preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Erasmus +

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 2. 3. 2020.

Erasmus + u Francuskoj

Posjetom Francuskoj, točnije gradu Lorient u vremenu od 4.veljače do 8. veljače 2020. godine održana je još jedna mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta Tragovima kulturne baštine. Na razmjeni su sudjelovale učenice, Dora Valentina Hatlak, Zita Zamuda i Marta Žulić zajedno sa svojim učiteljicama Manuelom Stričak koja je ujedno i koordinator projekta i Nikolinom Hampamer.  

Ovo je peta mobilnost učenika i učitelja u ovom projektu čije su zemlje partneri Italija, Cipar, Španjolska, Francuska i Rumunjska.

U četiri dana učenici i učitelji iz svih zemalja zajedno su posjetili školu i upoznali se s njihovim obrazovnim sustavom,  muzej u Hennebontu, prekrasni stari grad Quimper i uživali u specijalitetima francuske kuhinje. Zadnju večer svi učenici zajedno sa svojim učiteljima pripremili su za svoje goste prekrasnu predstavu u kojoj su nam pokazali dio svoje povijesti.

Nova prijateljstva i iskustva s putovanja neprocjenjiva su za učenike i učitelje te velika motivacija za daljnje projekte.

Preostala je još jedna i to posljednja mobilnost na  Cipar i  naravno aktivnosti koje se provode prema programu svakog  mjeseca.

FOTOGALERIJA

Klikom na Više provjerite kako im je bilo u Francuskoj.

 

Dana 4.2.2020. (utorak) krenuli smo na put u Francusku. Krenuli smo u jutarnjim satima iz Male Subotice prema zračnoj luci u Zagrebu. Iz Zagreba smo letjeli u Paris te iz Parisa u Nantes. Iz Nantesa smo se taksijem vozili do Lorienta i tamo su nas dočekale obitelji u kojima smo bile smještene.

 U Lorient smo stigli u poslijepodnevnim satima te smo ostatak dana provele s obiteljima. Drugi dan smo cijelo jutro provele s obiteljima te smo nakon ručka  posjetili muzej u Hennebontu. U muzeju smo vidjeli svakakve stvari koje su Francuzi doveli iz Indije i Afrike. Također smo čuli mnoge priče o europskim moreplovcima i otkrivanjima novih područja. Nakon razgledavanja muzeja imali smo slobodno vrijeme s obiteljima. Tako smo cijelu večer provele s njima u druženju i isprobavanju njihovih specijaliteta. Trećeg dana  posjetili smo njihovu školu. Tamo smo bili podijeljeni u skupine te smo pratili kako izgleda njihova nastava i rad s djecom. Nakon nekoliko školskih sati imale smo organiziran ručak u školi. Nakon toga smo posjetili mjesto u kojem drže konje te vježbaju s njima za natjecanja. Nakon razgledavanja smo se vratili u školu te smo vani u školskom dvorištu predstavljali svoj kraj s pjesmom „Mamica su štrukle pekli“. U školi su nas dočekali ukusni kolači i piće. S obiteljima smo imali slobodnu večer. Četvrti dan  krenuli smo  prema prekrasnom starom gradu Quimperu. Prvo smo posjetili muzej u kojem smo vidjeli svakakve zdjele i vrčeve od porculana i čuli mnogo priča o njihovim umjetnicima. Nakon toga posjetili  smo  trgovinu s tradicionalnom hranom te smo imali ručak u restoranu. Nakon ručka smo razgledavali grad i posjetili smo katedralu u Quimperu. Čuli smo mnogo zanimljivih priča o gradu. Navečer smo se vratili u školu i tamo večerali te smo išli na predstavu koju su pripremili učenici škole i njihovi učitelji. Došao je i dan polaska našim domovima. Obitelji su nas rano ujutro dovele u Lorient kod učiteljica te smo krenule kući. U Malu Suboticu smo se vratile u večernjim satima.

Erasmus + u Francuskoj bilo je jedno prekrasno iskustvo koje ćemo zauvijek pamtiti te bismo ga vrlo rado ponovile. Definitivno preporučujemo ostalim učenicima da se uključe u Erasmus+.

     Marta Žulić , Valentina-Dora Hatlak i Zita Zamuda  
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju