preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Dan Roma

Autor: Magdalena Lipić, 8. 4. 2020.

SRETAN DAN ROMA

Svjetski dan Roma obilježava se svake godine 8. travnja. Možda se pitate zašto se ovaj dan obilježava baš 8. travnja? Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma koji se održao 8. travnja 1971. godine u Londonu. Taj se Kongres smatra jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na njemu usvojene odluke o romskoj zastavi (koju čine plavo i zeleno polje, a označavaju nebo i zemlju, te kotač kao simbol česte selidbe romskog naroda) i službenoj himni Đelem, Đelem (u prijevodu: Idem, idem).

Ove smo godine razmišljali da malo promijenimo obilježavanje Dana Roma pa nas je na kraju i trenutna situacija  primorala na to. Pripremili smo nekoliko aktivnosti:

  1. „ŠKARJE MOJE MALO“  

Dokumentarnim filmom Škarje moje malo zavirit ćemo u naselje Piškorovec, mjesto naših učenika koji su tamo pronašli zanimljive ljude koji su im pričali o prošlosti Roma, o njihovim običajima, kako je to izgledalo kad nije bilo automobila i kako su gradili kuće. U naselju postoje i ljudi koji liječe jer nekad nisu imali mogućnosti odlaziti liječniku za svaku bolest. Ima i onih koji su drugima kratili vrijeme pričajući im zanimljive priče. Film su snimile Ivana Bašek, Jana Držanić i Hana Jankulija uz pomoć učiteljica Ive Mihalic Krčmar i Nikoline Hampmer.

Film je osvojio 3.nagradu dječjeg žirija na Reviji filmskog stvaralaštva djece. Najveće priznanje za uloženi napor i trud doplovilo je iz Dubrovnika. Naime, na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade čitavog Mediterana koji je održan u gradu pod Srđem od 17. do 20. listopada film Škarje moje malo proglašen je najboljim dokumentarnim filmom Festivala. Prema riječima žirija šarmantan je to komad filmske priče koji premošćuje prošlost i budućnost, staro i mlado kako bi suvremeno iznio priču o malenom romskom naselju i njegovim živopisnim stanovnicima. Gledajući film podržimo ih i učinimo njihov dan još svečanijim.

Klikom na poveznicu pogledajte film: https://www.youtube.com/watch?v=rpjeimSddW4

  1. VIRTUALNA IZLOŽBA  

Pripremili smo online izložbu divnih radova – oni su rezultat rada naših vrijednih učenika i učitelja Područne škole Držimurec-Strelec. Izložbu možete pogledati klikom na poveznicu:  

https://www.facebook.com/100492101377092/posts/208079383951696/?sfnsn=mo

  1. POVIJEST, OBIČAJI, LEGENDE I KULTURA ROMA

Logopedica škole je za vas uredila članak o povijesti, kulturi i običajima Roma. U suradnji s učenicima iz naše škole i romskim pomagačima pripremili smo za vas priče i legende o Romima te brojne sadržaje o Romima Bajašima koje su istraživali prošle godine i o kojima je medijska grupa škole snimila dokumentarni film.

Za članak kliknite na poveznicu:   https://sites.google.com/view/kutak-

za-ucenike-i-roditelje/aktivnosti/besplatni-online-sadr%C5%BEaji/datumi-u-svijetu-na-koje-je-va%C5%BEno-obratiti-pozornost/8-4-svjetski-dan-roma?authuser=0

Sretan vam Dan Roma!
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju