali o važnim pitanjima vezanima uz novac: Uz što povezuju pojam novac? Odakle dolazi novac? Koje su im sve želje i potrebe roditelji ispunili upravo novcem?

Učenici su na listiću morali odlučiti spada li neki predmet u želju ili u potrebu, a zatim su dobili zamišljenih 200 kn i morali odabrati koje stvari (uz sličicu se nalazila i cijena) bi za taj iznos kupili, a koliko bi uštedjeli. Većina je virtualni novaca donirala, a neki su novac čak ostavili roditeljima.

Učenici su se okušali i u izradi vlastitih kovanica. Svatko je dobio jedan iznos kovanice: 1 lp, 2l p, 5l p, 10l p, 20l p, 50 lp, 1 kn, 2 kn, 5 kn. Izrađivali su glavu kovanice dok su pismo dobili zadano. Na glavu kovanice u sredini stavljali su crtež svoje životinje, predmeta ili biljke, a iznad su pisali naziv kovanice. Najčešći naziv kovanice bio je SOVA pa je slogan bio ''Mudrost u upravljanju novcem''. Svjetski i europski slogan Tjedna novca glasi: „Čuvajte sebe, pazite na svoj novac.“

Preostale fotografije možete pogledati klikom na OVDJE. 

 

 

 

 

 

 [više]

Dan kazališta

Autor: Patricija Husajina, 29. 3. 2021. 13:26

                             27.ožujka - Svjetski dan kazališta


Proteklo je razdoblje bilo iznimno teško za rad glumaca, dramskih družina, i uopće za izvedbe predstava uživo. Unatoč tome, kreativni nagoni pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, glazbenika i redatelja nikad nisu nestali ni prestali, oni i dalje rade u iščekivanju najslađeg im zvuka - aplauza (pljeska)!


Dječja je mašta i ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije,dijelom, naravno, zahvaljujući i internetu. Upravo će nam tehnologija pomoći da barem nakratko zavirimo u kazalište i prisjetimo se nekih starih boljih vremena. Udobno se smjestite i pođite s nama u virtualnu šetnju kazalištem!

https://www.thinglink.com/scene/1431660918797762561


Pritom iskoristite svoju moć zamišljanja i improvizacije..

Virtualno kazalište i sadržaj osmislile su učiteljica Nevenka Polanec- Petek i knjižničarka Patricija Husajina.

 [više]

Veliki tjedan

Autor: Patricija Husajina, 28. 3. 2021. 15:08

 

Posljednji tjedan prije Uskrsa naziva se Tjedan muke, Sveti tjedan ili Veliki tjedan, a označava spomen na posljednje Kristove dane i liturgijsko uprisutnjenje njegova vazmenog otajstva. Započinje blagdanom Cvjetnice, a završava Uskrsom. Veliki tjedan, a osobito Sveto trodnevlje, najvažniji su dani u liturgijskoj godini.

                                      Vjeroučiteljice Božica i Ivana

                                 

 [više]

Humanitarna akcija

Autor: Patricija Husajina, 22. 3. 2021. 11:44

                                   

 [više]

Međunarodni dan matematike i Dan broja Pi

Autor: Patricija Husajina, 16. 3. 2021. 11:00

Obilježavanje Međunarodnog dana matematike i Dana broja Pi – 14. 3.

 

UNESCO je na svojoj Generalnoj konferenciji u studenome 2019. godine proglasio

14. ožujka Međunarodnim danom matematike zbog njezine važnosti u znanosti i svakodnevnom životu.

Taj dan se ujedno obilježava kao i Dan broja Pi (π). To je broj koji je još uvijek dovoljno tajnovit, broj koji se isprepliće sa zakonitostima svemira, broj koji ima svoj dan.

                                           14. ožujka je dan broja Pi! 

Broj Pi (označavamo ga grčkim slovom π) predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Iracionalan je broj i njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3,14. Zato se baš datum 14. 3 odredio kao dan broja Pi.

Pi ima veliku primjenu u matematici i fizici. Pojavljuje se u mnogo formula (površina kruga i elipse, obujam kugle, valjka i stošca).

Pi je broj koji impresionira mnoge znanstvenike današnjice, ali i renomirane udruge i udruženja. Otkrili su ga Babilonci prije više od 4000 godina. Slavni matematičar Arhimed, koji je živio od 287. do 212. godine  prije Krista, prvi je točno procijenio vrijednost broja Pi. Pojavom računala počeli su se obarati rekordi. Godine 1949. računalo ENIAC izračunalo je 2037 znamenki broja Pi, a krajem 80-ih broj znamenki premašio je milijardu! Broj Pi ima neperiodičan beskonačan decimalni zapis (beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju periodično), tako da se i danas nastavlja obaranje rekorda u izračunavanju sve većeg broja znamenki u decimalnom zapisu. Danas je poznato više od 13 trilijuna znamenki!

Jedna od zanimljivosti jest da je upravo Dan broja Pi, 14. ožujka,  ujedno i rođendan velikog fizičara Alberta Einsteina.

Same proslave broja Pi vrlo su zabavne, a najpoznatija je tradicija pečenja pita. Pite su došle u vezu s brojem Pi kad je jedan fizičar otkrio da ako se broj Pi u obliku 3,14 pročita naopačke, 3,14 postane riječ PIE (engl. pita).

Broj Pi mnogima je zanimljiv upravo zato što je iracionalan, što znači da ima beskonačno mnogo znamenki koje se ne ponavljaju pravilno u njegovu decimalnom zapisu.  Mnogima je veliki izazov zapamtiti što veći broj znamenki broja Pi.  Chao Lu se pripremao pune četiri godine i uspio izreći 67890 znamenki broja Pi u 24 sata i 4 minute!

Pi se našao u filmovima, knjigama, serijama i sl. Hitchcock je broj Pi upotrijebio kao tajnu šifru u svom filmu, a Spock se pomoću njega uspješno obračunao sa zlim računalom u Zvjezdanim stazama. 

U našoj školi ove je godine proveden natječaj za najinovativnije, najkreativnije radove na temu broja Pi. Učiteljice matematike: Željka Štampar Zamuda, Maja Vurušić i Suzana Božić odabrale su najbolje radove i nagradile ih simboličnim prigodnim nagradama. Preostale fotografije možete pogledati klikom na LINK

Dobitnici: Marta Škvorc, 5. a

                Nika Halić , 5. b

                Lovro Horvat , 5. c

                Josipa Horvat , 7. a

                Karlo Mikulaj,  7. a

                Azra Novak, 7. a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 [više]

Lidrano 2021.

Autor: Patricija Husajina, 16. 3. 2021. 08:03

 

Županijska smotra LiDraNo

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica i ove godine ima svoje predstavnike na županijskoj smotri LiDraNo i to u literarnom i novinarskom izrazu. Nakon uspješno održane međuopćinske smotre u veljači Povjerenstvo za literarni izričaj odabralo je za županijsku smotru koja će se održati 16. ožujka 2021. dva literarna rada učenika naše škole. Rad učenika Vilija Markača (5.a) Školski vrtuljak (mentorica: učiteljica Nevenka Polanec-Petek) i rad učenice Zite Zamuda (6.a) Mirisi i dodiri ne putuju internetom, (mentorica: učiteljica Nikolina Hampamer).

U kategoriji novinarskih radova odabrana je radio emisija Medijske grupe naše škole zanimljivog naslova i sadržaja Kihnem, stresem i podnesem. Redakciju predstavljaju: Corina Kovačić, Marija Šergić, Vida Ciglar, Zita Zamuda, Aida Trstenjak, Ema Horvat, Lara Berend, Lara Držanić (voditeljice i mentorice: učiteljica Nikolina Hampamer i učiteljica Iva Mihalic Krčmar.

 (Nevenka Polanec- Petek)


 

 [više]

Etwinning projekti

Autor: Patricija Husajina, 15. 3. 2021. 12:56

                                      Etwinning projekti 

OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica uključila se u obilježavanje Godine čitanja 2021. u skladu s Nacionalnom strategijom za promicanje čitanja radi razvoja kulture čitanja i čitalačke pismenosti. Aktivnosti kojima potiče čitanje, želja za stjecanjem znanja i kreativnosti već su se počele realizirati, a u njih su uključeni učenici svih razreda. S tim ciljem naša se  škola uključila i u eTwinning projekt Godina čitanja 2021. unutar kojeg će sve naše spomenute aktivnosti biti objedinjene na jednome mjestu i podijeljene sa školskim knjižničarima iz ostalih dijelova Hrvatske.

Osim navedenog projekta, knjižničarka naše škole Patricija Husajina pokrenula je i školski projekt Enriching Library through School actions (Obogaćivanje knjižnice putem školskih aktivnosti) na kojem će se na jednome mjestu prikazati aktivnosti u kojima sudjeluju učenici i knjižnica naše škole u suradnji s drugim knjižnicama i organizacijama (profitne i neprofitne)

(Patricija Husajina)

                   

 [više]

Natjecanje kemija

Autor: Patricija Husajina, 15. 3. 2021. 09:44

                                   Županijsko Natjecanje iz kemije

Županijsko natjecanje iz Kemije održano je 11. ožujka 2021. godine.  Na natjecanju su uspješno sudjelovali učenici 7. b razreda David Konjević i Ana Jurčec, a pripremala ih je učiteljica Olivera Šercer-Žokalj.  David Konjević zauzeo je izvrsno četvrto mjesto te je predložen za državnu razinu natjecanja.

 

(Olivera Šercer-Žokalj)

 [više]

Sadnja stabala

Autor: Patricija Husajina, 9. 3. 2021. 12:32

                                       Zasadi stablo, ne budi panj

Naša se škola i ove godine priključila hvalevrijednoj nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“. U kolektivnoj su sadnji drveća sudjelovali učenici prirodoslovne grupe s učiteljicom Matejom Čerepinko i učenici 8. b razreda s učiteljicom Oliverom Šercer-Žokalj. Marljivi su ljubitelji prirode 4. i 5. ožujka 2021. uz pomoć domara Gorana Fiaka u školskom dvorištu posadili deset stabala. Tako će sada naše dvorište krasiti lipa, tužne vrbe, javori i smokve.

Želja nam je razvijati ekološku svijest o klimatskim promjenama i stvarati kolektivno zadovoljstvo zbog aktivnosti usmjerene na očuvanje okoliša. Sadnjom stabala smanjuje se onečišćenje zraka i emisija stakleničkih plinova, a time se značajno doprinosi bioraznolikosti. Razvojem zelene infrastrukture štitimo sebe i buduće generacije od klimatskih promjena te si osiguravamo ugodno mjesto za život.

Preostale slike pogledajte na Facebook galeriji slika (kliknite na poveznicu)

(Olivera Šercer-Žokalj)

  

 [više]

Projekt ''Kad se male ruke slože''

Autor: Patricija Husajina, 8. 3. 2021. 12:59

                                          Kad se male ruke slože

Učenici OŠ Donji Kraljevec i OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica sudjelovali su u projektu Kad se male ruke slože koji su osmislile knjižničarke Ivana Kramar i Patricija Husajina uz pomoć učiteljice razredne nastave Marije Jelenić.

Projekt je povezan s obilježavanjem 122. obljetnice rođenja Mate Lovraka, autora djela Vlak u snijegu koje učenici čitaju u 3. razredu.

Osim Lovrakova rođendana, na isti datum obilježavamo i Dan žena pa je zasluženo Lovrakovoj junakinji Dragi pripala posebna pozornost.

Učenici su aktivnostima na satu razrednika, Hrvatskoga jezika, Likovne kulture i povezanih sadržaja iz Prirode i društva, Matematike, Informatike i Glazbene kulture odradili zadatke kako bi se što bolje pripremili za virtualni susret škola na platformi Teams i odradili kviz Kolo sreće.

Na satu razrednika raspravljali su o slozi i neslozi te navodili karakteristike dobroga vođe. Demokratskim putem izabrali su razrednog vođu, naziv razredne zadruge, izmislili pravila zadruge, a nije izostala ni rasprava o Perinu podmićivanju kao nepoželjnom obliku ponašanja kojim se dolazi do cilja. Sudjelovali su u postupku izrade akreditacija te ukrašavanja razrednog panoa svojim likovnim radovima. Učenici su izrađivali i osobne karte likova te bili u ulozi lika pišući dnevnik, razglednicu, razgovor na Viberu, pismo, opis, a postali su i knjižničari koji potiču dijete koje ne voli čitati na čitanje knjige Vlak u snijegu.

Učenici su upoznali Lovrakov život i djelo, a druženje smo zaokružili pjesmom.

Ovo je prvi takav virtualni susret organiziran između škola i učenike se jako dojmio takav način rada. Na kraju, možda se i male ruke slože i zajedno odu u nekoj ljepšoj budućnosti na izlet u Veliki Grđevac, a tko zna, možda upravo netko od njih, kad odraste, primi nagradu „Mato Lovrak“. 

Preostale fotografije možete vidjeti na Facebook stranici škole. 

                                    

 

                                          

                                         

                                                                                               

 

                              

 

  

 [više]

Dan žena

Autor: Patricija Husajina, 8. 3. 2021. 12:42

U povodu današnjega Međunarodnog dana žena učenici 8. razreda Ena Jančec, Matija Taradi, Alex Horvat, Niko Jančec i Julija Matić izradili su plakat s motivirajućim izjavama mnogih istaknutih ženskih ličnosti i usput skrenuli pozornost na neke još uvijek prisutne probleme s kojima se ženski spol susreće. Neka navedene poruke posluže kao inspiracija da iskoristimo maksimalno svoje potencijale. 
Drage učenice, kolegice, sve radnice naše škole, želimo vam sretan Dan žena!

 [više]

Dječji Kranjčić

Autor: Patricija Husajina, 5. 3. 2021. 13:02

STIGLI REZULTATI 10. JUBILARNOG „DJEČJEG KRANJČIĆA“

Književni i likovni natječaj Dječjeg hrvatskog duhovnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić već deset godina zajedno organiziraju OŠ Ljudevita Modeca Križevci i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana.

 Na ovogodišnji natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2020. pristigao je 161 književni rad te 118 likovnih radova iz ukupno 56 škola s područja cijele Republike Hrvatske. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je ljepota.

 Članovi stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva (za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić, Jasna Šego i Vojmil Žic; za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić, Tomislav Buntak i Vojmil Žic), nakon što su pročitali i pregledali radove koji su im dostavljeni bez podataka o autorima, donijeli su odluku o rezultatima ovogodišnjega natječaja. Povjerenstvo je odabralo širi izbor radova koji će ući u zbornik (61 književni rad i 35 likovnih radova) te uži izbor radova koji će biti nagrađeni (14 književnih i 8 likovnih radova).

Učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, koji na tom natječaju sudjeluju od prvog dana i ove su godine postigli zapažene rezultate. Likovni radovi Grete Zamuda, 1.a i Teje Dodlek, 1.a  su nagrađeni, dok će likovni rad Vide Brodarić svoje mjesto naći u zborniku radova.

Osim toga, Greta Zamuda napisala je i stihove pod naslovom Lepo je…Pjesma je također nagrađena. Učenice je u  stvaralaštvu vodila učiteljica Ljiljana Rinkovec.

Središnja priredba ovogodišnjeg Dječjeg Kranjčića predviđena je za subotu,17. travnja. Hoće li do završne svečanosti doći, ovisi o epidemiološkim mjerama.

 [više]

Upisi u prvi razred

Autor: Patricija Husajina, 4. 3. 2021. 13:57

 [više]

Promidžba projekta Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 3. 3. 2021. 11:29

''Školski obroci svima 2020./ 2021.'' kratka promidžba projekta u nastavku.

Projekt „ŠKOLSKI OBROCI SVIMA 2020./2021.“, financiran u sklopu programa „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2020. - 2021.)“, provodi se u osnovnim školama čiji je osnivač Međimurska županija kroz pružanje nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u obliku osiguravanja redovite prehrane u sklopu školskih kuhinja. Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva.

U projekt je uključeno najmanje 994 učenika koji su polaznici 22 osnovne škole, a Nositelj projekta je Međimurska županija. Vrijednost projekta iznosi 999.081,83 kune, a isti je u potpunosti financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

Sve osnovne škole koje sudjeluju u provedbi projekta posjeduju kapacitete za pripremu obroka, što znači da posjeduju kuhinje i ljudske resurse te zadovoljavaju propisane standarde (HACCP). Obroci koji su osigurani u sklopu ovog projekta bit će pripremljeni i podijeljeni u školi za vrijeme školskog odmora, a vrsta obroka bit će identična vrsti obroka koji se poslužuje i drugim učenicima čiji roditelji samostalno financiraju troškove školske kuhinje.

 

 [više]

Rezultati ČDZ

Autor: Patricija Husajina, 3. 3. 2021. 09:07

Opet sretne vijesti za našu školu! Učenice Lena Marčec, Josipa Horvat i Dina Mišić osvojile su 3. mjesto na županijskom natjecanju "Čitanjem do zvijezda" za osnovne škole u kategoriji Kviz znanja. Bravo za naše vrijedne učenice i njihovu mentoricu, knjizničarku Patriciju Husajinu!smiley

  

        

 [više]

Čitanjem do zvijezda - županijska razina

Autor: Patricija Husajina, 1. 3. 2021. 12:35

Nakon školskog natjecanja koje je bilo održano online, danas je održano i županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda" za osnovne škole. U natjecanju su sudjelovale: Josipa Horvat, Lena Marčec i Dina Mišić. Učenice su rješavale pitanja u obliku kviza iz naslova knjiga: Demon školske knjižnice, Matilda, Miris knjige i Toma Gates: Svjetski dan knjige - Najbolji u povijest. Učenice je pripremala knjižničarka Patricija Husajina. 

       

 [više]

Dan sigurnijeg interneta Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 1. 3. 2021. 10:51

Dan sigurnijeg interneta

U veljači smo raznim aktivnostima obilježavali Dan sigurnijeg interneta koji se inače obilježava 9. veljače.
Uključili smo se u eTwinning projekt Together for safer Internet (koji još traje), izradili plakate (na papiru i digitalno) o opasnostima na internetu, a učenici 7. razreda proveli su anketu o navikama naših učenika na internetu. U nastavku pogledajte učeničke radove i rezultate ankete.

      

     

 

    

Klikom na VIŠE otvaraju vam se radovi u pdf-u. 

 [više]

Together for Safer Internet

Autor: Patricija Husajina, 26. 2. 2021. 11:03

Učenici 1.b razreda danas su sudjelovali u eTwinning projektu – Together for Safer Internet. Razgovarali smo putem video poziva s učenicima 2.razreda Područne škole Novo Selo Rok (I. OŠ Čakovec) i njihovom učiteljicom Ivanom Vadljom. Bilo je jako zabavno i zanimljivo pričati s učenicima iz druge škole uz pomoć računala.

                                 

 [više]

Erasmus+ projekt „Inclusion Through Arts“

Autor: Patricija Husajina, 26. 2. 2021. 09:27

U sklopu Erasmus+ projekta „Inclusion Through Arts“ naši su se učenici, učitelji i romski pomagači iz Područne škole Držimurec – Strelec uputili u istraživanje starih romskih legendi i bajki. Tako su učenici Leonardo Oršuš (4.d), Marko Oršuš (1.d), Gordana Oršuš (1.e) i Melisa Ignac (predškola) uprizorili priču „Rom i vjetar“. Uživajte u njihovoj izvedbi!

   Link na izvedbu 

                             

 [više]

Dan ružičastih majica

Autor: Sanja Posavec, 24. 2. 2021. 13:42

Dan ružičastih majica

Nosimo ružičasto u znak podrške žrtvama vršnjačkog nasilja! 

Dan ružičastih majica obilježava se od 2007. godine posljednje srijede u veljači, a proglasio ga je Hrvatski sabor kako bi se osvijestio problem vršnjačkog nasilja.
 
Obilježavanje Dana ružičastih majica potaknuto je događajem iz 2007. godine kada je dječak iz Kanade u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke došao u školu obučen u ružičastu majicu. Zbog toga je doživio izrugivanje i verbalno nasilje. Kolege iz njegova razreda sljedećih su dana dolazili u školu identično odjeveni kako bi iskazali potporu svom prijatelju.
 
Dječak i njegovi prijatelji svojim su djelom pokrenuli cijeli svijet i postali potpora žrtvama vršnjačkog nasilja. (Elena Krnjak, Franka Vidović)

 [više]

Najava za Dan ružičastih majica

Autor: Patricija Husajina, 23. 2. 2021. 10:20

Podsjećamo učenike da ne zaborave sutra obući ružičastu majicu.smileyyes

                       

 [više]

Dan materinskog jezika

Autor: Patricija Husajina, 22. 2. 2021. 08:36

                                              Dan materinskog jezika

Učenici 7.b razreda  prigodno su obilježili 21. 2. Dan materinskog jezika koji se obilježava diljem svijeta  od 1999.  Materinskim jezikom služimo se najbolje i najpreciznije – jer je u nas usađen od naših početaka.

Za tu je prigodu učenica Lea Špiranec  na dodatnoj nastavi iz Hrvatskog  jezika izradila plakat na zadanu temu koji je i prezentirala u priloženom videu.  Kako bi se ukazalo na raznovrsnost i nijanse materinskog jezika učenik Jeronim Ružić kazivao je stihove Petra Preradovića Jezik roda moga. Učenica Lena Marčec kazivala je svoju  pjesmu Dešč na svom materinjem kajkavskom govoru. Na kraju je učenica Dina Mišić pročitala ulomak iz knjige Jadranke Klepac Miris knjige kako bi ukazala na rječničko i značenjsko bogatstvo svima nam dragoga hrvatskoga jezika.  Ovim se aktivnostima učenici ujedno  pripremaju za nadolazeće Dane hrvatskoga jezika koji se obilježavaju svake godine od 11. – 17. 3.

Za sve aktivnosti pripremala ih je učiteljica Hrvatskog jezika Nevenka Polanec- Petek i knjižničarka naše škole Patricija Husajina.

Pogledajte video na sljedećem link 

Video - Dan materinskog jezika

                                

 

 [više]

Neplivači

Autor: Patricija Husajina, 19. 2. 2021. 12:16

                                             OBUKA NEPLIVAČA

Učenici 3. razreda naše škole 17. i 18. veljače 2021.  započeli su obukom neplivača na Gradskim bazenima „Marije Ružić“.  Kompletnu organizaciju i provedbu programa provodi Međimurski školski sportski savez, a učenici na bazen dolaze četiri puta u toku četiri tjedna i pritom realiziraju 16 školskih sati. Učenici na bazene i sa bazena dolaze i odlaze u pratnji svojih učiteljica: Marije Jelenić, Blaženke Palatinuš, Jasminke Cikač i Bojane Mikulić. koje su s njima i za vrijeme pauzi koje imaju na bazenima između satova plivanja, dok su za vrijeme samog sata s učenicima učitelji plivanja. Svi učenici napreduju i vesele se ponovnom plivanju.

 

 [više]

Maškare

Autor: Patricija Husajina, 16. 2. 2021. 19:49

                                                      Fašnik 2021.

Uz slatke mirise krafni maškare su danas preuzele školske ključeve. Pogledajte koja su stvorenja, likovi iz priča i raznorazni drugi junaci i superjunaci inspirirali naše učenilke da jednom u godini postanu netko drugi.

Klikom  na sliku otvara se galerija fotografija na Facebook-u.

 [više]

Maskota parka znanosti- GLASANJE!

Autor: Patricija Husajina, 15. 2. 2021. 11:36

Glasujte za Josipin rad!smiley

Učenica Josipa Horvat iz 7. a razreda sudjelovala je na likovnom natječaju Maskota parka znanosti. Njezin rad objavljen na Facebook stranici Parka znanosti i u tijeku je glasovanje koje traje do 21. 2. Pozivamo učenike i roditelje da glasuju za našu Josipu tako da kliknu na poveznicu

 GLAS ZA JOSIPU HORVAT

 [više]

Virtualno Valentinovo

Autor: Patricija Husajina, 12. 2. 2021. 11:25

Virtualno Valentinovo u 2021.

Kreativni i vrijedni učitelji i učenici naše škole udružili su se i stvorili zanimljivu virtualnu priredbu u povodu ovogodišnjeg Valentinova. Prigodni susret i ples u školskoj sportskoj dvorani zamijenili su skupni i solo nastupi u razredu, na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture i u učeničkim domovima. Uživajte u ovom virtualnom iskazu ljubavi i neka vam posluži kao nadahnuće za vaše vlastite.smiley

heartLink na virtualno Valentinovoheart

         

 [više]

Informatika

Autor: Patricija Husajina, 12. 2. 2021. 10:28

Natjecanje iz Informatike

Dana 3. veljače održano je školsko natjecanje iz Informatike. Na županijsko natjecanje plasirali su se učenici: Abel Baranašić (5. b), Ivano Barić (6.a), Dina Mišić (7. b), Sara Camatta (7. b), mentorica im je učiteljica Iva Mihalic Krčmar, te učenici Karlo Pavlic (8.a) i Ana Marija Gal (8. b), kojima je mentor učitelj Kristijan Sabolčec.

 [više]

Roditeljski sastanak za upis u prvi razred šk.god. 2021./2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 4. 2. 2021. 13:57

Objavljen je raspored roditeljskih sastanaka radi upis u prvi razred OŠ u šk.godini 2021. / 2022. Privitak možete preuzeti klikom na VIŠE..

 

   v.d. ravnateljice : Manuela Stričak, prof.

 [više]

Upis u prvi razred šk.god 2021./ 2022. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 2. 2. 2021. 10:45

Plan upisa u prvi razred osnovne škole

Upravni odjel za obrazovanje i kulturu Međimurske županije donio je Plan upisa u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2021./2022. na području Međimurske županije.

 Plan upisa i Mreža školskih ustanova možete preuzeti u privitku.

                       

                                   v.d. ravnateljice : Manuela Stričak, prof.

 

 Klikom na VIŠE možete preuzeti i pročitati dokumente vezane za upis. 

 [više]

proŽIVI COVID Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 1. 2. 2021. 13:08

“BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID”

“BRINI O SEBI – BUDI DOBRO – proŽIVI COVID” projekt je koji ima za cilj pružanje psihološke podrške mladima u Hrvatskoj i očuvanje mentalnog zdravlja mladih za vrijeme pandemije koronavirusa, koji su pokrenuli Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora.

U privitku se nalazi brošura u kojoj se nalaze smjernice za brigu o vlastitom tjelesnom i emocionalnom zdravlju i smjernice za stvaranje plana samopomoći u teškom razdoblju u kojemu se mladi nalaze. Plan obuhvaća sljedeće aktivnosti: fizičke, emocionalne, socijalne i praktične. On nudi i savjete mladima kako se ponijeti u stresnim situacijama koje često mogu izazvati zabrinutost i tjeskobu.

U sklopu Projekta otvorena je i Linija za savjetovanje mladih - ANONIMNO I POVJERLJIVO s brojevima telefona za svaku županiju.

Klikom na VIŠE možete preuzeti brošure. 

 [više]

Obavijest - nastava

Autor: Patricija Husajina, 28. 1. 2021. 11:20

Poštovani roditelji i učenici ,

obavještavamo vas da se  nastava za  sve učenike  od 1. do 8. razreda od ponedjeljka, 1. veljače 2021. godine nastavlja uživo prema  rasporedu .

 Autobusi voze prema normalnom redu vožnje.

 Svima sretan povratak uz pridržavanje svih dogovorenih epidemioloških mjera.

 

                                      Manuela Stričak,

                                       v.d.ravnateljice

 
 
 
 [više]

Fotografije Vide i Zite na izložbi

Autor: Patricija Husajina, 27. 1. 2021. 08:55

                         Natječaj Hrvatskog saveza Blagdansko ozračje

Hrvatski fotosavez provodio je fotografski natječaj na temu „Blagdansko ozračje“ na koji se prijavilo 47 autora s 239 fotografija. Među prijavljenima su bile učenice šestoga razreda naše škole Vida Ciglar i Zita Zamuda. Mirjana Pešec, predsjednica Saveza, Zlata Medak, dopredsjednica i voditeljica programa za mlade, i Predrag Bosnar, tajnik, odabrali su za izložbu 58 fotografija od 33 autora, među kojima i radove naših učenica.

Blagdanske boje, ukrasi i mnoštvo svjetlucavih lampica kao da svojim blještavilom svjedoče kako unatoč covidu-19 mi znamo, hoćemo i možemo slaviti. Mnoge fotografije zrcale želju autora za barem kratkotrajnim odmakom od surove stvarnosti potresa i korone, želju da se vrate u „staro normalno“, da obitelj i prijatelji budu zajedno, blizu jedni drugima. Kućni ljubimci nezaobilazni su motiv u blagdanskoj priči. 

Vjerujemo da će svi koji budu razgledali izložbu virtualno ili uživo u prostoru Saveza u Vinogradskoj ulici uživati u sjajnim fotografijama jer one svjedoče o vizualnom promišljanju i fotografskom izražavanju autora. Sve odabrane fotografije možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/Hrvatskifotosavez/posts/1053307688501511

 

                                     Vida Ciglar                                                            Zita Zamuda 

 [više]

Hrvatska prošlost

Autor: Patricija Husajina, 26. 1. 2021. 08:55

 

                                 VELIKANI HRVATSKE PROŠLOSTI
OŠ Grigora Viteza Zagreb i Dječji vrtić Iskrica iz Zagreba organizatori su likovnog natječaja „Velikani hrvatske prošlosti.“ Natječaj je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje RH s ciljem promicanja razvoja likovnih i vizualnih kompetencija i interesa za hrvatsku povijest.
 
Natječaj ima međunarodni karakter jer na njemu sudjeluju i polaznici hrvatske nastave u inozemstvu. Motiv ovogodišnjeg natječaja bio je portret jednoga od najistaknutijih hrvatskih umjetnika prve polovice 20. st. Ivana Meštrovića. Odabrana su likovna područja crtanje i slikanje kombiniranom likovnom tehnikom, ugljenom i bijelom temperom.
 
Ove je godine na natječaj ukupno pristiglo 1213 likovnih radova, od toga 892 učenička rada i 321 rad djece vrtićke dobi. S obzirom na epidemiološku situaciju, radovi su izloženi u virtualnoj formi na mrežnim stranicama OŠ Grigora Viteza Zagreb i Dječjeg vrtića Iskrica.
 
Na likovnom natječaju sudjelovali su i učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. Svoje mjesto na virtualnoj izložbi među sedamdesetak radova našao je likovni rad Vide Brodarić, učenice 1. a razreda. Vidina mentorica je njezina učiteljica Ljiljana Rinkovec. (Ljiljana Rinkovec)

                              

 [više]

Sadnja borova

Autor: Patricija Husajina, 25. 1. 2021. 10:10

Nakon što nam je jela krasila školski hodnik u božićnom razdoblju, ekološki osviješteni učenici 4. b razreda s učiteljicom Nadicom Črep našli su joj mjesto u školskom dvorištu.

                                   

                                  

                                  

                                  

                                  

 [više]

Portreti

Autor: Patricija Husajina, 25. 1. 2021. 08:56

                                    PORTRETI - karakter, boja i crta

 

Naši učenici vođeni učiteljicom Likovne kulture Mirnom Žerjav stvaraju prava mala moderna umjetnička djela. Njihovi su portreti vrijedni proučavanja i divljenja, a učiteljica Mirna upoznala nas je općenito s portretom i naslikanim portretima učenika.

- Portret u likovnim umjetnostima obuhvaća ljudsko lice, psihička i fizička obilježja prikazane osobe. Svaki je slikar, kipar ili grafičar dio obrazovanja posvetio portretima i istraživanju likovnih tehnika na motivu ljudske glave. Promatrati čovjeka ne znači samo vidjeti ga kao pojavu - karakter je ono istinski bitno i manifestirano u fizički oblik. Percepcija svijeta kroz osjetila aktivira spektar emocionalne inteligencije koja je potrebna za nesputano funkcioniranje djeteta, a zatim i odraslog čovjeka.

Učenici su u sklopu nastave Likovne kulture naslikali portrete te prikazali motive ekspresionističkog slikara Alexeja von Jawlenskog. U rješenje problemskog zadatka udubili su se tek nakon što su zajedno analizirali vidljive crte karaktera i emocije likova na portretima koje je Jawlensky naslikao krajem 19., početkom 20. stoljeća. Uz pomoć tempera nastali su koloristički, ekspresivni portreti s mnogo psihičkih elemenata analiziranih likova. Vizualnim receptorima i promišljanjem učenici su zakoračili u intimu tek upoznatih likova. Likovni radovi nastali crnim tušem monokromni su prikazi učenika po međusobnom promatranju. Motiv kose postaje izdvojen dio fizičkih karakteristika već dobro znane osobe - razrednog prijatelja. Karakter osobe koju poznajemo lakše je opisati, zbog toga je i sama realizacija likovnog rada osobnija. Emocija ljudskog lika u oba je slučaja prikazana po likovnoj teoriji kroz svjesnu komunikaciju s motivom. (Sanja Posavec i Mirna Žerjav)

 
 [više]

Nove tehnologije u izvođenju nastave

Autor: Sanja Posavec, 23. 1. 2021. 17:38

Područna škola Držimurec-Strelec u nastavu uvodi interaktivni zaslon

 

OŠ Tomaša Goričanca uvijek vodi računa o tome da u obavljanju nastavnoga procesa i učitelji i učenici imaju dobru tehnološku podršku. Modernizacijom nastavnoga procesa nastava postaje zanimljivija i kreativnija, a time i kvalitetnija te se tako lakše približava učenicima.

 

Ovaj nam je tjedan u Područnu školu Držimurec-Strelec stigao vrijedan uređaj koji će učenicima i učiteljima omogućiti jednostavniju i kvalitetniju obradu nastavnih sadržaja. Riječ je o interaktivnom zaslonu koji ima ugrađene senzore na dodir.

 

Zbog svojih karakteristika učiteljima će biti vrlo koristan dodatak u nastavi. Po izvedbi sličan tabletu, interaktivni će zaslon nastavni proces moći popratiti vizualnim, auditivnim i slikovnim sadržajima te tako dodatno oplemeniti klasičnu nastavu i olakšati svladavanje nastavnih sadržaja. Takva podrška posebice je važna učenicima nižih razreda i učenicima s poteškoćama. (Sanja Posavec)

 

 [više]

Besplatna užina za sve učenike

Autor: Patricija Husajina, 19. 1. 2021. 11:26

                              Besplatna užina za sve učenike 

Osnovna škola Tomaša Goričanca za 2021. godinu predložila je Općini Mala Subotica novi proračun namijenjen potrebama škole. Da je naša suradnja obostrana i uspješna, potvrđuje i prihvaćanje predloženog proračuna. Za ovu je godinu za potrebe školstva namijenjen najveći iznos do sada, 250.000 kn. U tom povodu učenice 5. razreda, Elena Krnjak i Franka Vidović razgovarale su s općinskim načelnikom Valentinom Škvorcom.

Početkom ove školske godine pokazali ste da imate sluh za potrebe učenika i osigurali bilježnice za sve učenike OŠ Tomaša Goričanca. Na koji još način surađujete sa školom? Što biste mogli izdvojiti?

 • S obzirom na to da sam pohađao Osnovnu školu Tomaša Goričanca, a kasnije i radio u njoj na zamjeni kao učitelj Tehničke kulture, a kasnije i u Graditeljskoj i Tehničkoj školi, upoznat sam s potrebama i naše škole i općenito obrazovanja. Kada sam preuzeo funkciju načelnika, dobio sam mogućnost konkretnije pomoći radu škole. Da bismo stvorili uvjete vrijedne stoljeća u kojemu živimo, a naši učenici i djelatnici škole to svakako zaslužuju, tijekom godina ulagali smo financijska sredstva u različite projekte. Istaknuo bih potpuno opremanje računalne učionice (iznos od 50-ak tisuća kn), tisak knjiga za prvašiće o osnovama higijene (4.000 kn), nabava opreme za robotiku (18.000) te obnova rasvjete u dvorani (120.000 kn), što je važno i zato što brojne udruge i mještani koriste dvoranu. U suradnji sa Županijom financiramo i trošak prijevoza autobusom za učenike koji nisu iz Male Subotice. Uz to, osiguravamo i plaće za asistente za učenike s teškoćama u razvoju, čime se pridonosi tomu da svi učenici imaju jednaku mogućnost pohađanja i praćenja nastave.

Na početku smo nove godine u kojoj je za školu Općina izdvojila najveći iznos do sada. Riječ je o 250.000 kn. Za što će biti namijenjeni ti novci?

 • Iako je godina iza nas bila puna izazova i mnogo sredstava se moralo izdvajati u druge svrhe, našli smo iznos od 250.000 u proračunu, koji predstavlja ulaganje u našu djecu. To jest najveći iznos do sada, ali idemo u tom smjeru da svake godine ulažemo sve više. Najveći dio tih sredstava (oko 220.000) osigurat ćemo za uvođenje besplatne prehrane za sve učenike. (EU projektom FEAD već je osigurana besplatna školska prehrana za 190 djece u riziku od siromaštva, op.a.). To je ujedno i nastavak projekta koji smo započeli prošle godine, kojemu je cilj poboljšanje kvalitete prehrane, a čime se i, nadam se, povećava broj učenika koji konzumiraju hranu školske kuhinje. Ove godine odlučili smo u potpunosti to financirati, rasteretiti roditelje i omogućiti učenicima jednaku mogućnost konzumiranja zdrave i svježe hrane pripremljene u školi. Ostali dio sredstava utrošit će se u nabavu školske opreme te za školske aktivnosti i projekte. Njihova će realizacija ovisiti o pandemiji koronavirusa, ali ako sve krene u dobrome smjeru, taj dio imamo pripremljen da bismo mogli uskočiti u pomoć.

Želite li još nešto istaknuti za kraj?

 • Obrazovanje je ključ i u našu djecu treba ulagati. Iako Županija upravlja školom, svaka kuna potrošena u školstvo nije bačena. Od sve opreme i od svega u što se ulagalo, za suradnju je potrebno dvoje. Predstavnici škole su ti koji nam predstavljaju projekte i mi ih prepoznajemo kao dobre i vidimo smisao u to ulagati. Uvijek smo sa školom imali korektnu suradnju i sve je imalo svoj cilj, a to je poboljšanje obrazovnih uvjeta za dobrobit učenika i djelatnika, a na kraju i mještana kada koriste resurse škole. (Franka Vidović i Elena Krnjak)

                              

 

 

 

 [više]

Pokazna vježba evakuacije

Autor: Patricija Husajina, 18. 1. 2021. 10:29

                     Održana pokazna vježba evakuacije u slučaju potresa
 
Da bismo točno znali kako postupiti u slučaju potresa, danas je u školi održana pokazna vježba evakuacije. Vježba je održana prema preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.
Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije. (Sanja Posavec)
 
                
 
                                     
 
                       
 [više]

Obavijest početak nastave drugo polugodište

Autor: Patricija Husajina, 14. 1. 2021. 15:44

Poštovani roditelji i učenici, 

prema preporuci MZO i Stožera CZ  nastava u drugome polugodištu za sve učenike počinje u ponedjeljak ,18. siječnja 2021. godine. 

Učenici razredne nastave u Maloj Subotici i PŠ Držimurec -Strelec(1. – 4. razred) dolaze na nastavu u školu a učenici predmetne nastave (5. - 8. razred) imaju online nastavuprema dosadašnjem rasporedu. 

 Autobusi voze prema važećem rasporedu.

Molimo sve učenike da se i dalje pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mjera,

Svima želim uspješan početak nastave i puno zdravlja.

v.d. ravnateljice: 

Manuela Stričak

 [više]

Božićna čestitka

Autor: Sanja Posavec, 23. 12. 2020. 11:14

 

 

 

 

 

 

 

 

Na poveznici pogledajte božićnu školsku priredbu koju su na daljinu pripremili naši učenici i njihovi učitelji. 

 [više]

Obavijest o izmijeni Kalendara rada za školsku godinu 2020./21.

Autor: Patricija Husajina, 22. 12. 2020. 09:42

Poštovani roditelji i učenici,

Kalendar školske godine 2020./21. je izmijenjen prema odluci MZO. Zimski odmor za učenike počinje 24.prosinca 2020. godine i traje do 15.siječnja 2021. godine, a nastava počinje 18.siječnja 2021. godine. Promijenjeni kalendar nalazi se u privitku.

v.d.ravnateljice:

Manuela Stričak, prof.

 [više]

Međunarodni dan božićnih pulovera

Autor: Sanja Posavec, 21. 12. 2020. 08:36

Najljepše je doba godine, a prije nekoliko dana slavio se Međunarodni dan božićnih pulovera. Nastava na daljinu nije nas spriječila da ga obilježimo pa je učiteljica Iva Mihalic Krčmar pripremila kolaž slika učenika i učitelja koji su se u toplini svog doma poslikali u "ružnim" puloverima.

 [više]

Čestitke za umirovljenike

Autor: Patricija Husajina, 18. 12. 2020. 12:40

Božić je vrijeme darivanja i poklona. No, čar darivanja nije u vrijednosti poklona, već u veličini osmijeha i sjaja u oku osobe koji taj poklon prima. Vrijedne dječje ruke naših petaša i članova učeničke zadruge Drenek, koju vodi učiteljica Ivana Zvonarek, izradile su čestitke za umirovljenike naše škole. Tim činom dali su mali dio sebe, pokazali zahvalnost i unijeli toplinu blagdana u njihove domove.

    

      

 [više]

Čitanjem do zvijezda-školska razina

Autor: Patricija Husajina, 18. 12. 2020. 11:25

Dragi knjigoljupci,

danas je održana školska razina omiljenog i dobro nam poznatog nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za osnovne škole. Zbog epidemiološke situacije natjecanje je realizirano na daljinu.

Tema ovogodišnjeg projekta je „U svijetu knjiga“. Učenice Lena Marčec, Josipa Horvat i Dina Mišić uz redovite su školske obveze pronašle vremena i pročitale naslove: Miris knjige  Jadranke Klepac (Naklada Ljevak), Matilda Roalda Dahla  (Mozaik knjiga), Demon školske knjižnice Moree Banićević (Hangar 7), Tom Gates: Svjetski dan knjige – najbolji u povijesti (dosad) Liz Pichon (Školska knjiga) te se okušale u prvoj – školskoj razini natjecanja Čitanjem do zvijezda. Učenice je pripremala knjižničarka Patricija Husajina.

Cilj projekta je poticati čitanje među učenicima, potaknuti timski rad, ali i individualni napor i trud; poučavati korisnike, posebice djecu i mlade, informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima; raditi na unaprjeđenju životnih vještina i sposobnosti djece i mladih; poticati razvoj kreativnosti djece i mladih; poticati djecu i mlade na organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena; poticati stvaralaštvo djece i mladih; skrenuti pozornost javnosti na važnost usvajanja vještine čitanja.  (Patricija Husajina)


         

 [više]

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Autor: Patricija Husajina, 18. 12. 2020. 08:40

Mjesec borbe protiv ovisnosti

Svake se godine od 15. 11. do 15. 12. obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti kako bi se podigla društvena svijest o tome da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, kako u cijeloj Europi, tako i kod nas, te je vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti među djecom i mladima.Učenici naše škole i ove su se godine uključili u aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Aktivnosti su se provodile u sklopu Školskog preventivnog programa u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe droga Međimurske županije.

Učenicima 8. razreda osnovne i 1. razreda srednje škole upućen je poziv za sudjelovanje u literarnom natječaju „Moja snaga u izazovnim vremenima“, a sve to u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola. Učenike su njihovi mentori (učitelji i nastavnici Hrvatskoga jezika te voditelji školskih preventivnih programa) nastojali potaknuti na kritičko razmišljanje o štetnom utjecaju sredstava ovisnosti, kao i o neželjenim ograničenjima koje je donijela epidemija novog koronavirusa. Ujedno su ih nastojali potaknuti i na promišljanje o dobrim i pozitivnim emocijama koje dijelimo s  bliskim osobama iz obitelji ili kruga naših prijatelja.

Prikupljeni radovi objedinjeni su u e-knjizi koju možete prelistati na niže navedenoj poveznici:

LINK NA E-KNJIGU

U e-knjizi objavljeni su radovi dviju učenica naše škole, Mie Mannschatz i Eni Sečan, pod mentorstvom učiteljice Hrvatskoga jezika Ljerke Jezernik.

HZJZ Međimurske županije podijelio je pohvalnice i zahvalnice te zaštitne maske s prigodnom porukom svim uključenim učenicima i njihovim mentorima.

(Magdalena Lipić)

 [više]

Završetak ERASMUS+ Tracing our cultural Heritage

Autor: Patricija Husajina, 16. 12. 2020. 12:56

Uspješno završio ERASMUS + Tracing our    cultural Heritage  

Virtualnom mobilnošću završio je Erasmus+ projekt Tracing our cultural Heritage. Projekt je financiran od strane Europske unije i odobren od strane Agencije za mobilnosti. Koordinator projekta bila je škola Dimotico Scholeio Asinou s Cipra, a partnerske su škole bile iz Francuske, Španjolske, Rumunjske i Italije. Planirano trajanje projekta bilo je 24 mjeseca, ali je produženo na dodatnih šest mjeseci zbog pandemije. Na žalost, posljednja mobilnost na Cipar umjesto putovanja održala se virtualno od 9. do 11. prosinca 2020.

Projekt se odnosio na kulturnu baštinu šest europskih partnerskih škola i njihove zajednice. Škole su predstavljale svoju baštinu na području povijesti, glazbe, umjetnosti, gastronomije i književnosti. Kroz mobilnosti učitelja i učenika stvarao se Muzej EU kulture.        

Voditelji su na koordinatorskom sastanku zaključili da su svi projektni zadatci uspješno ostvareni i projektne aktivnosti diseminirane. Manuela Stričak, koordinatorica projekta, podnijela je izvještaj za sve aktivnosti koje su realizirane dodatno u školi: radionice vezilja, radionica tradicionalne kuhinje, plesna radionica za roditelje i učenike, tematski izleti na Krk, u Trakošćan i Zagreb. U školi je bio uređen Erasmus kutak, aktivnosti su diseminirane na mrežnoj i Facebook stranici škole te mrežnoj stranici projekta.

Realizirane su četiri mobilnosti po pet dana u Španjolsku, Francusku, Italiju i Rumunjsku  na kojima je ukupno sudjelovalo 11 učenika i šest učitelja u pratnji. Učenici su sudjelovali na dva online sastanka s drugim školama i izmjenjivali iskustva u radu. Za vrijeme trajanja projekta u svim popratnim aktivnostima, priredbama i prezentacijama sudjelovalo je 120  učenika i 25 učitelja.

Iznimna dobrobit za učenike i učitelje realizacijom Erasmus+ projekata potvrđena je i ovaj put: jačanje jezičnih kompetencija, stvaranje mreže partnerstava za buduće projekte, upoznavanje tradicije i običaja, jačanje komunikacijskih i socijalnih vještina za sve sudionike. Pozitivna iskustva daljnja su motivacija za nove Erasmus+ projekte. (Manuela Stričak)

   

   

    

   

   

   

   

 [više]

Projekt "Robot moj prijatelj"

Autor: Sanja Posavec, 16. 12. 2020. 08:40

Radionice s Lego Spike paketom

Udruga pedagoga informatike u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom pokrenuli su projekt „Robot moj prijatelj“. Cilj projekta je poticati i razvijati interes učenika za STEM područje kao temelj za budućnost. 

Naša škola uključila se u projekt i za početak su održane radionice s Lego Spike paketom. Kombinirajući šarene Lego kockice učenici su sami morali izraditi robote prema vlastitim željama, a zatim koristeći jednostavan programski jezik omogućili su da se roboti kreću, svijetle, ispisuju tekst itd. Na zabavan način razvija se inovativnost i kreativnost. Radionicu je održala učiteljica Iva Mihalic Krčmar.

 [više]

Online radionica UPSHIFT

Autor: Sanja Posavec, 16. 12. 2020. 07:59

Među odabranima i naš tim!

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije provodi program UPSHIFT za mlade od 13 do 19 godina. UPSHIFT je trodnevna radionica koja razvija poduzetnički i timski duh, a njome se stječu nova znanja i vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema. 

Druga online radionica UPSHIFT održala se od 11. do 13. prosinca na aplikaciji Zoom. Ovaj put žiri su činili Helena Habdija iz Impact Huba u Zagrebu, Marijana Muhić iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Andrej Hanzir iz Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije. Žiri je nakon dugog vijećanja izabrao pet timova koji će dobiti potporu od 15.000 kn za ostvarenje svojih projekata. Među dobitnicima nalazi se i tim naše škole koji čine: Eni Sečan, Mia Mannschatz i Ema Švenda. Čestitamo!

 [više]

Erasmus+

Autor: Sanja Posavec, 14. 12. 2020. 14:35

Virtualna mobilnost Erasmus+

Tragovima kulturne baštine naziv je projekta Erasmus+ koji završava u prosincu. Zadnji projektni sastanak učenika i učitelja nije se mogao ostvariti uživo pa je održan virtualno. 

Učenici 3. a i 3. b razreda virtualno su sudjelovali na satu Povijesti koji se održavao u partnerskoj školi na Cipru te se upoznali s arheološkim istraživanjima u mjestu Asinou.

Putem prezentacije upoznali smo školu domaćina i prisjetili se svih aktivnosti u protekle dvije godine. 

Slijedi završno izvješće o projektu u kojemu smo stekli mnoge nove prijatelje i upoznali  kulturnu baštinu škola iz Francuske, Italije, Rumunjske, Španjolske i Cipra.

 

 [više]

Obavijest

Autor: Sanja Posavec, 10. 12. 2020. 16:54

Obavijest o nastavi od kuće za predmetnu nastavu

Poštovani roditelji i učenici,
 
učenici predmetne nastave (5. - 8. razred) od ponedjeljka 14. 12. do 23. 12. prelaze na online nastavu na temelju Preporuke Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Nastava će se održavati prema rasporedu i dogovoru s predmetnim učiteljem.
 
Učenici razredne nastave (1. - 4. razred) nastavljaju nastavu u školi prema dosadašnjem rasporedu. Učenici Područne škole Držimurec - Strelec od 14. 12. do 23. 12. prelaze na online nastavu.

Molim sve učenike da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera protiv COVID-19 i tako štite sebe i svoje najmilije.
 
v.d. ravnateljice:
Manuela Stričak

 
 [više]

Unicef

Autor: Patricija Husajina, 10. 12. 2020. 13:07

Učenice Eni Sečan, Mia Mannschatz i Ema Švenda dio UNICEF-ova projekta

 

Učenica Eni Sečan istražila je mogućnosti pristupa javnih ustanova na području općine Mala Subotica invalidima. Na osnovu tog istraživanja zajedno s Mijom Mannschatz i Emom Švendom prijavila je projekt na natječaj u okviru programa ZABUM (Za budućnost mladih). Program je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku. Projekt naših učenica izabran je kao jedan od deset najboljih projekata i tako ušao u drugi krug natječaja gdje će uz pomoć mentora pokušati realizirati ciljeve koje su postavile u projektu. Želimo im puno uspjeha!

 

 [više]

Međimurska priroda

Autor: Patricija Husajina, 7. 12. 2020. 09:07

Posjet djelatnice Međimurske prirode našoj školi

Proteklog petka našu je školu posjetila Sara Janković, djelatnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Razlog posjete je lijepa gesta djelatnika Međimurske prirode koji su željeli nagraditi nekoliko naših učenika čiji su likovni radovi zaslužili da budu izloženi na likovnoj izložbi  „Tradicija i suvremenost“. Tema likovnih radova bila je Zaštita prirodnog okoliša i biološke raznolikosti. A to je upravo i osnovni cilj  djelovanja Međimurske prirode. Djelatnici Međimurske prirode bili su oduševljeni našim likovnim radovima. Mi smo bili oduševljeni njihovim poklonima

 Još jednom najiskrenije zahvaljujemo djelatnicima Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Članak napisala : Ljiljana Rinkovec

 

 [više]

Likovni natječaj

Autor: Patricija Husajina, 7. 12. 2020. 08:52

Dragi prijatelji OŠ T. Goričanca Mala Subotica. Naši prvašići su sudjelovali u likovnom natječaju Saveza društava „ Naša djeca“. Lijepo bih vas molili da lajkate naše radove. To su sljedeći učenici: EVA MLINARIĆ, GRETA ZAMUDA, IGOR PUKLEK I VIDA BRODARIĆ. U osnovnoškolskoj kategoriji radova ima dvjestotinjak radova. Naši su radovi negdje na sredini. Molimo vas da objavu podijelite u svoje grupe kako bi skupili što više lajkova. Hvala lijepa!

Radove možete pogledati i glasati za njih na sljedećoj poveznici ispod.

https://www.facebook.com/414120181993815/posts/4715383715200752/

 [više]

Humanitarna akcija

Autor: Sanja Posavec, 4. 12. 2020. 14:03

Na inicijativu članova „Sove“ prikupljene su igračke, slatkiši i higijenske potrepštine za bolesne članove UOLL. Želimo im brzo ozdravljenje!

 [više]

Sveti Nikola razveselio učenike

Autor: Sanja Posavec, 4. 12. 2020. 13:29

Sveti Nikola ove nam je godine malo uranio!
Došavši u školu, učenike je pred ulazom čekao poznati starac sijede brade. Uz zvukove božićnih pjesama sveti Nikola učenicima je dijelio čokoladice pa su nakon toga s veseljem nastavili prema svojim učionicama čekati početak nastave.
Uz to, Općina Mala Subotica osigurala je podjelu poklon paketa za sve učenike škole. Fotografije pokazuju živu i veselu atmosferu koja nas je pratila ovo hladno zimsko jutro.
Autorica: Sanja Posavec, prof.
 [više]

Medni dan

Autor: Patricija Husajina, 3. 12. 2020. 12:23

               Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede u svim osnovnim školama provodi se program Školski medni dan. Svi učenici prvih razreda, njih 65, dobili su na poklon staklenku meda od lokalnog proizvođača meda, a za našu školu to je OPG Radiković Zdenko. 

Učitelji su učenicima održali edukativnu radionicu o značaju pčelarstva i važnosti konzumacije meda. Program se veže uz 7. prosinac kada se obilježava Dan sv. Ambrozija koji je zaštitnik pčela i pčelara.

 

 [više]

Erasmus +

Autor: Patricija Husajina, 2. 12. 2020. 13:13

ERASMUS+

Tracing our Cultural Heritage

SLIKOPRIČA O POZOJU

PICTURE BOOK OF THE POZOJ

Jedan od zadataka u sklopu Erasmus + projekta Tracing our Cultural Heritage je istraživanje narodnih priča i legendi. Učenici 3. a razreda s učiteljicom  Marijom Jelenić istraživali su i proučavali priče i legende o pozoju, koje su posebno vezane uz Međimurje.

Rezultat tog istraživanja je Slikopriča o pozoju koju su učenici sami izradili i ilustrirali. Kako bi slikopriču mogli predstaviti ostalim učenicima, sudionicima projekta iz Rumunjske, Italije, Francuske, Španjolske i Cipra učenici su uz pomoć učitelja Engleskoga jezika Marka Kokota priču preveli na engleski jezik

Članak napisala: Marija Jelenić
Klikom na sliku otvara se galerija slika na Facebook-u. 
 [više]

Likovni natječaj

Autor: Patricija Husajina, 30. 11. 2020. 08:41

Likovni natječaj „Tradicija i suvremenost“

 Udruga hrvatskih učitelja likovne izobrazbe već tradicionalno raspisuje  likovni natječaj za učenike osnovnih škola. Naziv natječaja je Tradicija i suvremenost. Protekle školske godine tema je bila Zaštita prirodnog okoliša i biološke raznolikosti u likovnom izričaju djece.

Natječaj i izložba dječjih likovnih radova Tradicija i suvremenost održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a provodi se u osnovnim školama i dopunskim školama izvan zemlje posljednjih dvadeset godina.

Svojim radovima učenici trebaju odgovoriti na globalni izazov očuvanja i zaštite prirodnog okoliša i biološke raznolikosti osobnim likovnim izražajem.

Učeničke radove vrednuje stručno povjerenstvo na čelu kojeg je Emil Robert Tanay, prof. emeritus.

Zbog izvanrednih okolnosti koje su nas zadesile od prošle školske godine, rok za prijavu likovnih radova produljen je do 1. listopada 2020. Ovih su dana objavljeni rezultati ovog likovnog natječaja.

OŠ Tomaša Goričanca već tradicionalno sudjeluje na tom likovnom natječaju. Ove godine bili su posebno uspješni jer su čak pet radova njihovih učenika odabrana za likovnu izložbu u Mimari.

To su sljedeći učenici: Neva Novak, Marta Škvorc, Mia Medvedec, Nika Halić i Abel Baranašić. Oni su učenici 5. razreda, a u vrijeme nastanka likovnih radova polazili su 4.a razred. Njihova mentorica je učiteljica Ljiljana Rinkovec.

Klikom na sliku otvara vam se galerija fotografija na Facebook-u.

                       Članak napisala: Ljiljana Rinkovec

 [više]

Božićna humanitarna akcija

Autor: Patricija Husajina, 26. 11. 2020. 11:04

 [više]

Kutija lijepih želja

Autor: Patricija Husajina, 23. 11. 2020. 12:52

 [više]

Dabar 2020

Autor: Patricija Husajina, 23. 11. 2020. 10:18

Međunarodno natjecanje Dabar 2020.

                       I u našu školu ide Dabar!

Dabar je međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Posebnost natjecanja je u tome da svakom djetetu omogućuje jednostavno sudjelovanje u online okruženju.

Sudjelovanjem u natjecanju učenicima se želi pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova, već izvor zanimljivih logičkih zadataka koji učenje i razvoj računalnog razmišljanja čine dinamičnijim i uzbudljivim.

U natjecanje Dabar, koje se već pet godina odvija u Hrvatskoj, naši su učenici uključeni od samog početka, a učiteljica Informatike Iva Mihalic Krčmar je i članica natjecateljskog Organizacijskog odbora u Hrvatskoj. Posebno nas veseli što su se ove godine u natjecanje uključili i oni najmlađi, učenici razredne nastave.

U sklopu nastave Informatike natjecanje su proveli učitelj Kristijan Sabolčec i učiteljica Iva Mihalic Krčmar, a uključilo se 250 učenika od 2. do 8. razreda. Vrijedi spomenuti i one najbolje, učenike koji su se svojim rezultatom našli među 10 % najboljih u Hrvatskoj, a to su: Lovro Horvat (5. c), Marin Mlinarić (6. b), Franka Novak (6. b) i Niko Jančec (8. a).

Više fotografija pogledajte klikom na fotografiju otvara se link na Facebook-u.

                                                                                  Čestitamo!

 

 

 [više]

Dan muškaraca

Autor: Patricija Husajina, 19. 11. 2020. 09:06

            Sretan Svjetski dan muškaraca!

Prigodne plakate su izradile učenice 6.a razreda (Aida Trstenjak, Marija Šergić,Vida Ciglar i Zita Zamuda).

Klikom na sliku otvara vam se galerija fotografija na Facebook-u.

 [više]

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 17. 11. 2020. 13:17

U srijedu 18. studenoga 2020. obilježava se Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U tom povodu učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i njihovi učitelji odali su poštovanje poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskoga rata.

Učiteljica Povijesti Ivana Balent s učenicima sedmoga razreda uredila je pano u holu škole u spomen na tužnu obljetnicu pada hrvatskoga grada heroja.

Učitelj Povijesti Mario Šestak s učenicima osmoga razreda tradicionalno će zapaliti svijeće u dvorištu kako bi odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje.

Knjižničarka Patricija priredila je prigodni online letak. (klik na online letak)

U nastavku pročitajte tekst učitelja Marija Šestaka o događaju koji sutra obilježava 29. obljetnicu i koji ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne i nezavisne demokratske države. Možete ga pročitati klikom na VIŠE.

Klikom na sliku otvara se galerija fotografija na Facebooku.

Autor članka: Sanja Posavec

 [više]

OBAVIJEST O NENASTAVNOM DANU

Autor: Patricija Husajina, 17. 11. 2020. 09:40

                                  Obavijest učenicima i roditeljima

18.11. je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Državni je praznik i nema nastave.

S nastavom nastavljamo u četvrtak 19.11.2020.

Ostanite odgovorni i zdravi!

 [više]

Možemo li se veseliti nastavi na daljinu?

Autor: Patricija Husajina, 6. 11. 2020. 09:08

Učenici naše škole protekla su dva tjedna učili i radili na daljinu. Živa riječ, pogled, osmijeh, makar skriven iza maske, ključ je uspješnog rada u učionici. No, bili smo prisiljeni napustiti te svoje učionice i zamijeniti ih komforom vlastite sobe ili doma gdje nas sa stola promatra hladni ekran računala ili tableta. Ozračje iz školskih klupa i učionica teško je dostojno zamijeniti i prenijeti na hladne ekrane. Možemo li se ipak veseliti prezentaciji, dokumentu, zvučnom zapisu, filmu?

      Škola na daljinu odlično je rješenje za situaciju poput ove. Iako nije idealan način rada, dolazi s puno prednosti. Učenici imaju više slobodnog vremena. Zadane zadatke mogu riješiti u bilo koje doba dana i organizirati svoj dan. Ovime će svakako postati samostalniji i naučiti sami istraživati, misliti i učiti. Učenje u školi se možda ne odvija uvijek idealnim tempom za svakog učenika. Učenik u takvoj nastavi može odraditi potrebne zadatke na svoj način, svojim tempom. Ova generacija djece i tinejdžera je „generacija interneta“ pa im se zasigurno nije teško snalaziti.

 

 [više]

Svjetski dan romskoga jezika

Autor: Patricija Husajina, 5. 11. 2020. 15:35

                            Svjetski dan romskoga jezika

                      BUNA ZUA! – Dobar dan!

Svjetski dan romskoga jezika obilježava se 5. studenoga. Prvi put obilježen je 5. studenoga 2009. godine u Zagrebu na inicijativu Udruge za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“. Kao datum obilježavanja izabran je datum objave prvog romsko-hrvatskog i hrvatsko-romskog rječnika. Povelju o proglašenju Svjetskoga dana romskoga jezika 2008. godine potpisalo je više od stotinu uglednih osoba, znanstvenika, sveučilišnih profesora iz Hrvatske i inozemstva, zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru, novinara, publicista i pisaca, kao i predstavnika nekoliko desetaka romskih udruga iz Hrvatske i nekoliko drugih europskih zemalja, a inicijativu je pozdravila i prihvatila i Međunarodna unija Roma (IRU).

Svjetski dan romskoga jezika danas se u RH slavi kao romski nacionalni praznik i zauzeo je ravnopravno mjesto s druga dva romska praznika – Svjetskim danom Roma (8. travnja) i Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu/Samudaripena (2. kolovoza).

Većina Roma govori jezikom romani chib, no romski jezik vrlo je raznolik. Postoji 60-ak različitih dijalekata romskog jezika. U Međimurju Romi govore uglavnom bajaško-rumunjskim dijalektom.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika, učenici nižih razreda PŠ Držimurec-Strelec izradili su prikaz riječi na hrvatskom i bajaško-rumunjskom jeziku, a učiteljica razredne nastave Suzana Švigir i romski pomagači Ljubo Ignac i Nenad Oršuš izradili su brošuru „Mala gramatika bajaško-rumunjskog jezika“ koju možete pogledati na priloženoj poveznici:

LINK NA POVEZNICU 

Možete pogledati i Daj pet! (Dă-m sins!), film naše medijske grupe o programu Daj pet! koji se provodi radi očuvanja kulture i jezika Roma Bajaša

https://www.youtube.com/watch?v=ksFAW2YK5JI

 

 [više]

STRUČNO USAVRŠAVANJE

Autor: Patricija Husajina, 5. 11. 2020. 11:48

Dana 5. studenoga 2020. godine za naše je romske pomagače i stručne suradnike organizirano stručno usavršavanje na temu Sigurnije škole i vrtići, a vezano uz pandemiju COVID-19 virusa. Seminar je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, a održao se online putem platforme Zoom. Naši romski pomagači Ljubo Ignac, Zvonko Kalanjoš i Nenad Oršuš na taj su se način upoznali s platformom „Sigurnije škole“, ponovili svoje znanje o stereotipima i predrasudama te usvojili nove informacije o COVID-19 virusu, njegovim simptomima, načinu zaraze, mjerama zaštite, ali i prevenciji stigmatizacije vezane uz oboljele od virusa.

Klikom na sliku otvara se galerija fotografija na Facebook-u.

 [više]

Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva – Sveti Ivan Zelina Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 5. 11. 2020. 09:35

                   Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva – Sveti Ivan Zelina

  U subotu 31. listopada održana je 40. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić" u Svetom Ivanu Zelini. Smotra je održana u drugačijem obliku od svih dosadašnjih - bez publike u Dvorani Kraluš, ali sa širom publikom na platformi YouTube.

  Na natječaj Smotre ove godine prijavljeno je 257 pjesama koje dolaze iz 54 škole s kajkavskog jezičnog područja.

  Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski (predsjednik), dr. sc. Božica Pažur te Štefica Kamenarić-Filipović, dr. med., za objavu u Zborniku 40. Smotre odabralo je 67 radova. Javno ih je izvedeno 28.

 OŠ Tomaša Goričanca već tradicionalno sudjeluje na toj smotri, ove godine s velikim uspjehom. U Zborniku su tiskane pjesme naših dviju učenica. To su pjesme „Hoj sem – iš tam“ koju je napisala Neva Novak i pjesma „Cirkva“ autorice Marte Škvorc.

          Pjesma Neve Novak bila je odabrana za javno izvođenje i ujedno je dobitnica jedne od nagrada ocjenjivačkog povjerenstva.

Obje učenice sada polaze 5. razred, a pjesme su nastale kad su bile u 4. razredu.

          U pjesničkom izričaju vodila ih je njihova mentorica Ljiljana Rinkovec, mag. prim. educ.

Članak napisala: Ljiljana Rinkovec

U nastavku pogledajte snimku pjesme učenice Neve Novak klikom na VIŠE možete preuzeti privitak-zapis na svoj uređaj. 
 

 [više]

DANI TOMAŠA GORIČANCA

Autor: Patricija Husajina, 4. 11. 2020. 09:03

                    Dani Tomaša Goričanca

Dani krajem listopada i početkom studenoga u našoj su školi već nekoliko godina posebno svečani. Naime, u to vrijeme raznim zanimljivim programima prisjećamo se i slavimo pjesnika Tomaša Goričanca čije ime ponosno nosi naša škola.Tomaš Goričanec rodio se 1815. godine u Sobotici (Maloj Subotici). Bio je najbolji hrvatski kajkavski epski pjesnik. Napisao je spjev o najslavnijoj hrvatskoj bitci i pobjedi nad Turcima „Opseđenje i poboj sisečki“ te više pjesama na latinskom jeziku.

Novonastala situacija primorala nas je da Dane Tomaša Goričanca obilježimo na malo drugačiji način. Učenici će na satovima Hrvatskoga jezika zajedno sa svojim učiteljicama razgovarati o njegovu životu i radu, a nakon toga riješiti kratki kviz i provjeriti koliko su naučili o Tomašu Goričancu.

Prije nekoliko godina istražujući po Maloj Subotici članovi medijske grupe Hana Kocijan, Emina Pintarić, Katarina Šegović i Teo Toplek sa svojim učiteljicama Ivom Mihalic Krčmar i Nikolinom Hampamer došli su do zanimljivih podataka o Tomašu. Tako je uz pomoć mještana Male Subotice nastao dokumentarni film Sobočki sin.

Pogledajte!

Sobočki sin

Autor članka: Nikolina Hampamer

 [više]

PODRŽIMO NAŠU UČENICU NEVU NOVAK

Autor: Patricija Husajina, 2. 11. 2020. 17:34

Glasajte za našu učenicu Nevu Novak klikom na tekst GLAS ZA NEVU u kojem se otvara link za glasanje.  

GLAS ZA NEVU

Neva je sudionica 40.Smotre dječjeg kajkavskog pjesništva Dragutin Domjanić- Sveti Ivan Zelina 2020. Podržimo je našim glasovanjem.                                   

 [više]

OKITILI SE NAGRADAMA- MEDIJSKA

Autor: Patricija Husajina, 30. 10. 2020. 09:51

Okitili se nagradama

Početak školske godine vrijeme je rezervirano za uspjehe naše medijske grupe. Naime, unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji koja nas je zadesila i nastavi na daljinu naši vrijedni i marljivi filmaši uspjeli su snimiti itekako uspješne filmove. Novo normalno potaklo ih je na još veću kreativnost u radu te su filmovi prepoznati i od strane profesionalnih filmaša, stoga su pozvani  na Reviju dječjeg filma, Festival prava djece i  Smotru filma.

Prilagođeno novonastalim uvjetima ove su godine revije  i festivali održani putem online projekcija.

Najljepša vijest stigla je s ovogodišnje 58. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja je održana od 1. do 4. listopada  u Malom Lošinju. Stručni je ocjenjivački sud dodijelio drugu nagradu TV-reportaži  Šah – Mat. Film govori o mladoj šahistici  Sabini Ignac koja je svojim umijećem odvela svoju ekipu na državno natjecanje. Film su snimili: Alex Horvat, Patrik Horvat, Ena Jančec, Julia Matić, Karlo Pavlic i Matija Taradi.  Dokumentarnom filmu Vrijeme je stalo stručni je žiri dodijelio treću nagradu. Mladi autori Lara Berend, Vinko Cirkvenčić, Vida Ciglar, Marija Šergić, Aida Trstenjak i Zita Zamuda na dojmljiv način  progovaraju o tome kako su doživjeli vrijeme karantene i nastavu na daljinu.

Istim filmovima sudjelovali su i na Smotri hrvatskog školskog filma koja je održana 15. listopada u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. U online okruženju održan je okrugli stol za članove filmskih družina.

Film Vrijeme je stalo uvršten je i na ovogodišnje izdanje Festivala prava djece čije projekcije se također održavaju online.

Promatrajući svijet oko sebe kroz objektiv mladi su filmaši dokaz da ruše granice i  stvaraju bolji svijet.

U procesu stvaranja filma vode ih njihove učiteljice Iva Mihalic Krčmar i Nikolina Hampamer.

A oni su: Lara Berend, Vida Ciglar, Lara Držanić, Ema Horvat, Corina Kovačić Marija Šergić, Aida Trstenjak, Zita Zamuda, Vinko Cirkvenčić, Kiara Dodlek, Leon Janković, Noa Kerovec, David Krčmar, Franka Novak, David Žinić, Mila 

Autor članka: Nikolina Hampamer

 [više]

JESENSKI ODMOR ZA UČENIKE

Autor: Patricija Husajina, 30. 10. 2020. 08:43

OBAVIJEST - Jesenski odmor za učenike

Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenog i traje do 3. studenog 2020. godine. S nastavom na daljinu nastavljamo u srijedu 4. studenog a povratak u školu je 9. studenog 2020.

Budite sa svojim najbližima i čuvajte svoje zdravlje!

 [više]

OBAVIJEST RODITELJIMA O NASTAVI NA DALJINU

Autor: Patricija Husajina, 25. 10. 2020. 06:49

OBAVIJEST RODITELJIMA O NASTAVI NA DALJINU

Poštovani roditelji,

s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju od ponedjeljka 26.10.2020. do petka 6.11.2020. učenici će pohađati nastavu na daljinu.Navedena je mjera uvedena prvenstveno kako bi se spriječilo eventualno širenje zaraze i da bi  zaštitili učenike  i djelatnike naše škole. Svima bi nam bilo puno lakše da se nastava održava u školi, ali za novonastalu situaciju ne treba nikoga optuživati jer sam sigurna da je nitko nije želio. Od početka školske godine sve odluke vezane uz organizaciju nastave u uvjetima pandemije donesene su prema preporukama stručnjaka, odnosno prema uputama epidemiološke službe i HZJZ-a,u suradnji sa lokalnim stožerom Civilne zaštite općine Mala Subotica i osnivačem Međimurskom županijom a u cilju zaštite zdravlja učenika. Informacije vezane uz način održavanja online nastave dobit ćete od svojih razrednika. Za sva pitanja i probleme kontaktirajte učitelje  ili ravnateljicu.

Čuvajte sebe i svoju djecu!

Hvala na razumijevanju

Manuela Stričak, v.d.ravnateljica

               

 [više]

Erasmus+ dani u našoj školi

Autor: Patricija Husajina, 20. 10. 2020. 11:08

                              

                          Erasmus+ dani u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica

        U našoj školi obilježili smo Erasmus+ dane na više razina .Učiteljica Ljiljana Rinkovec  sa svojim učenicima imala je likovnu radionicu gdje su učenici 1.a razreda izrađivali zastavu Europe i pripremili malu izložbu svojih radova . Učenici 3.a razreda i njihova učiteljica Marija Jelenić pripremili su plesnu radionicu i povezali se on line sa OŠ Vidovec. Škole su ponosne na svoje aktivnosti u čuvanju kulturne baštine. Razmjena iskustva u organizaciji i provođenju Erasmus+ projekata između dviju škola bila je zanimljiva. Završetak aktivnosti bilo je sudjelovanje na on line konferenciji Erasmus+ Mogućnosti i izazovi. Organizator je bila 1.OŠ  Čakovec a sudjelovalo je 30 učitelja, stručnih suradnika, i ravnatelja iz 15 osnovnih i srednjih škola  iz cijele Hrvatske čiji su sudionici diseminirali svoja iskustva u projektima. Našu školu predstavila je v.d. ravnateljica Manuela Stričak koja je govorila o iskustvima u provođenju 5 Erasmus+ projekata koji se od 2018. provode u našoj školi.

Autor članka: Manuela Stričak, prof. 

 

 

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Patricija Husajina, 13. 10. 2020. 12:51

MOĆ I VRIJEDNOST KNJIGE I ČITANJA

Od 15. listopada do 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige. Tim povodoma u logopedskom kutku možete pronaći novi folder pod nazivom

Moć i vrijednosti knjige i čitanja.

Unutra možete saznati mnoge korisne informacije o važnosti čitanja, kako poboljšati sporo čitanje, koje su dobrobiti čitanja, preporuke za čitače svih generacija te zašto neka djeca odbijaju čitanje i kako im u tome možemo pomoći - možda kroz čitanje dobrih stripova.😊

Zavirite u ovaj kutak namijenjen svima koji vole i koji će sigurno zavoljeti knjigu i čitanje!

  „Čovjek čita da bi postavljao pitanja."

- Franz Kafka

Klikom na direntan link pogledajte sve gore navedeno: OVDJE

Bojana Kolarić, školska logopedica

 [više]

DANI KRUHA

Autor: Patricija Husajina, 12. 10. 2020. 10:27

Dani zahvale za plodove zemlje

Od 9. do 11. listopada obilježavali smo Dane zahvale za plodove zemlje. Zbog otežanih uvjeta prouzročenih pandemijom slavlje je ove godine provedeno na nešto drugačiji način. 

Tijekom minulog tjedna učenici od 1. do 4. razreda u školu su donosili jesenske plodove i izložili ih u prigodno uređenom kutku svoga razreda. Izloženi jesenski plodovi poslužili su im kao motivi u obradi nastavnih jedinica vezanih uz Dane kruha.

Vjeroučiteljice Ivana Škorc i Božica Kovač s učenicima predmetne nastave u holu škole uredile su tematski pano. Svaka je na svojim satovima tijekom tjedna s učenicima obrađivala prigodne teme. Učiteljica likovne kulture Mirna Žerjav ukrasila je školu likovnim radovima učenika tematski povezanih s jesenskim plodovima. 

Završetak Dana zahvale za plodove zemlje bio je u nedjelju 11. listopada 2020. u župnoj crkvi u Maloj Subotici na svetoj misi zahvalnici. Učenici trećih razreda sudjelovali su u prinosu darova te otpjevali nekoliko duhovnih šansona prilikom blagoslova  i zahvale za jesenske plodove i ljude koji su ih vrijednim rukama pripremili.

Galeriju fotografija možete pogledati klikom na sliku gdje će vam se otvoriti poveznica na Facebook. 

 [više]

RASPORED SATI Vijest ima dokument u privitku

Autor: Patricija Husajina, 9. 10. 2020. 11:49

Dragi učenici, 

obratite pažnju na raspored sati za predmetnu nastavu u tjednu od 12.-16.10.2020

Raspored možete preuzeti klikom na opciju više.

 [više]

STIGLA JE JESEN!

Autor: Patricija Husajina, 8. 10. 2020. 09:59

Na nastavi Likovne kulture i na likovnoj grupi učenici su crtačkim i slikarskim te raznim kombiniranim tehnikama na prikazivali jesenske motive. Inspirirani jesenskim bojama svoja su znanja o likovnoj teoriji povezivali s trenutačnim stanjem okoline, vizurama iz prirode i vremenom koje nam je donio mjesec listopad. Razmjena ideja učenike je također motivirala da individualnim likovnim izrazom doprinesu klimi zajedništva. 

Likovni radovi predstavljeni su suradnjom svih razreda predmetne nastave pod nazivom "Jesenska izložba likovnih radova OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica".

Kreativne ideje učenika realizirane su uz pomoć učiteljice Likovne kulture Mirne Žerjav. (klikom na sliku otvara se galerija fotografija na Facebooku)

 

 

 [više]

MJESEC KNJIGE

Autor: Patricija Husajina, 7. 10. 2020. 10:30

Bliži se Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenoga, a u OŠ Tomaša Goričanca već smo prionuli poslu kako bismo odali priznanje knjizi i približili knjigu učenicima. Naša knjižničarka Patricija Husajina organizirala je aktivnosti uz pomoć učiteljica razredne nastave i učiteljica Hrvatskoga jezika radi promicanja čitanja među djecom.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je planetu Zemlji, a 4. b razred sa svojom je učiteljicom Nadom Črep na satu Hrvatskoga jezika iskoristio ulomak romana Heidi kako bi razgovarali o odnosu djevojčice Heidi prema prirodi. Svaki je učenik potom odabrao po jednu biljku i životinju iz svoga kraja i uz osnovne podatke nacrtao crtež. 

Učenici 6. a razreda zajedno s knjižničarkom na satu Hrvatskoga jezika učili su kako se izrađuje letak, što je sve potrebno dodati kako bi on bio zanimljiv i poučan drugima. Nakon toga i sami su pokušali izraditi letak, a potom su javnim nastupom letkom predstavljali svoju najdražu i najzanimljiviju knjigu.

Dokaz da se u našoj školi čita i kreativno razmišlja uistinu su prekrasni i zanimljivi letci učenika, a možete ih pogledati u nastavku. (klikom na radovi učenika 4.b i 6.a)

RADOVI UČENIKA 4.B i 6.A

 [više]

NAGRAĐIVANJE NAJBOLJIH UČITELJA

Autor: Patricija Husajina, 6. 10. 2020. 09:07

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja 5. listopada nagradilo je najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 504 najuspješnijih u školskoj godini 2019./2020. 
 
Među nagrađenim učiteljima je i naša učiteljica Tjelesne i zdravstvene kulture, trenutačno vršiteljica dužnosti ravnateljice, Manuela Stričak, prof.
 
S obzirom na epidemiološku situaciju, dodjela priznanja i nagrada održana je na daljinu. Nagrađenima se obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs čestitavši im na trudu i profesionalnosti u radu s učenicima. 
                                       
                                                       Čestitamo našoj dragoj kolegici Manueli!
 [više]

SVJETSKI DAN UČITELJA

Autor: Patricija Husajina, 5. 10. 2020. 08:12

                                                 

                                                                 Sretan Svjetski dan učitelja


Rad s djecom svakodnevno donosi radosti i izazove. Zahtjevi koji se danas postavljaju pred učitelje veliki su i potrebno je puno ljubavi i strpljenja, motiviranosti i energije za obavljanje tog plemenitog i odgovornog poziva.

 

Drage učiteljice i učitelji, drage stručne suradnice,  želim Vam puno uspjeha i kreativnosti u radu uz čestitke za Vaš dan.

Manuela Stričak, v.d. ravnateljica

 [više]

DANI KAJKAVSKE RIJEČI – ZLATAR 2020.

Autor: Patricija Husajina, 21. 9. 2020. 08:32

Proteklog je vikenda otvorena izložba „Čovjek čovjeku“ i održan Zbor malih pjesnika. Obje priredbe održavaju se u sklopu Dana kajkavske riječi u Zlataru, u OŠ Ante Kovačića Zlatar.

Na likovnu izložbu ove je godine prispjelo ukupno 305 radova. Izložba je postavljena, ali se mali likovnjaci nisu sastajali iz epidemioloških razloga. OŠ Tomaša Goričanca već tradicionalno sudjeluje na ovoj likovnoj izložbi. Ove godine od 62 izložena rada, deset je radova naših učenika. Izloženi su radovi sljedećih učenika: Ivana Horvata i Denija Brodarića (drugi razred, učiteljica Blaženka Palatinuš), Alane Magdić (treći razred, učiteljica Štefanija Hajdarović), Helene Marčec (tri rada), Neve Novak, Deje Martan, Mije Medvedec, Marte Novak (četvrti razred, učiteljica Ljiljana Rinkovec).

Zbor malih pjesnika održao se pod strogim epidemiološkim mjerama. Pristiglo je 257 kajkavskih pjesama iz 45 škola s područja Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Primorsko-goranske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Prosudbena komisija, koja je radila u sastavu: Željka Horvat-Vukelja, prof., Ivo Kalinski, dr.sc., i Ivančica Tomorad, prof., odabrala je 52 pjesme koje su tiskane u zbirci 51. Zbora malih pjesnika. Od toga je 26 učenika krasnoslovilo svoje pjesme u Zlataru. Obučeni u narodne nošnje učenici su prenosili živu riječ svoga kraja.

Na Zboru malih pjesnika nastupila je i učenica Marta Škvorc sa svojom pjesmom Otec na sim jezikima. Ona je sada učenica 5. razreda, a pjesma je nastala kad je Marta polazila 4. razred. Njezina mentorica je učiteljica Ljiljana Rinkovec.

 [više]

SURADNJA OPĆINE I ŠKOLE

Autor: Patricija Husajina, 18. 9. 2020. 09:10

Svi učenici  OŠ Tomaša Goričanca i Područne Škole Držimurec - Strelec i ove školske godine dobili su na poklon tri bilježnice od Općine Mala Subotica. 

Učenici  prvih razreda osnovne i područne škole od Općine Mala Subotica dobili su i simpatičnu knjigu “Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan” autorice Jelene Pervan. Poučna priča o higijeni ispričana na zabavan način posebno je dobrodošla u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.  

Škola i Općina nastavljaju dobru suradnju na dobrobit cijele zajednice. Bilježnice i knjige preuzela je v.d. ravnateljice škole Manuela Stričak od načelnika općine Valentina Škvorca.

 

 [više]

NATJEČAJ HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE

Autor: Patricija Husajina, 17. 9. 2020. 09:05

Natječaj Hrvatske vatrogasne zajednice

          15. rujna je u prostorijama Vatrogasne škole u Zagrebu održano svečano uručenje poklona pobjednicima Natječaja za likovni, literarni i foto natječaj Hrvatske vatrogasne zajednice.

          Uz pobjednike, njihove mentore te predstavnike vatrogasnih zajednica županija, svečanom uručenju nazočio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i načelnica Vatrogasne škole Ljerka Kopričanec-Matijevac.

  Na natječaj se prijavilo: u kategoriji likovni natječaj predškolskog uzrasta 19 dječjih vrtića sa 156 radova iz 14 županija; u kategoriji likovni natječaj učenika osnovnih škola od I. do VIII. razreda 73 osnovnih škola s 651 radom iz 17 županija; u kategoriji literarni natječaj učenika osnovnih škola od IV. do VIII. razreda 16 osnovnih škola sa 45 rada iz 8 županija i u kategoriji foto natječaj učenika srednjih škola 3 škole s 6 fotografija iz 2 županije.

          Prvo mjesto u kategoriji likovnog natječaja od I. do VIII. razreda osnovnih škola pripalo je Nevi Novak, učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica. U vrijeme nastanka likovnog rada Neva je bila učenica 4. razreda. Njezina mentorica je učiteljica Ljiljana Rinkovec.

Primajući vrijedne nagrade, Neva je provela prekrasan dan u Zagrebu.

 [više]

Hrvatski olimpijski dan

Autor: Patricija Husajina, 10. 9. 2020. 08:31

Hrvatski olimpijski dan

U četvrtak 10. rujna učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica obilježili su Hrvatski olimpijski dan na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture i satovima razrednika. Učenici su sudjelovali u  olimpijskom kvizu, saznali više prezentacijom o Olimpijskim igrama i uredili školski pano.  
 
Našom školom prevladala je bijela boja kao simbol mira, sporta, prijateljstva i poštene igre. Zbog epidemioloških mjera svi učenici nisu bili u mogućnosti danas obilježiti Olimpijski dan pa će ga obilježiti u narednim satovima.
 
„Bavite se sportom!“ – poručili su učitelji tjelesne i zdravstvene kulture.                                          
 [više]

Lidrano

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 9. 9. 2020. 12:18

Državna Smotra LiDraNo  2020.

 
Ovih dana stigla je i jedna lijepa i sretna vijest za našu školu. Naime, čak dva rada naših učenika odabrana su za državnu Smotru LiDraNo koja će se ove izazovne godine održati u malo drugačijem  obliku, online.
U kategoriji literarnih radova na državnu smotru odabrana je pjesma Hoj sem-iš tam učenice Neve Novak i njezine mentorice Ljiljane Rinkovec. U kategoriji radijske emisije odabrana je emisija Da-m šinš (Daj pet). Snimile su je učenice sada već ponosne srednjoškolke Ivana Bašek, Jana Držanić i Hana Jankulija sa svojim učiteljicama Ivom Mihalic Krčmar i Nikolinom Hampamer.
ČESTITKE!
 [više]

Vozni red i satnica

Autor: Unknown , 7. 9. 2020. 07:06

RASPORED ZVONJENJA I VOZNI RED ŠKOLSKOG AUTOBUSA U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021.

 

 [više]

Obavijest

Autor: Unknown , 6. 9. 2020. 14:28

Dragi učenici, poštovani roditelji!

         Sretna sam da vas mogu pozdraviti na početku  nove školske godine  koja počinje  7.rujna 2020. prema objavljenom rasporedu. Ovakva godina ostat će u dugom sjećanju jer ove godine ne samo da ćemo se posvetiti odgoju i obrazovanju, već ćemo se udružiti u zajedničkoj brizi i borbi za očuvanje zdravlja i budućnosti svih nas.

Nadam se da ćemo sve probleme zajednički rješavati  i da ćemo se pridržavati svih mjera i uputa dobivenih od  MZO i HZJZ.

Svim učenicima, roditeljima i djelatnicima  sretan povratak u školu  te puno zdravlja u ovoj školskoj godini.

v.d. ravnateljice :

Manuela Stričak

 [više]

Doviđenja

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 4. 9. 2020. 17:23

JOŠ JEDNOM HVALA
 

Krenula je nova školska godina koja je sa sobom donijela mnoge promjene. Naime, jedna od njih je i odlazak u mirovinu naše dugogodišnje ravnateljice Đurđe Horvat i učiteljice Darinke Hlišć. Radile su i živjele za svoju školu, stoga će ih pamtiti mnoge generacije učenika i djelatnici škole. Sa suzom u oku, ali isto tako i osmijehom na licu otišle su u zasluženu mirovinu.

U ime djelatnika Područne škole od učiteljice Darinke Hlišć  dirljivim govorom oprostila se učiteljica Jasminka Cikač. U ime Sindikata i svih djelatnika škole od naše ravnateljice oprostile su se voditeljica Sindikata Sanja Posavec i v.d. ravnateljice Manuela Stričak. 

Poštovana gospođo Horvat,

draga učiteljice, pedagoginjo, prijateljice, ravnateljice naše škole.

Vaš životni put obilježen je učiteljskim pozivom od prvog do zadnjeg radnog dana u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica.

Pamtit će vas brojne generacije, od onih najmanjih koje ste naučili prva slova i brojke do današnjih kojima ste bili ravnateljica, suradnica, savjetnica, a najviše prijatelj u lijepim i manje lijepim trenucima.

Vašim izborom za ravnateljicu škole počele su brojne promjene u školi i mjestu. Zahvaljujući znanju, upornosti, mnogim sposobnostima, a najviše ambicioznosti i viziji - školska zgrada je dograđena, renovirana i opremljena najsuvremenijom tehnologijom. Naša sportska dvorana, okoliš škole i  područna škola  na ponos su svih mještana Općine Mala Subotica.

Pamtit ćemo vašu odanost učiteljskom pozivu. Škola vam je bila drugi dom, a mi svi jedna velika obitelj.

Vaš lik i djela ostavili su trajni pečat ovoj školi i ljudima koji su s Vama radili i dijelili lijepe i teške trenutke.

Kraj radnog vijeka je samo početak novog životnog puta u kojem ćete u miru i zdravlju uživati uz svoju obitelj i kreativnim aktivnostima za koje će sada biti puno više vremena.

Mi svi zajedno u "najboljoj školi" nastavljamo prema školi budućnosti u koju ste uvijek  dobrodošli.

v.d. ravnateljice:

Manuela Stričak, prof. 

 [više]

Prvi dan škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Unknown , 3. 9. 2020. 14:56

Prvašići u klupama PRVI DAN ŠKOLE

Dragi roditelji i učenici,

pozdravljamo vas na početku školske godine. Ova školska godina sa sobom nosi razne izazove, s kojima se i vi i mi moramo nositi zajedničkim snagama, a u svrhu dobrobiti naših učenika.

Kako bismo se svi pridržavali propisanih mjera zaštite, molimo Vas da obavezno pročitate Upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se nalaze u privitku (klik na Više).

Škola ima razrađen Protokol ponašanja u školi te će učenici biti upoznati s njime po dolasku u školu, a roditelji na roditeljskim sastancima. Roditeljski sastanci za sve razrede, osim prvih razreda, održat će se online.

Nastavna godina godina u OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica počinje u ponedjeljak, 7.9.2020. godine u 8:30 sati (osim prvih razreda).

Učenici u školu dolaze u 8:20h. Na ulazu će ih dočekati njihovi razrednici i odvesti ih u učionice. Molimo da djeca ne dolaze prerano u školu kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Roditelji su dužni svako jutro prije polaska djeteta u školu izmjeriti njegovu tjelesnu temperaturu te zapisati u bilježnicu kako bi podatak bio dostupan učitelju. Ukoliko učenik/učenica ima povišenu temperaturu te ukoliko su prisutne respiratorne smetnje, nemojte ga upućivati u školu već se obratite izabranom liječniku obiteljske medicine, a o izostanku obavijestite razrednika.

Ujedno vas molimo  da se ne zadržavate u okolini škole kako bi se izbjeglo grupiranje velikog broja ljudi. Prilikom boravka u okolini škole, održavajte fizički razmak od 1,5 m. Ulazak roditelja u školsku ustanovu nije dozvoljen.

UPUTE ZA 1. DAN NASTAVE:

1. RAZREDI:

Učenici 1. razreda dolaze u školu s jednim od roditelja (obavezno je da roditelj ima masku na licu) u 9 sati.  Molimo pričekajte pred ulazom gdje će vas dočekati vaše učiteljice. U ponedjeljak će se održati i roditeljski sastanak za roditelje prvih razreda, u poslijepodnevnim satima.

OSTALI RAZREDI:

Ostali učenici u školu dolaze u 8:30h te imaju organizirana 3 školska sata koja provode sa svojim razrednikom. Svaki razred ima organiziranu nastavu u zasebnoj učionici. Raspored se nalazi niže. Prvi dan razrednici će učenicima podijeliti udžbenike. U školu je potrebno doći s papučama, maskom za lice (za učenike predmetne nastave), ključićem od ormarića i torbom u koju će učenici staviti dobivene udžbenike.

Svaki razred ima određen ulaz na koji će učenici ulaziti u školu. Po dolasku učenici ulaze u školu bez zadržavanja na školskom dvorištu.  

Svi učenici 5. razreda pričekat će svoje razrednike kod vanjske učionice (plavo igralište kod škole).

Učenicima je prvi dan škole osigurana prehrana u školi.

RASPORED ZVONJENJA ZA PRVI DAN: