preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Dani Tomaša Goričanca

Autor: Sanja Posavec, 26. 10. 2018.

Predstavljanje slikovnica Nike Halić i Neve Novak

U srijedu 24. listopada, u sklopu Dana Tomaša Goričanca, održano je predstavljanje slikovnice koju su napisale i izradile naše učenice Nika Halić i Neva Novak, inače učenice trećeg razreda. Predstavljanju su prisustvovali učenici razredne nastave, a razgovor s autoricama vodila je učenica Mia Medvedec.

Odakle vam ideja za izradu slikovnice?

Nika: Prošle školske godine učiteljica nam je rekla da je stigao natječaj pod nazivom Moja prva knjiga, za koji treba samostalno napisati i nacrtati svoju slikovnicu. Rekla je neka razmislimo tko se želi u tome okušati.

Neva: Od učiteljice smo čule da slikovnica mora imati 16 stranica. Autor je samo jedan. On sam crta sve, naslovnicu i sve ilustracije. Tema priče može biti bilo što, npr. ljubav, prijateljstvo, stop nasilju, dječja prava, ljubav i briga prema prirodi, moja pustolovina ili bilo što drugo… Za izradu slikovnice odlučile smo se Nika i ja.

Nika, kako se zove tvoja slikovnica?

Moja slikovnica zove se Kako živi obitelj Ježić , a u njoj su glavni likovi ježevi.

Kako si se odlučila baš za ježiće?

Ježiće sam kao likove odabrala u dogovoru s učiteljicom jer se mogu interesantno nacrtati. Simpatične su i korisne životinjice. U samom početku nisam znala što će se u priči događati, ali sam znala da će likovi biti ježići. I znala sam kako će izgledati.

Neva, a o čemu si ti pisala u svojoj slikovnici?

Moja slikovnica ima naslov Bijela roda priča. Riječ je o jednoj obitelji roda u kojoj živi mama Zlatka, tata Perica i njihovih pet malih roda. U priči sam obuhvatila razdoblje od proljeća do jeseni.

Nika, što se događa u tvojoj slikovnici?

U mojoj slikovnici prikazan je život obitelji Ježić – tate Davora, mame Ive i njihove dvoje djece koji se zovu Sunčica i Ivo. Najprije sam predstavila tu obitelj, a onda su se redali događaji kao i u svakoj drugoj obitelji. Tako sam pisala o rođendanima, proslavi Božića, ljetnim praznicima…

Neva, a što rade tvoji likovi?

I moji likovi se ponašaju kao pravi ljudi. Oni grade svoju kuću, imaju mlade, brinu se za njih, uče ih letjeti… Opisala sam i dugotrajan put roda kada odlaze u toplije krajeve. Naime, često razmišljam kako to mora biti dosta naporno pa mi ih je pomalo i žao. Međutim, sve na kraju završava sretno kao i u bajkama.

Čuli smo na početku našeg razgovora da ste i same crtale svoje slikovnice. Recite nam nešto o tome.

Nika: Ja sam crtala flomasterima. Nisam bojala nego sam točkala. Izabrala sam tu tehniku jer mi se dopala kad smo iz likovnog radili crtež na taj način . Crteži izgledaju jako lijepo i interesantno, ali je postupak dugotrajan.

Neva: Ja sam crtala crnim flomasterom i tušom u boji. Pomoću te tehnike se mogu napraviti jako zanimljivi crteži. Treba mnogo strpljenja, ali i pažnje da se nešto ne zaprlja tijekom crtanja.

Kakve ste rezultate postigle sa svojim slikovnicama i koje su bile nagrade.

Nika: Ja sam osvojila prvo mjesto. Na natječaj je pristiglo 726 slikovnica. Sedam od njih, a među njima i moja osvojile su jednakovrijednu prvu nagradu, a nagrada je bila tiskanje slikovnice. Dakle, moja slikovnica tiskana je kao prava knjiga i može se kupiti u knjižari. Ja sam dobila 50 knjiga i moja učiteljica 10. Zbog toga sam jako sretna.

Neva: Ja sam osvojila drugu nagradu. Bilo je 20 drugonagrađenih slikovnica, a među njima i moja. Kao nagradu dobila sam slikovnice iz prijašnjih godina. Jako sam ponosna na postignut uspjeh.

Hoćete li i ove godine crtati i pisati slikovnice?

Nika: Mislim da neću, a možda i hoću, tko zna.

Neva: Ja sigurno hoću. Već znam i o čemu ću pisati, međutim, to vam sad ne mogu otkriti jer je to još tajna.

 

  •  
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju