2021-04-08 12:04:37

DAN ROMA

SVJETSKI DAN ROMA

Današnji je dan vrlo poseban jer se  8. travnja 2021. godine obilježava 50 godina od održavanja prvog Svjetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. Upravo je na tom kongresu odlučeno da će se svake godine 8. travnja obilježavati Svjetski dan Roma, a usvojene su i odluke o izgledu romske zastave, službenoj himni, a proglašen je i službeni romski jezik (romani chib). Također je službeno prihvaćen i naziv ROM, što znači ČOVJEK.

Ovom su prilikom učenici i učitelji naše Područne škole Držimurec – Strelec (uz veliku pomoć učiteljice Ive Mihalic Krčmar) za vas pripremili kratku priredbu kako bi vas bolje upoznali s romskom kulturom. Tako gledanjem možete saznati romske nazive za pojedine riječi, upoznati se sa starom romskom legendom o Romu i vjetru, prepoznati neke slavne Rome, odslušati divne pjesme, ali i saznati nešto o starim romskim igrama. Priredbu možete pogledati na sljedećoj poveznici:

 LINK POVEZNICE

Odluke donesene na Kongresu održanom 8. travnja 1971. godine:

  • Romska zastava sastoji se od zelene boje koja simbolizira zemlju, plave boje koja simbolizira nebo i crvenog kotača u sredini  zastave, a koji predstavlja putovanja i migracije Roma

           

  • Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, gyelem (˝Idem, idem˝) koja priča priču Roma koji je na putovanju izgubio cijelu obitelj, ali i o pronalasku plemena kojim dalje putuje u obećanu zemlju.  

                

 

 

 

 

 

 

 

  • Iako je službeno prihvaćen romski jezik romani chib, Romi u Hrvatskoj u današnje se vrijeme češće služe bajaškorumunjskim ili albanskim jezikom.
  • U današnje vrijeme sam naziv ROM obuhvaća različite romske skupine širom svijeta pri čemu svaka od njih ima svoje dodatno ime. U svijetu postoji više od stotinu različitih imena romskih skupina i najčešće se njihovi nazivi vežu uz porijeklo zemlje iz koje potječu ili uz poslove koje su obavljali.

Više od o romskoj kulturi i običajima možete saznati i na stranici naših stručnih suradnica na sljedećoj poveznici:

          LINK

(Mateja Kerovec)

 


Osnovna škola Mala Subotica