2023-01-11 08:58:36

Posjet Vindiji

                Izvanučionička nastava u Prehrambenoj industriji Vindija

Učenici koji polaze prirodoslovnu grupu i izvannastavnu aktivnost Održivi razvoj te dodatnu nastavu iz Biologije posjetili su Prehrambenu industriju Vindija u Varaždinu, uz pratnju učiteljica Olivere Šercer-Žokalj i Mateje Čerepinko.

Prije ulaska u tvornicu morali smo odjenuti zaštitno odijelo i kapu, a kroz proizvodne pogone vodili su nas prehrambeni tehnolozi. Saznali smo da je Vindiju 1959. godine osnovao Dragutin Drk kao malu gradsku mljekaru. Naziv je dobila po istoimenoj špilji Vindija koja se nalazi u blizini mjesta Donja Voća, a jedno je od najpoznatijih arheoloških i paleontoloških nalazišta. Tvornica Vindija je 1977. godine, kao prva u Hrvatskoj, počela puniti mlijeko u tetrapak.

Danas je u Vindiji zaposleno oko 4000 ljudi. Proizvodi se više od tisuću različitih  proizvoda, a najpoznatiji su mlijeko i mliječni proizvodi 'z bregov, bezalkoholna pića i prirodni sokovi Vindi, pileće meso i prerađevine od pilećeg mesa Cekin, pureće meso i prerađevine od purećeg mesa Vindon te kruh, peciva i kolači Latica. Saznali smo zanimljiv podatak da Vindija godišnje preradi oko 200 milijuna litra mlijeka. Na kraju posjeta isprobali smo nekoliko slatkih proizvoda.

Klikom na sliku otvara se galerija fotografija.

(Nina Šegović i Iva Mia Baksa, 6. b)

                                


Osnovna škola Mala Subotica