preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Prevencija

Autor: Magdalena Lipić, 3. 3. 2020.

TeenCAP PROGRAM

U našoj školi od ove školske godine provodi se TeenCAP program. TeenCAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen populaciji adolescenata. Predstavlja varijantu CAP programa,  jednog od najboljih preventivnih programa u svijetu. Program se provodi u suradnji s Udrugom roditelja “Korak po korak", licenciranom za primjenu programa u Hrvatskoj, a uz suglasnost MZO-a. Ove školske godine TeenCAP program provodit će se u 7. i 8. razredima, a kurikulum programa prilagođen je izvođenju na rumunjsko-bajaškom jeziku. Više o programu saznajte klikom na VIŠE.

TeenCAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen populaciji adolescenata. Predstavlja varijantu CAP programa,  jednog od najboljih preventivnih programa u svijetu. Adolescenti su visoko rizična skupina za nasilje i zlostavljanje: dvostruko su češće žrtve kriminalnog nasilja nego odrasli i više su izloženi nasilju od bilo kojeg drugog dijela populacije. TeenCAP nudi strategije za sprječavanje tog nasilja.

 

TeenCAP polazi od činjenica o ranjivosti adolescentne populacije. Adolescenti su ranjivi zbog:

  • nedostatka znanja
  • nedostatka moći
  • izolacije od izvora pomoći u zajednici

Adolescenti imaju premalo informacija o tome tko sve može biti napadač i kako dolazi do napada. Osobito nisu pripremljeni za napad od strane nekog koga poznaju. Zbog toga, kada su seksualno napadnuti, ako nije bilo fizičke prisile ili prijetnje oružjem, teže će to nazvati silovanjem. Nedostatak znanja o tome tko napada i kako dolazi do napada, udružen s uvjerenjem da se stvari moraju dogoditi na ovaj ili onaj način, i vjerovanjem da je izbjegavanje metoda prevencije, doprinose njihovom osjećaju odgovornosti za vlastitu viktimizaciju. Često su uvjereni da su sami tražili ili zaslužili napad jer nisu dovoljno slijedili pravila o izbjegavanju.

 

TeenCAP odgovara na uzroke ranjivosti adolescenata pružajući im specifične i  konkretne informacije koje ih osnažuju i smanjuju izoliranost i dajući im strategije za ponašanje u opasnim situacijama.

 

TeenCAP PROGRAM SASTOJI SE OD:

 

PREDAVANJA ZA OSOBLJE ŠKOLE - Cilj je ovog djela programa senzibilizirati učitelje i osoblje škole za problem, upoznati sa potrebom i obvezom odraslih da pruže djeci zaštitu.

 

RADIONICE ZA UČENIKE – Učenici prolaze sveukupno 4 radionice. Cilj je poučiti djecu njihovim elementarnim pravima da budu sigurna, jaka i slobodna, informirati ih o tome kako prepoznati vršnjake i odrasle koji iz mogu ugroziti, podržati ih u tome da takve odrasle nisu dužni slušati niti poštovati, te što trebaju učiniti kad se osjećaju nesigurnima. Dječju radionicu provode posebno obučene osobe. Koristeći igranje uloga i vođene grupne diskusije u radionici za djecu  se uči prepoznati potencijalno opasne situacije i učinkovito koristiti date mogućnosti.

 

PREDAVANJA ZA RODITELJE - Cilj je senzibilizirati roditelje i članove obitelji za problem, poučiti ih kako bolje komunicirati s djecom, kako razviti preventivne vještine u domu. Naglasak u obuci roditelja je na prevenciji zlostavljanja uz pomoć poboljšavanja komunikacije između odraslih i djece.

Cilj predavanja za odrasle je pružiti odraslima znanje i razumijevanje o napadima na adolescente. Smanjiti izolaciju tinejdžera u društvu odraslih, a to se postiže na sljedeći način: educiranjem o mitovima i činjenicama koji se tiču napada na adolescente; pružanjem konkretnih informacija o učestalosti i posljedicama napada na tinejdžere; raspravom o teoriji ranjivosti te kako je primijeniti na adolescente; raspravom o važnosti da smo osobe od povjerenja za adolescente; pružanjem informacija kako prepoznati tinejdžere u krizi i kako razgovarati s njima te pružanjem konkretnih informacija o zakonskim obvezama koje se tiču zlostavljanja djece.
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju