2021-01-25 08:56:26

Portreti

                                    PORTRETI - karakter, boja i crta

 

Naši učenici vođeni učiteljicom Likovne kulture Mirnom Žerjav stvaraju prava mala moderna umjetnička djela. Njihovi su portreti vrijedni proučavanja i divljenja, a učiteljica Mirna upoznala nas je općenito s portretom i naslikanim portretima učenika.

- Portret u likovnim umjetnostima obuhvaća ljudsko lice, psihička i fizička obilježja prikazane osobe. Svaki je slikar, kipar ili grafičar dio obrazovanja posvetio portretima i istraživanju likovnih tehnika na motivu ljudske glave. Promatrati čovjeka ne znači samo vidjeti ga kao pojavu - karakter je ono istinski bitno i manifestirano u fizički oblik. Percepcija svijeta kroz osjetila aktivira spektar emocionalne inteligencije koja je potrebna za nesputano funkcioniranje djeteta, a zatim i odraslog čovjeka.

Učenici su u sklopu nastave Likovne kulture naslikali portrete te prikazali motive ekspresionističkog slikara Alexeja von Jawlenskog. U rješenje problemskog zadatka udubili su se tek nakon što su zajedno analizirali vidljive crte karaktera i emocije likova na portretima koje je Jawlensky naslikao krajem 19., početkom 20. stoljeća. Uz pomoć tempera nastali su koloristički, ekspresivni portreti s mnogo psihičkih elemenata analiziranih likova. Vizualnim receptorima i promišljanjem učenici su zakoračili u intimu tek upoznatih likova. Likovni radovi nastali crnim tušem monokromni su prikazi učenika po međusobnom promatranju. Motiv kose postaje izdvojen dio fizičkih karakteristika već dobro znane osobe - razrednog prijatelja. Karakter osobe koju poznajemo lakše je opisati, zbog toga je i sama realizacija likovnog rada osobnija. Emocija ljudskog lika u oba je slučaja prikazana po likovnoj teoriji kroz svjesnu komunikaciju s motivom. (Sanja Posavec i Mirna Žerjav)

 

Osnovna škola Mala Subotica