2021-03-16 11:00:11

Međunarodni dan matematike i Dan broja Pi

Obilježavanje Međunarodnog dana matematike i Dana broja Pi – 14. 3.

 

UNESCO je na svojoj Generalnoj konferenciji u studenome 2019. godine proglasio

14. ožujka Međunarodnim danom matematike zbog njezine važnosti u znanosti i svakodnevnom životu.

Taj dan se ujedno obilježava kao i Dan broja Pi (π). To je broj koji je još uvijek dovoljno tajnovit, broj koji se isprepliće sa zakonitostima svemira, broj koji ima svoj dan.

                                           14. ožujka je dan broja Pi! 

Broj Pi (označavamo ga grčkim slovom π) predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Iracionalan je broj i njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3,14. Zato se baš datum 14. 3 odredio kao dan broja Pi.

Pi ima veliku primjenu u matematici i fizici. Pojavljuje se u mnogo formula (površina kruga i elipse, obujam kugle, valjka i stošca).

Pi je broj koji impresionira mnoge znanstvenike današnjice, ali i renomirane udruge i udruženja. Otkrili su ga Babilonci prije više od 4000 godina. Slavni matematičar Arhimed, koji je živio od 287. do 212. godine  prije Krista, prvi je točno procijenio vrijednost broja Pi. Pojavom računala počeli su se obarati rekordi. Godine 1949. računalo ENIAC izračunalo je 2037 znamenki broja Pi, a krajem 80-ih broj znamenki premašio je milijardu! Broj Pi ima neperiodičan beskonačan decimalni zapis (beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju periodično), tako da se i danas nastavlja obaranje rekorda u izračunavanju sve većeg broja znamenki u decimalnom zapisu. Danas je poznato više od 13 trilijuna znamenki!

Jedna od zanimljivosti jest da je upravo Dan broja Pi, 14. ožujka,  ujedno i rođendan velikog fizičara Alberta Einsteina.

Same proslave broja Pi vrlo su zabavne, a najpoznatija je tradicija pečenja pita. Pite su došle u vezu s brojem Pi kad je jedan fizičar otkrio da ako se broj Pi u obliku 3,14 pročita naopačke, 3,14 postane riječ PIE (engl. pita).

Broj Pi mnogima je zanimljiv upravo zato što je iracionalan, što znači da ima beskonačno mnogo znamenki koje se ne ponavljaju pravilno u njegovu decimalnom zapisu.  Mnogima je veliki izazov zapamtiti što veći broj znamenki broja Pi.  Chao Lu se pripremao pune četiri godine i uspio izreći 67890 znamenki broja Pi u 24 sata i 4 minute!

Pi se našao u filmovima, knjigama, serijama i sl. Hitchcock je broj Pi upotrijebio kao tajnu šifru u svom filmu, a Spock se pomoću njega uspješno obračunao sa zlim računalom u Zvjezdanim stazama. 

U našoj školi ove je godine proveden natječaj za najinovativnije, najkreativnije radove na temu broja Pi. Učiteljice matematike: Željka Štampar Zamuda, Maja Vurušić i Suzana Božić odabrale su najbolje radove i nagradile ih simboličnim prigodnim nagradama. Preostale fotografije možete pogledati klikom na LINK

Dobitnici: Marta Škvorc, 5. a

                Nika Halić , 5. b

                Lovro Horvat , 5. c

                Josipa Horvat , 7. a

                Karlo Mikulaj,  7. a

                Azra Novak, 7. a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Osnovna škola Mala Subotica