preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Dan škole

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 14. 11. 2017.

DAN ŠKOLE I DANI TOMAŠA GORIČANCA

Petak, 10. studenoga bio je za našu školu veoma poseban i svečan dan. Tog dana u našu su školu stizali nama dragi i posebni gosti. Naime, obilježavali smo Dan škole, Dane Tomaša Goričanca i svečanim otvorenjem pustili smo dizalo u uporabu. Tema Dana Tomaša Goričanca bila je igra i nama danas zaboravljene igračke kojima su se igrali naše bake i djedovi.

U našoj školskoj sportskoj dvorani održan je prvi dio svečanog programa u kojem smo se prisjetili nama iznimno važnog i značajnog pjesnika Tomaša Goričanca po kojem je i škola dobila ime. Kratkim i zanimljivim programom neki od naših talentiranih i svestranih učenika predstavili su se plesom, pjesmom i recitacijom. Program je započela Rija Novak recitacijom pjesme Veter pod vodstvom Ljerke Jezernik, učiteljice hrvatskog jezika. Najmlađi čuvari međimurske kulturne tradicije, članovi KUD-a Zvon izveli su koreografiju dječjih pjesama, igara i plesova pod nazivom Na senokoši, a pripremila ih je Marija Jelenić, učiteljica razredne nastave. Učenica Eni Sečan raspjevala nas je glazbenim hitom If I could turn back time poznate pjevačice Cher. Za nastup nju je pripremio Hrvoje Krištofić, učitelj glazbene kulture. Na kraju programa predstavio nam se Ivano Barić recitacijom pjesme Grigora Viteza „A zašto ne bi“, uvježbala ga je Slavica Švec, učiteljica razredne nastave. Svi su oni svojim nastupima izmamili širok osmijeh i ogroman pljesak publike.

 

Nakon programa svi su uzvanici i gosti mogli razgledati i uživati u čak dvije izložbe radova učenika. Jedna od njih je izložba fotografija „Rovinj-portret grada Camerom obscurom“ koja je nastala na fotoradionicama u suradnji s Centrom M.A.R.E. iz Rovinja i CVU Batana iz Rovinja za osobe s posebnim potrebama, teškoćama u razvoju i invaliditetom, te učenika osnovnih i srednjih škole iz Rovinja i Pule. Voditelji radionica bili su, Zlata Medak, Mirjana Pešec i Predrag Bosnar, članovi Hrvatskog fotosaveza. Izložbu je otvorila gđa. Zlata Medak, voditeljica za mlade Hrvatskog fotosaveza.

Druga izložba nastala je kao rezultat natječaja „S kiem su se i kak naši japeki i mamice igrali“, koji je osmislila Željka Štampar Zamuda, učiteljica matematike. Cilj je bio iz zaborava vratiti što više starih igara i igračaka. Odaziv je bio i više od očekivanog pa su se tako zanimljivim i vrijednim likovnim, literarnim radovima i fotografijama predstavile OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Donja Dubrava, OŠ dr. Vladimira Nazora Pribislavec, OŠ Orehovica, OŠ Belica, OŠ Štrigova, OŠ Mursko Središće, OŠ Petar Zrinski Šenkovec, OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec, OŠ Hodošan/PŠ Palinovec. Od svih pristiglih lijepih radova u koje je uloženo mnogo truda ipak se nekoliko radova istaklo. Stoga su njima uručene male dodatne nagrade. Za najbolji likovni rad odabran je rad Lare Mavrin, učenice 7.razreda iz OŠ Belica, a mentorica je Emina Kefelja. Najbolji litererni rad je rad Tiare Korent, učenice 4.razreda iz OŠ P. Zrinski Šenkovec., mentorica je Ladislava Šestak Horvat. Najuspješnija fotografija je rad učenika Jakova Trupkovića iz OŠ Gornji Mihaljevec, a mentorica je Lidija Novak Levatić.

 

Nagrade za sve naše goste pripremili su učenici članovi zadruge „Drenek“ zajedno sa svojom voditeljicom učiteljicom Natalijom Štefanić. Za doista poseban izgled naše škole zaslužna je Ruža Hajdinjak, učiteljica likovne kulture. Kako bi se svi naši gosti ugodno osjećali potrudile su se naše „Sove“, odnosno članovi Sobočke organizacije volontiranja sa svojim voditeljicama Erminijom Bektešević, pedagoginjom škole i učiteljicom Željkom Štampar Zamuda. Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali na naš natječaj.

Kako bi svaki učenik imao jednake mogućnosti u današnjem surovom svijetu nastao je i projekt „Dizalom do jednakih mogućnosti“. Prošlo je nešto manje od dvije godine od pokretanja projekta. Nositelj projekta je Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec, a pokrovitelji su Međimurska županija i Općina Mala Subotica. U skupljanje sredstava  uključili su se učitelji, učenici, roditelji, poduzeća, ustanove i ostali mještani općine Mala Subotica i šire. Akcijom su prikupili 74 tisuća kuna dok je ostatak od 109 405 kuna uplatila Međimurska županija. Rezultat je dizalo, mogućnost i veliko zadovoljstvo naše učenice Eni Sečan koja se sada može kretati po cijeloj školi pod jednakim mogućnostima kao ostali učenici. Dizalo koristi i nekolicina učenika koji se teže kreću iako nisu u kolicima.

 

U najsvečanijem dijelu u kojem smo i okupili naše današnje uzvanike Josipa Griveca, zamjenika župana, Branka Sušeca, pročelnika Ureda za društvene djelatnosti, dr.sc. Blaženku Novak, prof., voditeljicu Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport, Valentina Škvorca, načelnika Općine Mala Subotica i Vladimira Domjanića, bivšeg načelnika, Mladena Križaića, predsjednika Općinskog vijeća i Emila Vibovića, predsjednika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec koji je prihvatio provođenje projekta, otvoreno je dizalo. Svi su nam se obratili s nekoliko riječi, a o samoj akciji nešto je više rekla  Đurđa Horvat, ravnateljica škole i podijelila zahvalnice svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji dizala.

U zanimljiv i fantastičan svijet filma odveli su nas članovi medijske grupe sa svojim učiteljicama Ivom Mihalic Krčmar i Nikolinom Hampamer organiziravši 2. Sobočku smortu filma s ciljem širenja medijske pismenosti kod učenika. Smotru su ove godine odlučili  proširiti i gostima van granica našeg Međimurja. Tako su nam uz već sada naše stalne goste pridružili i gosti iz Fužina i Svetog Petra Orehovca. U našem prekrasnom Domu kulture mogli smo uživati u animiranim, dokumentarnim i igranim filmovima, Narodna nošnja pomurskih Hrvata OŠ Ivanovec, Kopač bunara OŠ Gornji Mihaljevec, Valentinovo u Međimurju OŠ Petar Zrinski Šenkovec, Okus Doma OŠ Sveti Petar Orehovec, Nakon 15 OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Ivanka, I ovce i novce OŠ Ivanke Trohar Fužine, Dvije priče OŠ Strahoninec i Pozabljeni škole domaćina. Svojim animiranim filmovima Kokoši napadaju, Šareni grad, Karma, Ples godišnjih doba pridružili su nam se i gosti iz Filmsko – kreativnog studija VANIMA iz Varaždina. Pridružila nam se i naša nadaleko poznata Škola animiranog filma iz Čakovca filmovima Formula za kaos, Avemme i Lisko.

Zahvaljujemo od srca svima koji su nam pomogli da nam  dan bude uistinu svečan i poseban.

Više fotografija pogledajte u foto albumu.

Nikolina Hampamer
OBAVIJESTI
Kalendar
« Svibanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 12. 2014.

Ukupno: 134981
Ovaj mjesec: 2818
Danas: 40
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju