preskoči na sadržaj

Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica

 > Naslovnica
Vijesti

Naš mali kaj

Autor: IVA Mihalic Krčmar, 9. 11. 2017.

Kvizaši i fotografi na smotri Naš mali kaj 

8.11.2017. u Murskom Središću održao se 14. po redu „Naš mali kaj“. Učenici naše škole svake godine sudjeluju na njihovoj smotri.

Tako smo i ove godine, mi učenici iz 8.a raz reda (Lara Mišić, Manuela Vugrinec i Eli Hrgović, mentorica Ljerka Jezernik) sudjelovali na kajkavskom kvizu znanja pod nazivom „Smo kaj pozabili?“ Morali smo znati odgonetnuti stare kajkavske riječi od kojih se većina danas ne upotrebljava u govoru ili se upotrebljava kod starijih ljudi vrlo rijetko i to drugačije od sela do sela. Velika većina riječi uopće se ne upotrebljava u govoru, jer su naše prabake,pradjedovi, bake i djedovi preminuli,a naši roditelji jako rijetko koriste neke kajkavske riječi. Također smo morali prepoznati vrste cvijeća te napisati njihov naziv na kajkavskom narječju što je također različito od mjesta do mjesta pa smo mi napisali riječ koju mi upotebljavamo, a sasvim je različita od riječi koju upotrebljavaju npr. oni u Murskom Središću. Kviz je bio vrlo zahtjevan i sve zadatke morali smo riješiti u kratkoj određenoj minutaži. Sudjelovali su učenici iz čitavog Međimurja, a mi smo zauzeli zadovoljavajuće 4.mjesto. Naučili smo dosta toga novoga, a ujedno smo se i dobro zabavili.

Osim na kvizu učenici naše škole sudjelovali su i u fotografiji, ovogodišnja tema je bila Moja sreča. Julia Janković, Viktorija Rebernik i Mateja Toplek predstavile su se zanimljivim fotografijama, a voditeljima se posebno svidjela fotografija Julie Janković Moja kućica, moja slobodica. Učenice su sudjelovale na fotografskoj radionici koju su vodili fotografi Davor Žerjav i Davorin Mance. 
CMS za škole logo
Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica / Glavna 55, HR-40321 Mala Subotica / os-mala-subotica.skole.hr / ured@os-mala-subotica.skole.hr
preskoči na navigaciju