preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Projekti  > UNICEF
Vijesti

ŠKOLA BEZ NASILJA

Autor: Ivana Ružić, 5. 11. 2008.

 

OŠ Mala Subotica uključila se je u projekt UNICEF-a u Hrvatskoj „Za sigurno i poticajno okruženje u školama“ 2003. godine. Projekt je osmišljen kao prevencije i borbe protiv  nasilja među djecom.

UNICEF je ovaj projekt osmislio nakon istraživanja stavova hrvatske javnosti koje se je temeljilo na sljedećim dokumentima: Zaključnom dokumentu Posebnog zasjedanja UN – a „Svijet dostojan djece“, UNICEF – ovi strateški prioriteti 20002.-2005., preporuke Vijeća Europe i Europske komisije iz dokumenata „Partnerstva u lokalnoj zajednici za prevenciju i suzbijanje nasilja u školama“, preporuke Vijeća za djecu Republike Hrvatske sadržane u dokumentu „Prioritetne aktivnosti za dobrobit djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2003. -2005.“.  Građani su procijenili da je zaštita djece od zlostavljanja i zanemarivanja najvažnija tema za dobrobit djece u Hrvatskoj.

 

Škola je uključivanjem u projekt dobila mentora, gđ.-u Alenku Bilić koja nam je pomagala u stjecanju znanja i vještina za provedbu ovog projekta te nam je na raspolaganju kao savjetnik i pomagač u provedbi svih sedam koraka projekta:

1. Osviještenost o postojanju problema

2. Definiranje elemenata zaštitne mreže                                                                   

3. Zaštitna mreža je postavljena i djeluje                                                                          

4.Suradnja s drugim čimbenicima u lokalnoj zajednici

5. Učenici traže pomoć

6. Škola reagira i djeluje po protokolu postupanja

7. Škola je sigurnije mjesto

 

Nakon godinu dana rada te nakon analize učinjeno procijenjeno je da se je u našoj školi kvalitetno radilo na projektu te smo dobili plaketu UNICEF –a škola bez nasilja. 

Škola svoj status mora obnavljati svake 3 godine.

U projekt su se vrlo aktivno uključili svi zaposlenici škole, učenici i roditelji. Roditelji su prošli edukacije komunikacije i rada na SOS telefonu, koje je vodila Vlatka Šteinglin Kovač, socijalna pedagoginja te svakog četvrtka dežurali u popodnevnim satima. Osmišljen je i letak za roditelje „Što je bullyng“ kojeg svake godine dobivaju roditelji prvog razreda.

 Učenici imaju priliku svoje probleme napisati i ubaciti u „Sandučić povjerenja“. Postoji i „Mjesto nulte tolerancije na nasilje“ gdje sva djeca koja se osjećaju nesigurno, osobito tijekom odmora, mogu naći sigurno utočište. Svi razredni odjeli donose svoja pravila ponašanja, a na nivou škole demokratskom procedurom donesen je Ustav škole. Učenici zainteresirani za ovaj projekt uključuje se u UNICEF – ov tim i osmišljavaju različite aktivnosti kojima obogaćujemo ovaj projekt – osmišljavaju druženja, drže radionice mlađim učenicima s ciljem osvješćivanja oblika nasilnog ponašanja i važnosti pridržavanja pravila razreda kao i Ustava škole.

Školske godine 2007./ 2008. škole koje su uključene u projekt organiziraju se u Mrežu škola bez nasilja što nam omogućuje kvalitetniju suradnju.
UNICEF

UNICEF


CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju