preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Učenici i učitelji iz OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica na razmjeni u Londonu

Autor: Željka Štampar Zamuda, 2. 2. 2020.

Prva kratkoročna razmjena učenika u  Erasmus + projektu "eQualityschools, eQuality future “ održala se u Engleskoj u Londonu u školi Marlborough primary school od 19.1.-25.1.2020. Na mobilnosti koja je sastavni dio projekta OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica predstavljalo je 4 učenika Jana Držanić, Dušanka Oršuš, Lovro Hadeljan i Predrag Lajtman. Pratile su ih koordinatorica projekta učiteljica Manuela Stričak i psihologinja Magdalena Lipić.

Glavni koordinator projekta je škola iz Španjolske  a partnerske škole su iz Poljske, Srbije, Italije i Engleske. Učitelji i stručni suradnici iz svih partnerskih škola razmjenjuju iskustva, obrazovne sadržaje i materijale  i osnažuju suradnju.

Na  kreativan i inovativan način kroz raznolike aktivnosti učenici razmjenjuju stečena znanja i vještine koje će moći koristiti i nakon završetka dvogodišnjeg projekta.

Projekat ima 4 modula : Imigracija, Nasilničko ponašanje, Rodna ravnopravnost i  Integracija. Svaki modul obuhvaća aktivnosti u školi u suradnji sa roditeljima i lokalnom zajednicom. Sve aktivnosti prezentiraju zemlje partneri na mobilnostima. Na taj način učenici kroz suradnički i timski rad kroz radionice, prezentacije, priredbe,seminare  razvijaju  komunikacijske i socijalne vještine. Važni ciljevi koje želimo postići ovim projektom : da učenici razumiju i suosjećaju s migrantima, podižemo svijest o rodnoj ravnopravnosti u svim sferama društvenog života, pronalazimo načine  za integraciju marginaliziranih grupa djece u redovnu nastavu,želimo postići nultu toleranciju na nasilje u školi i zajednici,razvijati osjećaj poštovanja i tolerancije prema drugim nacionalnostima.

Učenica Dušanka Oršuš rekla je o svojim dojmovima na ovom putovanju :“Ovo putovanje mi je jedno od najljepših, zato što sam imala prvi put priliku voziti se avionom i metroom, također posjetiti London. Iznimno mi se sviđala njihova disciplina u školi.”

Kako ovaj projekt koristi mladima i koje im vještine pomaže naučiti rekla je učenica Jana Držanić:“Smatram ovaj projekt vrlo korisnim za mlade jer im pomaže naučiti možda neki novi jezik, a možda usavršiti neki koji već znaju. Pomaže im razviti komunikacijske vještine i najvažije, otkriva im koliko je svijet velik i kako ga istražiti i vidjeti. Meni je puno pomogao da se oslobodim straha od govorenja drugog jezika zato što ću možda pogriješiti”.

U školi u Londonu održane su radionice prema programu, prisustvovali smo nastavi i upoznali se sa obrazovnim sustavom i organizacijom rada škole. Sastavni dio posjeta bilo je razgledavanje i upoznavanje znamenitosti glavnog grada Engleske.

Razgledali smo  Buckingham palaču, Big Ben, London Eye, Tower Bridge, Westiminster Abbey, Nacionalnu Galeriju, “Natural History” muzej, zgrade Parlamenta, Katedralu sv. Pavla. Posjetili smo i sajam edukativne tehnologije BETT. Osim ovih aktivnosti, održani su i koordinatorski sastanci na kojima se razgovaralo o daljnjim planovima za projekat i slijedećoj mobilnosti u Hrvatsku.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju